Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θα είναι σαν να είστε στο Σεν Τροπέ αλλά θα είστε στο Μπόντρουμ της Τουρκίας: Τι είναι οι dupe προορισμοί

Θα είναι σαν να είστε στο Σεν Τροπέ αλλά θα είστε στο Μπόντρουμ της Τουρκίας: Τι είναι οι dupe προορισμοί

Οι ταξιδιώτες αποφεύγουν τους δημοφιλείς προορισμούς και προτιμούν πιο οικονομικές επιλογές που προσφέρουν παρόμοια ατμόσφαιρα με τον πιο ακριβό προορισμό.

Λίβερπουλ για Λονδίνο, Πάρος για Σαντορίνη και Κουρασάο για Άγιο Μαρτίνο. Οι dupe προορισμοί είναι μία από τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές τάσεις του 2024, σύμφωνα με την εταιρεία ταξιδιωτικής τεχνολογίας Expedia, με τους περιηγητές να αποφεύγουν δημοφιλείς προορισμούς για να προτιμήσουν λιγότερο γνωστές, πιο φιλικές ως προς το budget εναλλακτικές που προσφέρουν παρόμοιες εμπειρίες χωρίς το κόστος και τον συνωστισμό.

«Το Λίβερπουλ με εξέπληξε, καθώς τα μουσεία του είναι τεράστια και παραμένει προσιτό. Επιπλέον, εξακολουθείτε να απολαμβάνετε τον ίδιο καιρό και το ίδιο φαγητό, αν είναι εντός της χώρας!»

Σε όλο τον κόσμο, τα ταξίδια έχουν δει μια μαζική ανάκαμψη μετά την πανδημία. Με την αεροπορική επιβατική κίνηση να φτάνει σχεδόν στο 95% των προ της πανδημίας επιπέδων το 2023, πολλοί προορισμοί επιβάλλουν τώρα κάποιου είδους τουριστικό φόρο για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση τον υπερτουρισμό.

Αυθεντικότητα, οικονομική προσιτότητα

Πληκτρολογήστε: destination dupes ή duplicates. Αυτοί οι dupes προορισμοί με χαμηλότερο προϋπολογισμό και λιγότερο κόσμο, μοιράζονται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και βοηθούν να προσελκύσουν ταξιδιώτες πέρα από την πεπατημένη.

Η Lavina Dsouza, μια δημιουργός με έδρα το Leeds του Ηνωμένου Βασιλείου, άρχισε να ταξιδεύει σε dupes πολύ πριν επινοηθεί ο όρος. «Έψαχνα τυχαία για προορισμούς παρόμοιους με τη Μπριζ και κατέληξα στη Γάνδη. Όταν τελικά επισκέφθηκα τη Μπριζ, είχε πολύ κόσμο και συνειδητοποίησα ότι τελικά πέρασα καλύτερα στη Γάνδη», δήλωσε η ίδια.

@expedia One ticket to Antwerp, Belgium, please! According to our Unpack ’24 Trends in Travel report, Destination Dupes are on the rise for the coming year. The unexpected hidden gems give the tried and true a run for their money! What under-the-radar places do you want to visit? #unpacktraveltrends #unpack24 #traveltrends #destinationdupe #dupes #antwerptiktok #antwerp #belgiumtiktok #belgium #traveltiktok #tiktoktravel #paris #expedia ♬ Positive – Clifford & Howden

Με την πάροδο των ετών, η Dsouza ταξίδεψε επίσης στο Παλαουάν στις Φιλιππίνες (ένα dupe για τις Μαλδίβες, σύμφωνα με την Expedia) και στο Λίβερπουλ (ένα dupe για το Λονδίνο, από τον ίδιο κατάλογο).

Η Janavi Iyer, μια ταξιδιώτης από τη Βαντοντάρα της Ινδίας, δήλωσε ότι η τάση των dupe συνεχίζει να αυξάνει τη δημοτικότητα της, αποκαλύπτοντας ότι καθώς αναζητούσε πιο προσιτές, λιγότερο πολυσύχναστες διακοπές σε παραλιακό μέρος, αποφάσισε ότι η ακτή Μπόντρουμ [Αλικαρνασσός] της Τουρκίας θα ήταν το τέλειο υποκατάστατο για το πολυσύχναστο Σεν Τροπέ.

Οι προτάσεις της Skyscanner για dupe προορισμούς περιλαμβάνουν το Μπέλφαστ (αντί του Λονδίνου), τη Χιρόνα (αντί της Βαρκελώνης), την Κρακοβία (αντί της Ρώμης) και τη Σεβίλλη (αντί της Μαδρίτης)

«Ζούμε σε μια εποχή όπου δεν υπάρχει off-season για τα ταξίδια, και έτσι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να προγραμματίσετε τις διακοπές σας, καθώς συνδυάζει την οικονομική προσιτότητα, την αυθεντικότητα και σας επιτρέπει να ξεφύγετε από τα πλήθη», είπε.

Χωρίς βιασύνη

Σύμφωνα με τη λίστα της Expedia, στα δημοφιλή dupes παγκοσμίως περιλαμβάνονται η Ταϊπέι αντί της Σεούλ, το Περθ αντί του Σίδνεϊ, η Πατάγια αντί της Μπανγκόκ, το Παλέρμο αντί της Λισαβόνας, το Κεμπέκ Σίτι αντί της Γενεύης και το Μέμφις αντί του Νάσβιλ.

Η Expedia ανέφερε επίσης μια σημαντική αύξηση των αναζητήσεων κατά το προηγούμενο έτος για dupe προορισμούς, με τις παγκόσμιες αναζητήσεις για τους πέντε κορυφαίους προορισμούς στον κατάλογο της Expedia να υπερδιπλασιάζονται σε ετήσια βάση.

Οι αναζητήσεις για την Ταϊπέι αυξήθηκαν κατά 2.786% παγκοσμίως, ενώ εκείνες για την Πατάγια αυξήθηκαν κατά 249%. Οι αναζητήσεις πτήσεων προς τους υπόλοιπους dupes αυξήθηκαν επίσης: 185% για το Κουρασάο, 109% για το Περθ και 97% για το Λίβερπουλ.

@expedia Modern meets ancient in Taiwan’s capital city of Taipei. ✨ Destination Dupes are on the rise for the coming year, according to our Unpack ’24 Trends in Travel report. Think: Unexpected hidden gems that give the tried and true a run for their money. What other under-the-radar places do you want to visit? #unpacktraveltrends #unpack24 #traveltrends #destinationdupe #dupes #traveltiktok #tiktoktravel #expedia #taipei #taiwan #taiwantiktok ♬ Time – Goslow & VOLKHIN

Σύμφωνα με την Dsouza, τα ταξίδια σε έναν προορισμό dupe είναι καλύτερα επειδή «όχι μόνο είναι φθηνότερα, αλλά ο λιγότερος συνωστισμός βοηθάει να γνωρίσετε καλύτερα τον τόπο χωρίς βιασύνη και χωρίς να ξοδέψετε πολλά».

«Η επίσκεψη στον υπόγειο ποταμό στο Παλαουάν θα είναι μια από τις πιο αξέχαστες δραστηριότητες που έχω κάνει ποτέ», πρόσθεσε. «Το Λίβερπουλ με εξέπληξε, καθώς τα μουσεία του είναι τεράστια και παραμένει προσιτό. Επιπλέον, εξακολουθείτε να απολαμβάνετε τον ίδιο καιρό και το ίδιο φαγητό, αν είναι εντός της χώρας!».

Κρακοβία αντί της Ρώμης;

Η Helen Barber από το Σέφιλντ της Αγγλίας, έχει ταξιδέψει σε έναν dupe προορισμό στο παρελθόν και σίγουρα θα το σκεφτόταν ξανά. «Μου αρέσει η αίσθηση της περιπέτειας και η ανακάλυψη νέων απολαύσεων. Αυτοί οι προορισμοί τείνουν συχνά να είναι λιγότερο πολυσύχναστοι, έχουν λιγότερες ουρές, είναι φθηνότεροι και συχνά είναι πιο αυθεντικοί όσον αφορά στην κουλτούρα», δήλωσε η ίδια.

Καθώς το κόστος συνεχίζει να αυξάνεται, τα dupes γίνονται ακόμη πιο ελκυστικά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Forbes Advisor για το 2023, οι τριήμερες διακοπές για μια τετραμελή οικογένεια στην Αγγλία κοστίζουν κατά μέσο όρο περίπου 4.000 δολάρια (3.160 λίρες). Οι πτήσεις μετ’ επιστροφής στην Ευρώπη εκείνη τη χρονιά ήταν 32% ακριβότερες από ό,τι το 2022.

@trustedtravelgirl The ultimat #destinationdupe is closer than you think! Florida has all of this and nore! Can you belive it?! #TravelGirl #solotravel #beautifuldestinations ♬ golden hour – piano version – main character melodies

Μια μελέτη του 2023 από τη Skyscanner αποκάλυψε ότι ένα συντριπτικό 93% των ταξιδιωτών θα σκεφτόταν να επισκεφτεί έναν προορισμό που θα ήταν dupe, με περίπου 64% να αποκαλύπτουν ότι η εξοικονόμηση χρημάτων τους βοήθησε να πάρουν αυτή την απόφαση. Οι προτάσεις της Skyscanner για dupe προορισμούς περιλαμβάνουν το Μπέλφαστ (αντί του Λονδίνου), τη Χιρόνα (αντί της Βαρκελώνης), την Κρακοβία (αντί της Ρώμης) και τη Σεβίλλη (αντί της Μαδρίτης).

*Mε πληροφορίες από BBC | Kεντρική φωτογραφία θέματος: © Michel Royon | Wikimedia Common | Μπριζίτ Μπαρντό και Σαμί Φρέι ως Ρίβα στο Σεν Τροπέ στις 5-7-1963

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024