Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μόσχα: Επιμένουν τα αμερικανικά μέσα πως ο ISIS-K ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση

Μόσχα: Επιμένουν τα αμερικανικά μέσα πως ο ISIS-K ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση

Αναμένοντας τις επίσημες ανακοινώσεις από τις ρωσικές και άλλες αρχές, οφείλουμε να επισημάνουμε πως οι αμερικανικές αρχές επιμένουν πως ο ISIS-K διέπραξε την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα.

Οι αμερικανικές αρχές συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν στα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ πως το Ισλαμικό Κράτος και συγκεκριμένα το Ισλαμικό Κράτος-Χορασάν ευθύνεται για την αιματηρή επίθεση.

Όπως μεταδίδουν οι New York Times που επικαλούνται αξιωματούχους, «Ένα παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους ανέλαβε την Παρασκευή την ευθύνη για την επίθεση στη Μόσχα, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 40 άνθρωποι (σ.σ. Πλέον μιλάμε για περισσότερους από 60) και τραυματίστηκαν περίπου 100 άλλοι, και Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό λίγο αργότερα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνέλεξαν πληροφορίες τον Μάρτιο ότι το Ισλαμικό Κράτος-Χορασάν, γνωστό ως ISIS-K, το παρακλάδι της οργάνωσης που εδρεύει στο Αφγανιστάν, σχεδίαζε επίθεση στη Μόσχα, σύμφωνα με αξιωματούχους. Μέλη του ISIS έχουν δραστηριοποιηθεί στη Ρωσία, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι ΗΠΑ διαρρέουν από την πρώτη στιγμή πως υπεύθυνος για την επίθεση είναι ο ISIS-K, κάτι που μένει να το ενστερνιστεί και η ρωσική πλευρά.

Τι υποστηρίζει αναλυτής με αντικείμενο την αντιτρομοκρατία

Μετά από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας, το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί να αυξήσει τις εξωτερικές επιθέσεις του, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Οι περισσότερες από αυτές τις συνωμοσίες στην Ευρώπη έχουν ματαιωθεί, προκαλώντας εκτιμήσεις ότι η ομάδα έχει μειωμένες δυνατότητες.

«Το ISIS-K έχει κολλήσει στη Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια», επικρίνοντας συχνά τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην προπαγάνδα του, δήλωσε ο Κόλιν Π. Κλαρκ, αναλυτής αντιτρομοκρατίας στο Soufan Group, μια εταιρεία συμβούλων ασφαλείας που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. «Το ISIS-K κατηγορεί το Κρεμλίνο ότι έχει μουσουλμανικό αίμα στα χέρια του, αναφερόμενο στις επεμβάσεις της Μόσχας στο Αφγανιστάν, την Τσετσενία και τη Συρία».

Σε κάθε περίπτωση οι πληροφορίες αυτές μεταδίδονται με επιφύλαξη, ενώ από τα πρώτα λεπτά μετά την επίθεση εκπρόσωποι των ΗΠΑ δήλωσαν πως «Δεν ευθύνεται η Ουκρανία για την επίθεση», για να ακολουθήσει άμεσα σύμβουλος του Ζελένσκι στην ίδια γραμμή. Ο φόβος των ΗΠΑ και της Ουκρανίας είναι τεράστιος, καθώς αν αποδειχθεί πως οι ουκρανικές αρχές βρίσκονται πίσω από την επίθεση είναι βέβαιο πως οι μέχρι τώρα υπολογισμένες επιθέσεις της Ρωσίας κατά στρατιωτικών στόχων, θα μετατραπούν σε επιθέσεις κατά πάντων.

Sports in

Live η «μάχη» της Άστον Βίλα με την Μπράιτον λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό

Παρακολουθήστε live στις 16:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπράιτον – Άστον Βίλα για την 36η αγωνιστική της Premier League, λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς της Βίλα με τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024