Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Από ελεύθερη πτώση στον Νιαγάρα, μέχρι ειδικά κοκτέιλ: Οι εμπειρίες στη ζώνη της ολικής έκλειψης

Από ελεύθερη πτώση στον Νιαγάρα, μέχρι ειδικά κοκτέιλ: Οι εμπειρίες στη ζώνη της ολικής έκλειψης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζουν στη φρενίτιδα του φαινομένου

Μία γεωγραφική ζώνη πλάτους 100 χλμ. που διασχίζει 15 πολιτείες των ΗΠΑ, τμήμα του Μεξικού και του Καναδά, θα βυθισθεί στο απόλυτο σκοτάδι για τέσσερα λεπτά και 38 δευτερόλεπτα το μεσημέρι της Δευτέρας 8 Απριλίου.

Και για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν έναν αιώνα, τα δυτικά και βόρεια τμήματα της πολιτείας της Νέας Υόρκης θα βιώσουν την ολική έκλειψη ηλίου.  Ο σύντομος χαρακτήρας του φαινομένου έχει οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς να αναζητήσουν κατάλυμα στην πορεία της έκλειψης:  «Είναι σαν τη συναυλία μας στο Super Bowl ή την Taylor Swift», δήλωσε ο Patrick Kaler, διευθύνων σύμβουλος του τουριστικού γραφείου Visit Buffalo Niagara. Και μαλιστα, αποκάλυψε ότι η πρώτη κράτηση για εκδρομή στην περιοχή, έγινε μετά από μια μερική έκλειψη ηλίου το 2017, δηλαδή επτά χρόνια πριν.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΖΩΝΤΑΝΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΕΙΨΗ ΑΠΟ ΤΗ NASA

Φρενίτιδα

Αν και η τουριστική έκρηξη θα είναι σύντομη, είναι ένα ευπρόσδεκτο οικονομικό τράνταγμα για την περιοχή, η οποία έχει πληγεί σκληρά σημαντικά από την απώλεια της βιομηχανικής της βάσης. Ο μεταποιητικός τομέας στη Νέα Υόρκη συρρικνώθηκε κατά περισσότερο από 60% μεταξύ της δεκαετίας του 1940 και του 2009, και έκτοτε αναζητεί νέα οικονομικά πατήματα.

Από τους μεγαλύτερους ωφελούμενος αναμένεται να είναι το Μπάφαλο: η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας αναμένει έως και ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

Και όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, με τα ξενοδοχεία και τα Airbnb σε περισσότερες από τις μισές πόλεις των ΗΠΑ κατά μήκος της διαδρομής της έκλειψης να καταγράφουν πληρότητες που φτάνουν το 100% για τη νύχτα της 7ης Απριλίου.

Μποτιλιάρισμα 12 ωρών

Στο Adirondacks και στη North Country, οι στρατιώτες λένε στους επιβάτες να προετοιμαστούν για μποτιλιαρίσματα έως και 12 ώρες, ενώ άλλες περιοχές αναμένουν επίσης μεγάλη συμφόρηση.

Τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις έχουν προσαρμοστεί την ημέρα με ειδικά events. Τα πάρτι παρακολούθησης της έκλειψης είναι εκατοντάδες, με πολλά μαγαζιά να συμπεριλαμβάνουν στο μενού τους ειδικά κοκτέιλ και πιάτα εμπνευσμένα από το γεγονός. Σημείο αναφοράς τα ειδικά γυαλιά, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις διανέμονται δωρεάν.

Τα πάρτι παρακολούθησης της έκλειψης είναι εκατοντάδες

Η ζυθοποιία Resurgence Brewing, που εδρεύει στο Μπάφαλο κυκλοφόρησε μια βαρελίσια μπύρα με θέμα την έκλειψη – με χρονική σήμανση 3:18 μ.μ., τη στιγμή δηλαδή που το Μπάφαλο θα βιώσει την ολική έκλειψη, η οποία εξαντλήθηκε δύο φορές πιο γρήγορα από τη μέση εποχιακή μπύρα.

Το σπάνιο φαινόμενο έχει επίσης εμπνεύσει μερικά λιγότερο εύθυμα γεγονότα. Ο Mark Poloncarz, στέλεχος της κομητείας Erie, αναμένεται να αποφασίσει να κλείσουν οι επιχειρήσεις λόγω της έκλειψης, επικαλούμενος κυκλοφοριακές ανησυχίες. Και δεκάδες κρατούμενοι διαμαρτύρονται αφού 23 φυλακές στα βόρεια της πολιτείας ανακοίνωσαν σχέδια να κλειδώσουν τους έγκλειστους στα κελιά τους κατά τη διάρκεια της έκλειψης, η οποία, όπως λένε, έχει θρησκευτική σημασία.

Μέσα στο χάος, το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δεν θέλει να χάσει. Ακολουθούν ορισμένα επιλεγμένα συμβάντα για την προβολή της έκλειψης:

Η NASA στους καταρράκτες του Νιαγάρα

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θα αναλάβει το Niagara Falls State Park — «Θα τα λέμε στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού», αναφέρει ο ιστότοπος του πάρκου σε αναφορά στους Pink Floyd — μέχρι τη Δευτέρα. Θα προσφέρει μια σειρά από αστρικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του προγραμματισμού με επικεφαλής αστροναύτες και επιστήμονες, μουσικές παραστάσεις με θέμα το διάστημα καθώς και προβολές. Οι παρευρισκόμενοι θα βρίσκονται επίσης σε ιδανική τοποθεσία για να παρακολουθήσουν μια επίδειξη πυροτεχνημάτων που διοργανώνει η αλυσίδα παντοπωλείων Wegmans με έδρα το Ρότσεστερ στις 8:30 μ.μ.

Οι παρευρισκόμενοι θα βρίσκονται επίσης σε ιδανική τοποθεσία για να παρακολουθήσουν μια επίδειξη πυροτεχνημάτων

Οινογευσία

Προφανώς, το ουράνιο γεγονός συνδυάζεται τέλεια με ένα ποτήρι κρασί. Το Lake Erie Wine Country, μια ομάδα 21 οινοποιείων στην ακτογραμμή της Μεγάλης Λίμνης, φιλοξενεί μια τετραήμερη γευσιγνωσία φαγητού και κρασιού που θα κορυφωθεί σε μια εκδήλωση μόνο για τους κατόχους εισιτηρίων για να δουν το θέαμα. Η περιοχή του κρασιού εκτείνεται σε 50 μίλια (80 χιλιόμετρα) και περιέχει σχεδόν 30.000 στρέμματα αμπελώνων που περιστοιχίζουν τη λίμνη Erie.

Syracuse Mets

Οι λάτρεις του μπέιζμπολ μπορούν να δουν κάτι διαφορετικό από τους αγαπημένους τους παίκτες στο πρώτο Total Eclipse of the Park στο NBT Bank Stadium στις Συρακούσες. Οι πρώτοι 10.000 άνθρωποι που θα περάσουν την πύλη – που θα ανοίξει στις 2 μ.μ. – θα λάβουν δωρεάν γυαλιά έκλειψης. Μετά το θέαμα, οι θαυμαστές μπορούν να μείνουν για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση των Syracuse Mets με τους Worcester Red Sox.

Το σπάνιο φαινόμενο έχει επίσης εμπνεύσει μερικά λιγότερο εύθυμα γεγονότα

Vintage τρένο

Το A&A Railroad, που βρίσκεται περίπου μία ώρα έξω από το Ρότσεστερ, προσφέρει μια μοναδική διαδρομή με το τρένο που είναι βέβαιο ότι θα αισθανθείτε τόσο μαγική όσο και στο Polar Express. Το σπάνιο τρένο της εποχής του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου θα αναχωρήσει από το Arcade Depot στις 2 μ.μ. πριν τερματίσει στο σταθμό Curriers εγκαίρως για την πλήρη προβολή.

Αλεξίπτωτο πάνω από τους καταρράκτες του Νιαγάρα

Αν το να βυθιστείς στη μαυρίλα το μεσημέρι δεν ακούγεται αρκετά συναρπαστικό, το Skydive the Falls προσφέρει στους εθισμένους στην αδρεναλίνη την ευκαιρία να βουτήξουν από τον ουρανό την ίδια στιγμή.

Το tandem skydiving κέντρο προσφέρει ένα «ολικό άλμα» από το υψηλότερο διαθέσιμο υψόμετρο στη Δυτική Νέα Υόρκη (έως 13.500 πόδια) που θα εναρμονιστεί χρομκά με τη στιγμή που ο κόσμος θα μαυρίσει.

Πηγή: ot.gr

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024