Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τρόμος και πένθος στη Ρωσία - Δεκάδες νεκροί από επίθεση ενόπλων σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα

Τρόμος και πένθος στη Ρωσία – Δεκάδες νεκροί από επίθεση ενόπλων σε συναυλιακό χώρο στη Μόσχα

Συγκλονίζουν οι εικόνες από το μακελειό - Άμαχοι, μεταξύ των οποίων παιδιά, ούρλιαζαν κι έτρεχαν να γλυτώνουν από τη μανία των αδίστακτων δραστών

Μια ομάδα ενόπλων άνοιξε πυρ σε αίθουσα συναυλιών σε προάστιο της Μόσχας το βράδυ της Παρασκευής (23/3), σκοτώνοντας τουλάχιστον 40 ανθρώπους και τραυματίζοντας πάνω από 100, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας. Ο πλανήτης παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα.

Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Διαδίκτυο δείχνει τουλάχιστον δύο κουκουλοφόρους να εισέρχονται στο Crocus City Hall, με τον έναν να πυροβολεί επανειλημμένα με αυτόματο. Ένα άλλο βίντεο δείχνει τέσσερις άνδρες, με τουλάχιστον τους τρεις να να φέρουν όπλα, να κυνηγούν μια ομάδα ανθρώπων και να τους πυροβολούν αδιακρίτως.

Σοκαριστική τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα

Διεθνή δημοσιεύματα θέλουν το Ισλαμικό Κράτος να ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική αυτή επίθεση, κάτι που προς το παρόν δεν έχει διαλευκανθεί. Πλάνα που δημοσιεύτηκαν δείχνουν μια μεγάλη φωτιά στο Crocus City Hall, το οποίο βρίσκεται περίπου 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του κέντρου της Μόσχας. Δημοσιεύματα κάνουν επίσης λόγο για παιδιά ανάμεσα στα θύματα.

Προσοχή, σκληρές εικόνες:

Λίγο μετά τις πρώτες αναφορές για τους πυροβολισμούς, ο κυβερνήτης της περιοχής της Μόσχας Αντρέι Βορόμπιοφ είπε ότι μετέβη στο σημείο και ότι ηγήθηκε των προσπαθειών αντιμετώπισης του συμβάντος. Περισσότερα από 70 ασθενοφόρα επιχειρούσαν γύρω από το Crocus City Hall, ενώ γιατροί βοηθούσαν όσους είχαν τραυματιστεί, είπε ο Βορόμπιοφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε για την επίθεση «μέσα στα πρώτα λεπτά» και ότι λάμβανε συνεχείς ενημερώσεις για την κατάσταση.

Οι μονάδες των ειδικών δυνάμεων και της αστυνομίας επίσης στάλθηκαν στο σημείο. Ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε αργότερα από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία έδειχνε αστυνομικούς να περικυκλώνουν την αίθουσα συναυλιών. Επί τόπου μετέβη και ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών Βλαντιμίρ Κολοκόλτσεφ.

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο που βρισκόταν στο Crocus City Hall την ώρα της επίθεσης, ρίχτηκε μια χειροβομβίδα ή μια μολότοφ, ακολούθησε έκρηξη και μετά ξέσπασε φωτιά.

«Άνθρωποι σέρνονταν προς τα έξω»

«Οι άνθρωποι στην αίθουσα ήταν ξαπλωμένοι στο πάτωμα για να γλυτώσουν από τους πυροβολισμούς. Παρέμειναν ξαπλωμένοι για 15 μέχρι 20 λεπτά και μετά άρχισαν να σέρνονται προς τα έξω. Πολλοί κατάφεραν να βγουν έξω», είπε ο δημοσιογράφος.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δήλωσαν ότι επιχειρούν για την απομάκρυνση των ανθρώπων από το Crocus City Hall.

«Περίπου 100 άτομα απομακρύνθηκαν από το υπόγειο από τους πυροσβέστες. Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για να σωθούν άνθρωποι από την οροφή του κτηρίου με γερανό», έγραψε στο Telegram το τμήμα του υπουργείου Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης της περιοχής της Μόσχας.

6.200 άτομα εκτιμάται πως ήταν μες στο κτήριο

Έως και 6.200 άτομα εκτιμάται ότι βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα συναυλιών την ώρα της επίθεσης, σύμφωνα με το σχέδιο καθισμάτων του χώρου.

Τα μέλη του Piknik, του συγκροτήματος που εμφανίστηκε στο Crocus City Hall το βράδυ της Παρασκευής, δεν τραυματίστηκαν, είπε ο διευθυντής της συναυλίας.

Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας, η οποία ερευνά μεγάλα εγκλήματα, δήλωσε ότι άνοιξε μια υπόθεση εγκληματικής τρομοκρατίας για το περιστατικό.

Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν είπε ότι έδωσε εντολή να βοηθηθούν όσοι επλήγησαν από τους πυροβολισμούς που σημειώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής.

«Μια τρομερή τραγωδία συνέβη σήμερα στο εμπορικό κέντρο Crocus City. Τα συλλυπητήριά μου στους οικείους των θυμάτων», είπε, προσθέτοντας αργότερα ότι όλες οι δημόσιες εκδηλώσεις στη ρωσική πρωτεύουσα ακυρώθηκαν για το Σαββατοκύριακο.

«Συλλυπητήρια» από τις ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος έστειλε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα των πυροβολισμών, λέγοντας ότι προσπαθεί να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες.

«Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα αυτής της τρομερής επίθεσης με πυροβολισμούς», είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι, προσθέτοντας: «Οι εικόνες είναι απλώς φρικτές και είναι δύσκολο να τις δεις».

Ανακοίνωση-σοκ από την Ουκρανία

Η κύρια διεύθυνση πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας κατηγόρησε τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ότι σχεδίασαν τη φονική επίθεση που έγινε το βράδυ της Παρασκευής.

«Η τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα ήταν μια προγραμματισμένη και εσκεμμένη πρόκληση από τις ρωσικές ειδικές υπηρεσίες κατόπιν εντολής του [Βλαντίμιρ] Πούτιν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι στόχος ήταν «η περαιτέρω κλιμάκωση και επέκταση του πολέμου» με την Ουκρανία.

Sports in

Η εξήγηση του Τζάρον Μπλόσομγκεϊμ για το επεισόδιο μετά το Φενέρ-Μονακό

Ο Τζάρον Μπλόσομγκεϊμ αναφέρθηκε στο επεισόδιο που έλαβε χώρα μετά τη λήξη του Game 4 ανάμεσα στη Φενέρ και τη Μονακό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024