Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολωνία: Να αυξηθούν στο 3% οι δαπάνες των κρατών-μελών για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ

Πολωνία: Να αυξηθούν στο 3% οι δαπάνες των κρατών-μελών για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ

Ο στόχος του NATO είναι οι στρατιωτικές δαπάνες των κρατών-μελών του ν' ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ, αλλά η Πολωνία ζητά ν' αυξηθούν στο 3% ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Martyna Niecko/Agencja Wyborcza.pl via Reuters) έκρινε χθες Δευτέρα ότι οι χώρες μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού πρέπει ν’ αυξήσουν τους στρατιωτικούς προϋπολογισμούς τους από το 2% στο 3% του ΑΕΠ τους, αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σήμερα, ο στόχος του NATO είναι οι στρατιωτικές δαπάνες να ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ, ποσοστό όμως που δεν φθάνουν αρκετά κράτη μέλη.

Το 3% «θα είναι το όριο κάτω από το οποίο δεν θα συνιστάται να πάμε»

Η Βαρσοβία έχει ήδη ανακοινώσει πως θα αφιερώσει το 4% του ΑΕΠ της στην άμυνα.

«Θέλω να προτείνω στο εγγύς μέλλον (…) οι χώρες του NATO ν’ αποφασίσουν μαζί ότι η απαίτηση της συμμαχίας θα είναι να δαπανάται όχι το 2%, αλλά το 3% του ΑΕΠ για την άμυνα», ανέφερε ο κ. Ντούντα πριν την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες.

«Αυτό θα είναι το όριο κάτω από το οποίο δεν θα συνιστάται να πάμε», πρόσθεσε ο αρχηγός του πολωνικού κράτους, ο οποίος μαζί με τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ αναμένεται σήμερα να συναντηθούν με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας θα πάνε στον Λευκό Οίκο για την 25η επέτειο της εισδοχής της Πολωνίας — όπως και της Τσεχίας και της Ουγγαρίας — στη στρατιωτική συμμαχία.

«Σαφή και τολμηρή απάντηση»

Σύμφωνα με τον πολωνό πρόεδρο, το NATO πρέπει να δώσει «σαφή και τολμηρή απάντηση στη ρωσική επίθεση».

«Αυτή η απάντηση θα συνίσταται στην αύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της συμμαχίας του βόρειου Ατλαντικού», πρόσθεσε.

Το NATO είναι «αμυντική συμμαχία, και το αμυντική σημαίνει ότι όταν κάποιος μας απειλεί, αντιδρούμε», σύμφωνα με τον κ. Ντούντα.

Σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά χθες βράδυ, ο αρχηγός του κράτους υποστήριξε επίσης πως η πρόταση αυτή αποτελεί «την καλύτερη απάντηση στις απειλές» που προβάλλονται σήμερα «για την παγκόσμια ασφάλεια».

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024