Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΝΑΤΟ: H Σουηδία έγινε και επίσημα το 32ο μέλος του

ΝΑΤΟ: H Σουηδία έγινε και επίσημα το 32ο μέλος του

Από σήμερα η Σουηδία υπό τον φόβο της Ρωσίας, έγινε το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ. Πλέον η Σουηδία αφήνει την στάση ουδετερότητας που τήρησε σε όλες τις διενέξεις μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε συνάντηση στην Ουάσινγκτον, ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον κατέθεσε τα τελευταία έγγραφα, την αίτηση προσχώρησης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, το τελευταίο βήμα που απαιτείται για να γίνει το πρώην στρατιωτικά αδέσμευτο κράτος το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ. Η γειτονική χώρα της Σουηδίας, η Φινλανδία, εντάχθηκε πέρυσι ως η 31η.

Η Σουηδία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον, δύο χρόνια αφότου η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την ανάγκασε να επανεξετάσει την πολιτική εθνικής ασφάλειας και να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η υποστήριξη της συμμαχίας ήταν η καλύτερη εγγύηση ασφάλειας για το σκανδιναβικό έθνος.

«Σήμερα είναι μια πραγματικά ιστορική ημέρα. Η Σουηδία είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Κρίστερσον

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ούλφ Κρίστερσον παρέδωσε την Πέμπτη τα τελικά έγγραφα στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, το τελευταίο βήμα σε μια χρονοβόρα διαδικασία για να εξασφαλιστεί η υποστήριξη όλων των μελών για την ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία.

Τα μαχητικά Gripen (Γρύπας) εντάσσονται στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, όπως και τα εγχώριας κατασκευής υποβρύχια.

Ευτυχισμένες οι ΗΠΑ, οι περισσότεροι γείτονες της Ρωσίας είναι μέλη του ΝΑΤΟ – Ο φόβος ώθησε την Σουηδία στο ΝΑΤΟ

«Τα καλά πράγματα έρχονται σ’ αυτούς που περιμένουν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, καθώς παρέλαβε τα έγγραφα προσχώρησης της Σουηδίας από τον Κρίστερσον. Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι όλα άλλαξαν μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επικαλούμενος δημοσκοπήσεις που δείχνουν μια μαζική μετατόπιση της κοινής γνώμης της Σουηδίας σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Οι Σουηδοί συνειδητοποίησαν κάτι πολύ βαθύ: ότι αν ο Πούτιν ήταν πρόθυμος να προσπαθήσει να σβήσει έναν γείτονα από τον χάρτη, τότε μπορεί κάλλιστα να μη σταματήσει εκεί».

Για το ΝΑΤΟ, οι προσχωρήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας -η οποία μοιράζεται σύνορα 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία- είναι οι πιο σημαντικές προσθήκες εδώ και δεκαετίες. Είναι επίσης ένα πλήγμα για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος προσπάθησε να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχίας. «Σήμερα είναι μια πραγματικά ιστορική ημέρα. Η Σουηδία είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Κρίστερσον. «Θα υπερασπιστούμε την ελευθερία μαζί με τις χώρες που βρίσκονται πιο κοντά μας – τόσο από άποψη γεωγραφίας, όσο και από άποψη πολιτισμού και αξιών».

Η Σουηδία στηρίζεται στην κοινή αμυντική εγγύηση της συμμαχίας, βάσει της οποίας η επίθεση εναντίον ενός μέλους θεωρείται επίθεση εναντίον όλων. Ο Χακάν Γιουσέλ , 54 ετών, εργαζόμενος στον τομέα της πληροφορικής στη σουηδική πρωτεύουσα, δήλωσε σχετικά με την προσχώρηση: «Πριν, ήμασταν έξω και νιώθαμε λίγο μόνοι …Νομίζω ότι η απειλή από τη Ρωσία, θα είναι πολύ μικρότερη τώρα».

Περιχαρής ο πρωθυπουργός Κρίστερσον για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η Σουηδία συμπληρώνει τον χάρτη των εχθρών της Ρωσίας

Η σκανδιναβική χώρα θα προσθέσει στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ υποβρύχια αιχμής και έναν σημαντικό στόλο μαχητικών αεροσκαφών Gripen εγχώριας παραγωγής και θα αποτελέσει κρίσιμο σύνδεσμο μεταξύ Ατλαντικού και Βαλτικής. Η Ρωσία απείλησε να λάβει απροσδιόριστα «πολιτικά και στρατιωτικοτεχνικά αντίμετρα» ως απάντηση στην κίνηση της Σουηδίας.

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι πραγματικά σαν να αγοράζεις ασφάλεια, τουλάχιστον όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πραγματικά πρόθυμες να είναι ο ασφαλιστής», δήλωσε η Μπάρμπαρα Κουνζ, ερευνήτρια στο αμυντικό think tank SIPRI. Ενώ η Στοκχόλμη πλησιάζει όλο και περισσότερο στο ΝΑΤΟ τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η ένταξη σηματοδοτεί μια σαφή ρήξη με το παρελθόν, όταν για περισσότερα από 200 χρόνια η Σουηδία απέφευγε τις στρατιωτικές συμμαχίες και υιοθετούσε ουδέτερη στάση σε περιόδους πολέμου.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, απέκτησε διεθνή φήμη ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, οι διαδοχικές κυβερνήσεις μείωσαν τις στρατιωτικές δαπάνες.Μόλις το 2021, ο υπουργός Άμυνας της χώρας είχε απορρίψει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, μόνο που η τότε σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση υπέβαλε αίτηση, μαζί με τη γειτονική Φινλανδία, λίγους μήνες αργότερα.

Το ΝΑΤΟ ευελπιστεί πως τα υποβρύχια τάξης Gotland θα διασφαλίσουν την Βαλτική θάλασσα υπέρ του.

Η καθυστέρηση της ένταξης στη συμμαχία

Ενώ η Φινλανδία προσχώρησε στη συμμαχία πέρυσι, η Σουηδία έμεινε σε αναμονή, καθώς η Τουρκία και η Ουγγαρία, οι οποίες διατηρούν θερμές σχέσεις με τη Ρωσία, καθυστέρησαν να επικυρώσουν την ένταξη της Σουηδίας. Η Τουρκία ενέκρινε την αίτηση της Σουηδίας τον Ιανουάριο, καθώς ζητούσε να εκδώσει κούρδους και μέλη του ΡΚΚ στην Άγκυρα. Κάτι που έπραξε.

Η Ουγγαρία καθυστέρησε την απόφασή της σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας έως ότου ο Κρίστερσον πραγματοποίησε επίσκεψη καλής θέλησης στη Βουδαπέστη στις 23 Φεβρουαρίου, όπου οι δύο χώρες συμφώνησαν σε διμερή συμφωνία για μαχητικά αεροσκάφη.

O Άντονι Μπλίνκεν ακούει με προσοχή τις δηλώσεις Κριστερσον σε μια μεγάλη «νίκη» για το ΝΑΤΟ. Εκτός πεδίου μάχης.

Οι πρώτες δηλώσεις Κρίστερσον – Μπλίνκεν

«Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρο παράδειγμα σήμερα για τη στρατηγική πανωλεθρία που έχει γίνει η Ουκρανία για τη Ρωσία», δήλωσε την Πέμπτη ο Μπλίνκεν, στεκόμενος δίπλα σε έναν ενθουσιασμένο Κρίστερσον.

«Η Σουηδία προσχωρεί στο ΝΑΤΟ για να υπερασπιστεί την ελευθερία και τη δημοκρατία της», δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Ούλφ Κρίστερσον, αφού η χώρα του έγινε το 32ο μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ σε μια τελετή στην Ουάσινγκτον. «Η Σουηδία είναι σήμερα μια ασφαλέστερη χώρα από ό,τι ήταν χθες», δήλωσε ο Κρίστερσον σε διάγγελμα προς το έθνος από την Ουάσινγκτον, όπου νωρίτερα μέσα στην ημέρα ολοκλήρωσε τις διατυπώσεις ένταξης, τερματίζοντας μια διετή διαδικασία που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Κρίστερσον δήλωσε επίσης ότι «η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δείχνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέτυχε στον στόχο του να καθορίσει τις επιλογές άλλων χωρών». Να σημειωθεί πως το ΝΑΤΟ έχει εκκινήσει τις ασκήσεις στη Βόρεια Ευρώπη πολύ πριν την υπογραφή της Σουηδίας.

Sports in

Ελ Αραμπί: «Είμαστε γεμάτοι προσδοκίες»

Ο Μαροκινός επιθετικός εκπροσώπησε τους παίκτες του Ολυμπιακού στη συνέντευξη Τύπου για την αναμέτρηση με την Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024