Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΚΤ: Ενισχύεται το σενάριο για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο

ΕΚΤ: Ενισχύεται το σενάριο για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο

Τι είδε στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας η ING

Πρόωρη θεώρησαν τη συζήτηση για τη μείωση των επιτοκίων το Μάρτιο τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Όπως συζήτησαν, η ευρωζώνη δεν είναι ακόμη στο ρυθμό του αποπληθωρισμού που απαιτείται και η ΕΚΤ χρειάζεται πρόσθετα στοιχεία προκειμένου να συμπεράνει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο εγκαίρως και με βιώσιμο τρόπο.

Ωστόσο, τα μέλη συμφώνησαν επίσης ότι “η υπόθεση για την εξέταση των μειώσεων των επιτοκίων ενισχύεται” και ότι η ημερομηνία της πρώτης μείωσης των επιτοκίων “είναι πιο ξεκάθαρη”.

Το συμβούλιο είπε επίσης ότι θα έχει “σημαντικά περισσότερα δεδομένα και πληροφορίες” κατά τη συνεδρίασή του τον Ιούνιο, ειδικά για τη δυναμική των μισθών, σε αντίθεση με τις διαθέσιμες πληροφορίες που θα είναι για τη συνεδρίαση του Απριλίου, σηματοδοτώντας ότι δεν θα ληφθεί απόφαση για μελλοντικές περικοπές στην επόμενη συνάντησή τους.

Ενισχύεται το σενάριο μείωσης τον επιτοκίων τον Ιούνιο

Η πτώση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, που ανακοινώθηκε χτες, τροφοδότησε τη συζήτηση σχετικά με το εάν υπάρχει κίνδυνος να υποχωρήσει τελικά ο πληθωρισμός αντί να υπερβεί τον στόχο της ΕΚΤ, σχολιάζει η ING, τονίζοντας ότι τα πρακτικά της συνεδρίασης του Μαρτίου που μόλις δημοσιεύθηκαν δείχνουν ότι η επιλογή της μείωσης των επιτοκίων έχει μπει στην οθόνη του ραντάρ της κεντρικής τράπεζας.

Μάλιστα, η ING στοιχειοθετεί τα εξής από τα πρακτικά:

– Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ανάπτυξης εξακολουθούν να κλίνουν προς τα κάτω. Η μακροοικονομική εκτίμηση για πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, ηπιότερη πορεία του πληθωρισμού αλλά και με ενδείξεις υποτονικότητας δεν ήταν νέα. Είναι ενδιαφέρον ότι η ΕΚΤ συζήτησε ότι η πιο αδύναμη από την αναμενόμενη οικονομική δραστηριότητα δεν θα οδηγούσε απαραίτητα σε μεγαλύτερη αποπληθωριστική πίεση, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό, τουλάχιστον σε ένα σενάριο όπου η παραγωγικότητα δεν ανακάμπτει.

– Παραμένουν οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό των υπηρεσιών. Παρά την επιβράδυνση του μετρούμενου πληθωρισμού, η ΕΚΤ εξακολουθεί να ανησυχεί για τον πληθωρισμό των υπηρεσιών, ο οποίος ήταν πολύ υποτονικός και «έδωσε περαιτέρω υποστήριξη στην εικόνα της δυσκολίας του «τελευταίου μιλίου». Επίσης, η πρόσφατη αύξηση σε όλες τις συνιστώσες του ΕνΔΤΚ, εκτός των τροφίμων, θεωρήθηκε προειδοποίηση ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού δεν έχει ακόμη τελειώσει.

– Η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή των πρακτικών είναι αυτή των επιτοκίων. Σύμφωνα με τα πρακτικά, «υπήρξε συναίνεση ότι θα ήταν πρόωρο να συζητηθούν περικοπές επιτοκίων στην παρούσα συνεδρίαση». Ωστόσο, την ίδια στιγμή, το Διοικητικό Συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η υπόθεση για την εξέταση των περικοπών των επιτοκίων ενισχύεται».

Μια σαφής υπόδειξη σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης των επιτοκίων προήλθε από την ακόλουθη φράση: «Το Διοικητικό Συμβούλιο θα είχε σημαντικά περισσότερα στοιχεία και πληροφορίες μέχρι τη συνεδρίαση του Ιουνίου, ειδικά για τη δυναμική των μισθών. Αντίθετα, οι νέες διαθέσιμες πληροφορίες κατά τη συνεδρίαση του Απριλίου θα ήταν πολύ πιο περιορισμένες, καθιστώντας πιο δύσκολο να είμαστε αρκετά σίγουροι για τη βιωσιμότητα της διαδικασίας αποπληθωρισμού μέχρι τότε», αναφέρει η ING.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024