Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καμπάνια με διπλό στόχο

Καμπάνια με διπλό στόχο

Επιχείρηση επαναπροσέγγισης των πιο συντηρητικών ψηφοφόρων με πατριωτικό μήνυμα στον Βορρά, κοινωνική ατζέντα για ευρύτερα ακροατήρια

Με διλήμματα ευρωπαϊκού και εθνικού περιεχομένου εξελίσσεται η εκστρατεία για τη μάχη των ευρωεκλογών από τη ΝΔ αλλά και προσωπικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος άλλωστε άνοιξε τον δρόμο για την προεκλογική περίοδο προ ημερών από τη Θεσσαλονίκη. Ο αμιγώς νεοδημοκρατικός λόγος, όπως τον επέλεξε από τον Βορρά ο Μητσοτάκης, οι συμβολισμοί (όπως η προσωρινή επιστροφή του πυρσού στο λογότυπο της ΝΔ επ’ ευκαιρία των 50 ετών από την ίδρυση της παράταξης) και η προβολή θεμάτων που βρίσκονται στην κορυφή της παραδοσιακής γαλάζιας βάσης (ασφάλεια, Μεταναστευτικό κ.λπ.) επιβεβαιώνουν την εν εξελίξει επιχείρηση επαναπροσέγγισης του πιο συντηρητικού ακροατηρίου που δείχνει να αποστασιοποιείται από κυβερνητικές επιλογές.

Η επιχείρηση της ΝΔ δείχνει να γίνεται πιο στοχευμένη και… γεωγραφικά, προδιαγράφοντας μια διπλή καμπάνια με «ειδικά» μηνύματα από τον Βορρά έως τον Νότο και από τα μεγάλα αστικά κέντρα έως τις γειτονιές της περιφέρειας. Στη μεγάλη εικόνα δεν εγκαταλείπεται το αφήγημα του «πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού», ούτε ο προσανατολισμός-στόχος του Μητσοτάκη σε ευρύτερη κοινωνική «συμμαχία», αλλά είναι ενδεικτική η θεματολογία που αναπτύσσεται στις γαλάζιες περιοδείες στο φόντο μετρήσεων που μαρτυρούν απώλειες της ΝΔ σε δύο κατευθύνσεις: είτε στη… στάση αναμονής είτε στα δεξιότερα της παράταξης.

Σε Κιλκίς και Εβρο

Δεν είναι τυχαίο ότι το «πατριωτικό» μήνυμα της κεντροδεξιάς παράταξης διατυπώνεται εντονότερα στον Βορρά. Από το Κιλκίς η Μαρία Συρεγγέλα πρόταξε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για «να στηρίζει με κάθε τρόπο» την αγροτική οικονομία. Είναι ανάγκη η στήριξη «του πατριωτισμού της ευθύνης έναντι των φωνών του λαϊκισμού και της δημαγωγίας» είπε η γραμματέας της ΝΔ από την περιφέρεια όπου τον Ιούνιο του 2023 η Ελληνική Λύση και η Νίκη κατέγραψαν υψηλά ποσοστά – το πέμπτο υψηλότερο ο Κυριάκος Βελόπουλος ύστερα από Πέλλα, Εβρο, Ημαθία, Σέρρες και το τρίτο υψηλότερο ο Δημήτρης Νατσιός μετά την Πέλλα και την Πιερία.

Από τον Εβρο επίσης ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διαβεβαίωσε ότι ο φράχτης επεκτείνεται χωρίς υποχωρήσεις από την πολιτική θωράκισης των συνόρων. «Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για την καλύτερη δυνατή διαχείριση του Μεταναστευτικού, όπως έχουμε κάνει με πολύ μεγαλύτερη επιτυχία και σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης» έλεγε την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Πολυσυλλεκτικότητα»

Πέρα από την επιστροφή στις ρίζες, εξελίσσονται οι βολιδοσκοπήσεις ώστε να προκύψει «πολυσυλλεκτικό», κατά τον Μητσοτάκη, ψηφοδέλτιο. Στόχος, η εκπροσώπηση όλων των περιφερειών της χώρας με προώθηση υποψηφιοτήτων της λαϊκής Δεξιάς χωρίς να χαθεί το μήνυμα της δυνατότητας διεύρυνσης της ΝΔ. Το κύριο ζητούμενο είναι αυτή τη στιγμή να σταματήσουν οι φυγόκεντρες τάσεις από τη γαλάζια βάση, εξ ου το βάρος πέφτει σε αμιγώς «δεξιές» υποψηφιότητες με ανακοινώσεις, κατά πληροφορίες, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο τέτοιων ονομάτων-προσώπων που κινούνται εντός νεοδημοκρατικών τειχών.

«The Upfront Initiative»

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση αποδίδει σημασία στην κοινωνική ατζέντα (από το μείζον θέμα της ακρίβειας και των εισοδημάτων έως το δημογραφικό και το στεγαστικό) αλλά και σε εκείνη των δικαιωμάτων στην προσπάθεια προσέγγισης ευρύτερων – και λιγότερο ταυτισμένων κομματικά – ακροατηρίων. «Η ισότητα στον πολιτικό γάμο δεν μας οδηγεί αυτόματα σε έναν πολύ καλύτερο κόσμο έχοντας εξαλείψει ουσιαστικά όλες τις διακρίσεις και όλες τις προκαταλήψεις. Είναι όμως ένα πολύ σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση» είπε ο Πρωθυπουργός συζητώντας με τον Γιώργο Καπουτζίδη για τη συμπερίληψη (συνέδριο «The Upfront Initiative»), έχοντας αποφύγει σχετικές αναφορές στη Θεσσαλονίκη.

«Η πολιτεία πρέπει να νομοθετεί για όλους» σημείωσε και μεταξύ άλλων προανήγγειλε επικαιροποίηση της στρατηγικής για τα ΑμεΑ με τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας να μιλά για «ολιστική προσέγγιση» με 170 δράσεις που θα παρουσιαστούν στο επικείμενο Υπουργικό Συμβούλιο.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024