Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
TikTok: Ένα βήμα πιο κοντά η απαγόρευση της πλατφόρμας στις ΗΠΑ

TikTok: Ένα βήμα πιο κοντά η απαγόρευση της πλατφόρμας στις ΗΠΑ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιο, παραμένει όμως ασαφές τι θα ψηφίσει η Γερουσία.

Με συντριπτική πλειοψηφία η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την Τετάρτη νομοσχέδιο που απειλεί με απαγόρευση το TikTok αν ο δημιουργός του, η κινεζική εταιρεία ByteDance, δεν πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία που διατηρεί στις ΗΠΑ εντός έξι μηνών.

Το νομοσχέδιο εξασφάλισε διακομματική υποστήριξη και εγκρίθηκε με 365 ψήφους υπέρ και 65 κατά.

Αν και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει πως θα το εγκρίνει, το σχέδιο αντιμετωπίζει αμφίβολο μέλλον στη Γερουσία, όπου ορισμένοι προτιμούν μια διαφορετική προσέγγιση για τις ξένες εφαρμογές που θα μπορούσαν να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια.

Τηλεφωνήματα εφήβων

Το TikTok βρίσκεται εδώ και μήνες στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών λόγω της ανησυχίας επιτρέπει στο Πεκίνο να κατασκοπεύει και να χειραγωγεί τους χρήστες της στις ΗΠΑ, κάτι που η εταιρεία διαψεύδει κατηγορηματικά.

Δεδομένου ότι το TikTok χρησιμοποιείται από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς, η υπόθεση έχει πάρει μεγάλες πολιτικές διαστάσεις, σχολιάζει το Reuters.

Πολιτικοί και πολίτες διαμαρτυρήθηκαν κατά της ενδεχόμενης απαγόρευσης έξω από το Καπιτώλιο την Τρίτη (Reuters)

Δημοκρατικοί και Συντηρητικοί βουλευτές ανέφεραν ότι τα γραφεία τους δέχονται τηλεφωνήματα από οργισμένους έφηβους που αντιδρούν στο νομοσχέδιο, με τον όγκο των παραπόνων να ξεπερνά ενίοτε τις κλήσεις που ζητούν εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς στη Γάζα.

Τον περασμένο μήνα, η προεκλογική καμπάνια του Μπάιντεν δημιούργησε δικό της προφίλ στο TikTiok, μια κίνηση που δημιούργησε στην ByteDance την ελπίδα ότι η νομοθεσία ήταν απίθανο να περάσει φέτος.

Όμως το σχέδιο νόμου ψηφίστηκε στην Βουλή των Αντιπροσώπων μόλις μια εβδομάδα αφότου εγκρίθηκε ομόφωνα από την επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok Σόου Ζι Τσου επρόκειτο να επισκεφθεί την Τετάρτη την Ουάσιγκτον για συνομιλίες με γερουσιαστές, ανέφερε πηγή του Reuters.

Ενόψει της ψηφοφορίας η εταιρεία είχε δηλώσει πως «η νομοθεσία αυτή έχει προδιαγεγραμμένη έκβαση: την ολική απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ».

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να στερήσει 170 εκατομμύρια Αμερικανούς από το συνταγματικό τους δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση» πρόσθεσε.

Ωστόσο ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε πως στόχος είναι δεν είναι να απαγορευτεί το TikTok αλλά να περάσει σε αμερικανική ιδιοκτησία.

«Θέλουμε το TikTok, ως πλατφόρμα, να ανήκει σε μια αμερικανική εταιρεία ή στην Κίνα;» δήλωσε.

Νομικά ζητήματα

Παραμένει ωστόσο ασαφές αν το Πεκίνο θα ενέκρινε την πώληση των περιουσιακών στοιχείων που διατηρεί το TikTok στις ΗΠΑ, ή αν μια τέτοια αποεπένδυση είναι εφικτή εντός εξαμήνου.

Το 2020, ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε επιχειρήσει να απαγορεύσει το TikTok και το επίσης κινεζικό WeChat, όμως τα δικαστήρια μπλόκαραν την προσπάθειά του.

Τον Νοέμβριο, τα δικαστήρια μπλόκαραν και την απαγόρευση του TikTok που είχε αποφασίσει η πολιτεία της Μοντάνα.

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024