Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς η κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη πλήττει οικονομία και υποδομές [γράφημα]

Πώς η κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη πλήττει οικονομία και υποδομές [γράφημα]

Ντόμινο επιπτώσεων στις ΗΠΑ προκαλεί η κατάρρευση της γέφυρας

Μια οικονομική διαταραχή κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ εκτυλίσσεται με δυνητικά τραγικές ανθρώπινες συνέπειες αφού ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων χτύπησε τη γέφυρα Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη, στέλνοντας σχεδόν ολόκληρη τη δομή του οδοστρώματος να καταρρεύσει στο νερό, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η άμεση προτεραιότητα των διασωστών είναι να βρουν ανθρώπους που μπορεί να βρίσκονταν στη γέφυρα είτε να εργάζονταν είτε να οδηγούσαν απέναντι. Το πλοίο, το νηολογημένο στη Σιγκαπούρη Dali, λειτουργούσε από την εταιρεία ναύλωσης Synergy Group και είναι χρονοναυλωμένο από τη Maersk μεταφέροντας το φορτίο των πελατών της Maersk.

Δευτερεύουσας σημασίας τις επόμενες ημέρες θα είναι τα δύσκολα ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις στις επιχειρήσεις, τους μετακινούμενους, τους ταξιδιώτες διακοπών και την οικονομία σε ολόκληρη την περιοχή.

Ερωτήματα και αδιέξοδα

Το λιμάνι της Βαλτιμόρης – ο μεγαλύτερος χειριστής των αμερικανικών εισαγωγών και εξαγωγών αυτοκινήτων και ελαφρών φορτηγών – φαίνεται να είναι εκτός λειτουργίας επ ‘αόριστον. Η προκύπτουσα συμφόρηση θα μπορούσε να επιταχύνει τη μετατόπιση των εμπορευμάτων μέσω των λιμένων της Δυτικής Ακτής. Ένα άλλο κρίσιμο ερώτημα: Ποια άλλα λιμάνια έχουν πλεονάζουσα χωρητικότητα για να χειριστούν τα πλοία Ro-Ro που μεταφέρουν αυτοκίνητα εάν η Βαλτιμόρη κλείσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με τη γέφυρα Key Bridge σε ερείπια πριν από το Σαββατοκύριακο του Πάσχα, τα φορτηγά και τα επιβατικά οχήματα που κανονικά θα έπαιρναν τον αυτοκινητόδρομο Interstate 695 θα αντιμετωπίσουν μεγάλες παρακάμψεις και καθυστερήσεις κατά μήκος του πολυσύχναστου διαδρόμου αυτοκινητοδρόμων που συνδέει την Ουάσινγκτον, τη Βαλτιμόρη, τη Φιλαδέλφεια και τη Νέα Υόρκη.

Το I-695 ήταν μια εναλλακτική διαδρομή για επικίνδυνα υλικά και υπερμεγέθη οχήματα που απαγορεύεται να περάσουν από την πιο άμεση διαδρομή μέσω της σήραγγας του λιμανιού της Βαλτιμόρης.

Εκτός από το αδιέξοδο για την περιφερειακή κυκλοφορία που θα προκαλέσει το κλείσιμο της γέφυρας, αρκετές εξέχουσες εταιρείες διαθέτουν αποθήκες διανομής ή άλλες εγκαταστάσεις σε ένα βιομηχανικό πάρκο στο βόρειο άκρο της γέφυρας. Περιλαμβάνουν τις Amazon.com, FedEx, Under Armour, Home Depot, BMW και Volkswagen Group of America, σύμφωνα με το Google Earth.

Η Maersk δήλωσε ότι κανένα από το πλήρωμα και το προσωπικό της δεν ήταν στο σκάφος. Οι μετοχές του δανικού αερομεταφορέα υποχώρησαν έως και 5% στην Κοπεγχάγη.

«Είμαστε τρομοκρατημένοι από αυτό που συνέβη στη Βαλτιμόρη και οι σκέψεις μας είναι με όλους όσους επλήγησαν», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σχεδόν πριν από δύο χρόνια, ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Evergreen κόλλησε στον κόλπο Chesapeake κοντά στη Βαλτιμόρη και χρειάστηκαν εβδομάδες για να το απελευθερώσουν.

Οι συγκρούσεις πλοίων που προκαλούν μεγάλες δομικές ζημιές στις γέφυρες είναι σχετικά σπάνιες. Αν και η αιτία θα χρειαστεί μήνες για να προσδιοριστεί, το περιστατικό του Νταλί θυμίζει μια τραγωδία στην Τάμπα της Φλόριντα το 1980, όταν ένα φορτηγό πλοίο που αντιμετώπιζε ομίχλη και ισχυρό άνεμο χτύπησε το Sunshine Skyway, σκοτώνοντας 35 άτομα που έπεσαν με τα οχήματά τους από το κατάστρωμα της γέφυρας στο νερό.

Οι εύθραυστες ναυτιλιακές υποδομές

Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Key Scott της Βαλτιμόρης δεν προκλήθηκε από αμέλεια ή αποσύνθεση. Είναι μια υπενθύμιση, ωστόσο, της ευθραυστότητας της ναυτιλιακής υποδομής στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό, σύμφωνα με το Barron’s.com.

Η δραματική κατάρρευση του ανοίγματος του Μέριλαντ, το οποίο αποτελεί μέρος του I-695, ήρθε μετά από ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που έπεσε απευθείας σε ένα στήριγμα γέφυρας. Η Wall Street Journal ανέφερε ότι περίπου 20 άνθρωποι, μαζί με πολλά αυτοκίνητα, είχαν πέσει στο ποτάμι.

Η γέφυρα εκτείνεται σε μερικές από τις πλωτές οδούς που οδηγούν στο λιμάνι της Βαλτιμόρης, ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια του έθνους και μια σημαντική στάση για κρουαζιερόπλοια. Το λιμάνι – επίσημα γνωστό ως Helen Delich Bentley Port of Baltimore – χειρίζεται φορτηγά, τρακτέρ και ρυμουλκούμενα, σύμφωνα με την The Wall Street Journal, καθώς και προϊόντα άνθρακα και πετρελαίου.

Η κατάρρευση είναι το τελευταίο πλήγμα στην παγκόσμια ναυτιλιακή υποδομή, η οποία έχει πληγεί από τις επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα και τις κλιματικές συνθήκες στον Παναμά.

Οι κατασκευαστικές δαπάνες παίρνουν τον ανήφορο

Η κατάρρευση, ωστόσο, δείχνει το μεγαλύτερο ζήτημα των δαπανών υποδομής των ΗΠΑ. Μια γέφυρα δεν μπορεί να επηρεάσει τις συνολικές τάσεις των υποδομών δαπανών, οι οποίες είχαν ήδη θετική κλίση. Ο αναλυτής της BofA Securities, Michael Feniger, εκτιμά ότι οι μη οικιστικές κατασκευαστικές δαπάνες των ΗΠΑ θα φτάσουν τα 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2024, αυξημένες κατά 3% σε σύγκριση με το 2023.

Οι δαπάνες που σχετίζονται με τις υποδομές, μια υποομάδα που περιλαμβάνει δαπάνες για δρόμους, αυτοκινητόδρομους, κατασκευές και αποθήκες, μεταξύ άλλων κτιρίων, θα τα πάνε καλύτερα. Θα πρέπει να καταγράψει «διψήφια ανάπτυξη το 2024 και να αυξηθεί το 2025», πρόσθεσε ο αναλυτής σε έκθεση της Δευτέρας. Η κατασκευή δρόμων και αυτοκινητοδρόμων αντιπροσωπεύει σχεδόν το 15% των συνολικών δαπανών των ΗΠΑ για μη οικιστικές κατασκευές.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024