Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κακάο: Σπάει κάθε ρεκόρ η τιμή του - Θα ξεμείνουμε από σοκολάτα;

Κακάο: Σπάει κάθε ρεκόρ η τιμή του – Θα ξεμείνουμε από σοκολάτα;

Οι τιμές του κακάο αυξάνονται σταθερά λόγω της κακής συγκομιδής, ως αποτέλεσμα των ακραίων καιρικών φαινομένων σε σημαντικές χώρες παραγωγής κακάο στη Δυτική Αφρική.

Οι τιμές του κακάο εκτινάχθηκαν στο ιστορικό υψηλό όλων των εποχών την Τρίτη, αγγίζοντας πάνω από 10.000 δολάρια (9.234,3 ευρώ) ανά τόνο, πριν υποχωρήσουν στα 9.622 δολάρια ανά τόνο το πρωί της Τετάρτης, μετά από απογοητευτικές συγκομιδές σε βασικές χώρες παραγωγής κακάο, όπως η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού.

Το Καμερούν, μια άλλη χώρα που παράγει κακάο, αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα.

Η καλλιέργεια σημείωσε επίσης άνοδο 19,8% την περασμένη εβδομάδα, καθώς και άνοδο 42,4% αυτόν τον μήνα, ενώ περασμένο χρόνο, οι τιμές του κακάο έχουν εκτιναχθεί περίπου 231%

Το κακάο χρησιμοποιείται ευρέως σε μια σειρά από προϊόντα σοκολάτας και ζαχαροπλαστεία, με υποπροϊόντα όπως βούτυρο κακάο, φλούδες και πολτός κακάο που χρησιμοποιούνται επίσης για αναψυκτικά, αλκοόλ, ξύδι, καλλυντικά, συμπληρώματα υγείας, αρώματα και άλλα.

Ο ξηρότερος καιρός μπορεί να είναι ιδιαίτερα εξουθενωτικός για τη συγκομιδή

Ωστόσο, επειδή η σοκολάτα είναι μακράν το πιο κοινό προϊόν του κακάο, οι αυξανόμενες τιμές του κακάο έχουν οδηγήσει σε ανησυχίες για υψηλότερες τιμές σοκολάτας, ενώ έχει εκφραστεί φόβος ακόμα και για έλλειψη της σοκολάτας.

Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο;

Οι τιμές του κακάο αυξάνονται ραγδαία τους τελευταίους μήνες λόγω των χειρότερων από τις αναμενόμενες συγκομιδές από χώρες της Δυτικής Αφρικής, όπως η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού, συμπιέζοντας τις προμήθειες κακάο σε όλο τον κόσμο.

Αυτό οφείλεται κυρίως στο καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο προκάλεσε ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, με αποτέλεσμα τη νόσο του μαύρου λοβού που καταστρέφει ευρέως τις καλλιέργειες. Ο συνδυασμός της κλιματικής αλλαγής και η συνέχιση του Ελ Νίνιο οδήγησε επίσης σε υπερβολική ζέστη τους επόμενους μήνες, διαταράσσοντας περαιτέρω τη συγκομιδή.

Το Ελ Νίνιο επηρεάζει ιδιαίτερα το κακάο και άλλες καλλιέργειες επιδεινώνοντας τους ξηρούς, σκονισμένους ανέμους από την έρημο Σαχάρα, οι οποίοι επηρεάζουν την πρόσβαση των καλλιεργειών στο ηλιακό φως. Δεδομένου ότι το κακάο είναι μια καλλιέργεια ιδιαίτερα ευαίσθητη στην ξηρασία, αυτός ο ξηρότερος καιρός μπορεί να είναι ιδιαίτερα εξουθενωτικός για τη συγκομιδή.

Η παράνομη εξόρυξη σε περιοχές της Δυτικής Αφρικής έχει επίσης αυξηθεί δραστικά

Η γήρανση των κακαόδεντρων συνέβαλε επίσης στη μείωση της συγκομιδής, καθώς είναι πιο ευαίσθητα στις ασθένειες. Αυτό σημαίνει επίσης ότι είναι πιο δαπανηρή η συντήρησή τους, καθώς αρκετοί αγρότες επιλέγουν να εγκαταλείψουν παλιά κακαόδεντρα και αγροκτήματα, για πιο πράσινα βοσκοτόπια.

Η παράνομη εξόρυξη σε περιοχές της Δυτικής Αφρικής έχει επίσης αυξηθεί δραστικά, λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων μετάλλων και ορυκτών όπως ο χρυσός, το ουράνιο, το σιδηρομετάλλευμα και τα διαμάντια, μεταξύ άλλων. Αυτό έχει οδηγήσει σε μαζική απώλεια καλλιεργήσιμης γης, λόγω της αποψίλωσης των δασών, καθώς και της μείωσης της ποιότητας του υδατικού συστήματος.

Η αύξηση των τιμών του κακάο δεν φαίνεται να μεταφράζεται σε κέρδη για τους καλλιεργητές κακάο, οι οποίοι εξακολουθούν να αγωνίζονται σημαντικά με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις μειωμένες αποδόσεις των καλλιεργειών. Ως εκ τούτου, αρκετοί αγρότες επέλεξαν επίσης να πουλήσουν τις φάρμες και τις εκτάσεις κακάο τους σε εταιρείες εξόρυξης.

Τι σημαίνει αυτό για τους κατασκευαστές σοκολάτας;

Αρκετά εργοστάσια κακάο στην Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού φέρεται να έχουν μειώσει ή να σταματήσει τις δραστηριότητες επεξεργασίας κακάο λόγω του ότι οι κόκκοι γίνονται πολύ ακριβοί για να προμηθευτούν.

Επιπλέον, η ρυθμιστική αρχή κακάο της Ακτής Ελεφαντοστού αποκάλυψε επίσης ότι αναμένει ότι η μεσαία καλλιέργεια της χώρας, ξεκινώντας από τον Απρίλιο, θα μειωθεί περίπου κατά 33% σε περίπου 400.000 μετρικούς τόνους. Αν ναι, αυτό θα ήταν αρκετά χαμηλότερα από τους 600.000 μετρικούς τόνους του περασμένου έτους.

Ομοίως, η Γκάνα ανακοίνωσε επίσης ότι η πρόβλεψή της για την παραγωγή κακάο αναμένεται τώρα να είναι περίπου 650.000 τόνοι, από 850.000 τόνους για φέτος.

Η εταιρεία παραγωγής σοκολάτας Hershey’s έχει ήδη προειδοποιήσει ότι οι τιμές ρεκόρ του κακάο είναι πιθανό να επηρεάσουν την αύξηση των κερδών φέτος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Hershey, Michele Buck, δήλωσε σε μια κλήση αναλυτών, όπως αναφέρει το BBC, «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μελλοντικές τιμές, αλλά δεδομένου ότι είναι οι τιμές του κακάο, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο στην εργαλειοθήκη μας, συμπεριλαμβανομένης της τιμολόγησης, ως τρόπο για τη διαχείριση της επιχείρησης».

Η Mondolez, η ιδιοκτήτρια των Cadbury, Oreo και Toblerone, αύξησε επίσης τις τιμές της σοκολάτας έως και 15% το 2023 και έχει δηλώσει ότι είναι πιθανό να συνεχίσει να το κάνει για να επιτύχει τις προβλέψεις εσόδων της για φέτος. Η εταιρεία τόνισε επίσης την αύξηση των τιμών της ζάχαρης ως μία από τις βασικές προκλήσεις για το επόμενο έτος, μαζί με τις τιμές του κακάο.

Ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Luca Zaramella, δήλωσε: «Η τιμολόγηση είναι σαφώς βασικό στοιχείο αυτού του σχεδίου. Η συνεισφορά του θα είναι λίγο μικρότερη από ό,τι έχουμε δει το 2023, αλλά είναι υψηλότερη από ένα μέσο χρόνο», όπως αναφέρει το AP.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024