Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μελέτη: Ποιες είναι οι καλύτερες βάρδιες και γιατί δεν πρέπει να δουλεύετε σε ακανόνιστα ωράρια

Μελέτη: Ποιες είναι οι καλύτερες βάρδιες και γιατί δεν πρέπει να δουλεύετε σε ακανόνιστα ωράρια

Τι επιπτώσεις έχει στην υγεία μας;

Αν και πολλοί άνθρωποι τρομάζουν στην ιδέα του να ξυπνούν νωρίς για τη δουλειά, οι ερευνητές θεωρούν ότι οι πρωινές βάρδιες είναι καλύτερες για τους εργαζόμενους σε σύγκριση με τη νυχτερινή εργασία.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plos One αποκάλυψε ότι το ακανόνιστο ωράριο εργασίας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας.

Το περιοδικό όρισε ως «τυπικό» πρόγραμμα εργασίας την εργασία που αρχίζει στις 6 π.μ. ή αργότερα και τελειώνει μέχρι τις 6 μ.μ., σε αντίθεση με ένα ασταθές πρόγραμμα που αρχίζει «στις 2 μ.μ. ή αργότερα και τελειώνει μέχρι τα μεσάνυχτα», σύμφωνα με όσα αναφέρει η New York Post.

Οι ερευνητές μελέτησαν 7.000 άτομα επί 30 χρόνια, από τις ηλικίες 22 έως 50 ετών, για να προσδιορίσουν κατά πόσον οι εργασιακές συνήθειες που αφορούν τον ύπνο, τη σωματική και ψυχική υγεία επηρεάζονταν στους νέους ενήλικες όταν έφταναν τα 50.

Καρδιαγγειακά νοσήματα και άγχος, στην κορυφή της λίστας των προβλημάτων

Οι επιπτώσεις

Ο Wen-Jui Han, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, επικεφαλής της μελέτης, αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που εργάζονταν με αντισυμβατικό ωράριο αντιμετώπιζαν περισσότερα προβλήματα υγείας.

«Αυτό έχει επιπτώσεις. Οι άνθρωποι με εργασιακά πρότυπα που περιλάμβαναν οποιονδήποτε βαθμό αστάθειας και μεταβλητότητας είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν λιγότερες ώρες ύπνου ανά ημέρα, χαμηλότερη ποιότητα ύπνου, χαμηλότερες σωματικές και ψυχικές λειτουργίες και μεγαλύτερη πιθανότητα να αναφέρουν κακή υγεία και καταθλιπτικά συμπτώματα στην ηλικία των 50 ετών σε σχέση με εκείνους που είχαν σταθερό πρόγραμμα εργασίας», δήλωσε ο Han στην Daily Mail.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νεαροί ενήλικες που διατηρούσαν ένα σταθερό πρόγραμμα εργασίας, αλλά μεταπήδησαν σε πιο μη βιώσιμα ωράρια εργασίας στα 30 τους είχαν ανησυχητικά αποτελέσματα, όπως φόβους υγείας για καρδιαγγειακά νοσήματα και άγχος.

Καλύτερα… άνεργος

Τα προβλήματα υγείας που απορρέουν από τη σοβαρή στέρηση ύπνου και τη χαμηλή ποιότητα ύπνου λόγω των μη τυποποιημένων προγραμμάτων εργασίας έχουν χαρακτηριστεί ως διαταραχή ύπνου στην εργασία σε βάρδιες, σημείωσαν οι ερευνητές.

«Τα ευμετάβλητα εργασιακά πρότυπα μπορεί να είναι ένας χρόνιος στρεσογόνος παράγοντας στη ζωή μας», πρόσθεσε.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι οι εργαζόμενοι που εργάζονταν με περίεργα ωράρια είχαν «σημαντικά υψηλότερη» πιθανότητα κακής υγείας ακόμη και σε σχέση με εκείνους που ήταν άνεργοι.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024