Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κουτσούμπας: Στείλτε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να παίζει με τη ζωή σας

Κουτσούμπας: Στείλτε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να παίζει με τη ζωή σας

«Ντροπή και αίσχος» είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφερόμενος στη δολοφονία της 28χρονης σε ομιλία του στη Λάρισα

«Δεν δεχόμαστε μία νέα κοπέλα να δολοφονείεται ακριβώς έκω από το αστυνομικό τμήμα όπου είχε πάει για να ζητήσει βοήθεια και δεν της δόθηκε. Ντροπή και αίσχος». Με αναφορά στη δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους, ξεκίνησε την ομιλία του στη Λάρισα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε εκδήλωση στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Θεσσαλία.

«Βρισκόμαστε εδώ, στον Θεσσαλικό κάμπο, που πριν εφτά μήνες πνίγηκε και βούλιαξε στη λάσπη, εξαιτίας της ανυπαρξίας υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας και της ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί στις έκτακτες ανάγκες πολιτικής προστασίας» δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η συμβολή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Για να προσθέσει ότι «όλους αυτούς τους μήνες, εδώ θα λέγαμε και με την καθοριστική συμβολή των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, «λάμπει» η δύναμη της αλληλεγγύης, της οργάνωσης, της διεκδίκησης και του αγώνα που δίνει ο λαός της περιοχής για να σταθεί όρθιος, για να μπορέσει να μείνει στον τόπο του και να ζήσει μια αξιοπρεπή ζωή».

«Μια ζωή», όπως είπε «που δεν δεχόμαστε να πνίγεται στις λάσπες, να χάνεται στη σύγκρουση δυο τρένων στα Τέμπη, να σακατεύεται και πολλές φορές να τερματίζεται στα δεκάδες εργατικά ατυχήματα στους χώρους δουλειάς. Δεν δεχόμαστε να μπαίνει στον τιμοκατάλογο των νοσοκομείων, να υποβαθμίζεται εξαιτίας της δραματικής συρρίκνωσης του λαϊκού εισοδήματος».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε το λαό επτά μήνες μετά να μην ξεχάσει ποιος ευθύνεται για την καταστροφή που υπέστη, παρά το γεγονός πως όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για όσα συνέβησαν εμφανίζονται σαν «σωτήρες».

Στρέφοντας τα πυρά του και στην ΕΕ ο Κουτσούμπας σημείωσε ότι «αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία δεν αποτελεί πρωτοτυπία. Τεράστιες καταστροφές και νεκροί από πλημμύρες δεν υπάρχουν μόνο στη σχετικά λιγότερο ανεπτυγμένη Ελλάδα, αλλά ακόμα και σε χώρες του λεγόμενου σκληρού πυρήνα της ΕΕ, όπως η Γερμανία. Παρόμοιες καταστροφές απειλούν όλες τις χώρες της ΕΕ κι αυτό γιατί η ΕΕ της δήθεν ασφάλειας και ευημερίας, έχει συγκεκριμένη πολιτική για τη διαχείριση των κινδύνων της πλημμύρας. Πρόκειται για την περιβόητη Οδηγία 2007/60, η οποία προωθεί την επικίνδυνη αντίληψη περί «κόστους – οφέλους» που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων».

Μία οδηγία στην οποία όπως είπε  σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι τα κράτη – μέλη θα πρέπει να βασίζουν τις αξιολογήσεις, τους χάρτες και τα σχέδια σε κατάλληλες “βέλτιστες πρακτικές” και “βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες” που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας».

Βάσεις και Ουκρανία

Ο Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφερόμενος τόσο την «φιλοξενία» των ΗΠΑ στις βάσεις σε Λάρισα και Βόλο, καταγγέλλοντας παράλληλα την κυβέρνηση της ΝΔ πως για να υπηρετήσει τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς «στέλνει στην Ουκρανία πυρομαχικά με τον απαγορευμένο λευκό φώσφορο, δηλαδή γίνεται συνεργός σε εγκλήματα πολέμου. Τέτοια είναι η εγκληματική κατηφόρα που έχει πάρει».

«Ανασυγκρότηση»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναρωτήθηκε αν μπορεί ο βασανισμένος λαός της Θεσσαλίας να ξεγελαστεί από τα μεγάλα λόγια περί ανασυγκρότησης της περιοχής. Αν μπορεί «να πέσει στην παγίδα που του στήνουν η κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με την Περιφέρεια που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ».

Όπως είπε «οι δηλώσεις της κυβέρνησης ότι “αυτή η καταστροφή μπορεί να γίνει η μεγάλη ευκαιρία”, δεν έχουν να κάνουν με το δικαίωμα του λαού να ζει και να δουλεύει χωρίς να κινδυνεύει κάθε ώρα και στιγμή η ζωή και η περιουσία του».

Απαντώντας δε για ποιους θα είναι «μεγάλη» αυτή η «ευκαιρία» ο Κουτσούμπας σημείωσε:

-Για τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες που ετοιμάζονται να μοιραστούν τα νέα πακέτα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

-Για τους ομίλους της λεγόμενης «Πράσινης Ενέργειας» που θα ωφεληθούν από τα επενδυτικά πακέτα, ενώ οι εργαζόμενοι θα χρυσοπληρώνουν τα τιμολόγια του ρεύματος.

-Για τα κοράκια των ασφαλιστικών εταιριών, αφού θα επιβληθεί με διάφορους τρόπους η ιδιωτική ασφάλιση, ιδιαίτερα στους αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και στις κατοικίες.

-Ακόμα και η έλλειψη νερού στον Θεσσαλικό κάμπο – για την οποία βέβαια ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 30 χρόνων – χρησιμοποιείται ως πρόσχημα προκειμένου να προχωρήσουν αλλαγές στη χρήση γης και αλλαγές στην αγροτική καλλιέργεια, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοκαπιταλιστών που δραστηριοποιούνται στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, ξεκληρίζοντας τμήμα των αγροτών.

Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά

Όπως υπογράμμισε το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά για:

-Αποζημιώσεις 100% για τις καταστροφές περιουσίας, κατοικίας, καλλιεργειών, κτηνοτροφικού κεφαλαίου, υποδομών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-Αναπλήρωση εισοδήματος σε αγρότες, επαγγελματίες, εργαζόμενους για όσο χρονικό διάστημα δεν μπορούν να εργαστούν.

-Ολοκληρωμένο σχεδιασμό με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ) των απαραίτητων έργων υποδομής, αντιπλημμυρικής προστασίας.

-Ολοκληρωμένη διαχείριση των λεκανών απορροής, ουσιαστικός κρατικός έλεγχος της στατικής επάρκειας και ασφάλειας όλων των υποδομών. Ουσιαστική αύξηση της χρηματοδότησης, φορολογώντας το μεγάλο κεφάλαιο.

-Κατάργηση του νέου νόμου και όλου του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής της Κοινοτικής Οδηγίας για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.

-Να ολοκληρωθούν άμεσα τα αναγκαία έργα μεταφοράς και διανομής του νερού, να δημιουργηθούν πρόσθετοι ταμιευτήρες στη λεκάνη απορροής του Πηνειού, καθώς και το φράγμα της Συκιάς και η σήραγγα μεταφοράς του Αχελώου.

-Φτηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για το λαό, με άμεση μείωση των τιμολογίων κατά 30% σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.

-Αποκατάσταση των προβλημάτων σε δίκτυα και υποδομές και απορρύπανση περιοχών που έχουν πληγεί με ευθύνη του κράτους.

-Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επαναλειτουργία των βιολογικών καθαρισμών.

Διεκδικήσεις

Την ίδια στιγμή τόνισε ότι το ΚΚΕ διεκδικεί:

– Ώστε με ευθύνη του κράτους να παρακολουθούνται οι περιβαλλοντικές παράμετροι, η επιδημιολογική επιτήρηση και παρακολούθηση των επιπτώσεων των μεταδοτικών νοσημάτων στη δημόσια υγεία, με δεδομένη την αύξηση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι και τα λιμνάζοντα νερά σε πολλές περιοχές, κυρίως στο νομό Λάρισας.

-Για να αποστραγγιστούν άμεσα οι περιοχές οι οποίες εγκυμονούν υγειονομικό κίνδυνο.

-Για να δοθεί λύση σε όσους έχασαν το σπίτι τους, είτε με ενοικίαση σπιτιού από το κράτος, είτε με στέγαση σε ξενοδοχεία. Όχι στην παραμονή σε κοντέινερ και καταυλισμούς που μπορεί να κρατήσει χρόνια.

-Και για τους αγρότες να μειωθεί το κόστος παραγωγής με μέτρα όπως: Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

– Για να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και να ενισχυθούν μαζικά με μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό η Πυροσβεστική και όλες οι κρατικές δομές πρόληψης, διαχείρισης και Πολιτικής Προστασίας, Υγείας, και εκτίμησης και πρόγνωσης των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.

«Μπαίνουμε μπροστά: Για να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη, για να αποδοθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες» τόνισε ακόμα ο Κουτσούμπας, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη για διεκδίκηση ασφαλούς και σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου, ιδιαίτερα στην περιοχή της Θεσσαλίας, για υπογειοποίηση των γραμμών στη Λάρισα που είναι καρμανιόλες κινδύνου.

Ψήφο στο ΚΚΕ

Κλείνοντας την ομιλία του ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε τους πολίτες για ψήφο στο ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, σαν μήνυμα στη ΝΔ «που νομίζει ότι μπορεί να παίζει παιχνίδια σε βάρος της ζωής σας». Αλλά και για να σταλεί ηχηρό μήνυμα, όπως τόνισε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που «ως βολικοί αντίπαλοι στην ουσία προσφέρουν συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης».

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024