Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Η Βαλτική πλέον γίνεται λίμνη του ΝΑΤΟ»

«Η Βαλτική πλέον γίνεται λίμνη του ΝΑΤΟ»

Καθώς η Σουηδία γίνεται επίσημα το 32ο μέλος της Συμμαχίας, φέρνει μαζί της το Γκότλαντ, ένα νησί στο κέντρο της θάλασσας που πολλοί ονομάζουν «γιγάντιο αεροπλανοφόρο»

Η Σουηδία εντάχθηκε επισήμως στο ΝΑΤΟ , πράγμα που σημαίνει ότι η βορειοατλαντική αμυντική συμμαχία έχει σχεδόν περικυκλώσει ολόκληρη τη Βαλτική Θάλασσα, μια σημαντική οδό εμπορίας πετρελαίου για τη Ρωσία και έδρα ενός από τους στόλους της.

«Η Βαλτική Θάλασσα γίνεται λίμνη του ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Κρισιάνις Καρίνς, υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας.

Για το ΝΑΤΟ, η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας είναι η πιο σημαντική επέκταση εδώ και δεκαετίες. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε μάλιστα πως με την ένταξη της Σουηδίας «το ΝΑΤΟ είναι πιο ισχυρό από ποτέ»

Καθώς γίνεται επίσημα το 32ο μέλος της Συμμαχίας, η Σουηδία φέρνει μαζί της τη νήσο Γκότλαντ, η οποία βρίσκεται στη μέση της Βαλτικής – και πολλοί την ονομάζουν «γιγάντιο αεροπλανοφόρο». Πλέον θα  διευκολύνει την άμυνα των τριών μικρών κρατών της Βαλτικής.

Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ ήταν εντελώς αδιανόητη πριν από τρία χρόνια.

Αλλά όταν τα ρωσικά τανκς εισέβαλαν στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι δύο σκανδιναβικές χώρες φοβήθηκαν τις επιθετικές τάσεις της Μόσχας.

Η ένταξη της Φινλανδίας ολοκληρώθηκε πέρυσι, ενώ η ένταξη της Στοκχόλμης καθυστέρησε από την Τουρκία και την Ουγγαρία και ολοκληρώθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ δήλωσε ότι η ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ «θα βελτιώσει την άμυνα και την αποτροπή στη Βόρεια Ευρώπη. Εδώ και πολλά χρόνια είμαστε χωρισμένοι. Τώρα πρέπει να σκεφτόμαστε με πιο ενοποιημένους όρους» πρόσθεσε.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, πρόεδρος της Ρωσίας, ανακοίνωσε σχέδια για αναδιοργάνωση του ρωσικού στρατού και ενίσχυση των δυνάμεων στην περιοχή προκειμένου «να εξουδετερωθούν οι απειλές», όπως είπε, από την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «όλες οι δεκαετίες καλής γειτονίας έχουν διαλυθεί» επειδή ο αμερικανικός στρατός «έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει στη Σουηδία».

Η απάντηση της Ρωσίας θα περιλαμβάνει «πρόσθετα συστήματα που θα είναι κατάλληλα για τις απειλές που θα μπορούσαν να εμφανιστούν στο έδαφος της Φινλανδίας και της Σουηδίας», είπε.

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ γίνεται δύο χρόνια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – μια κίνηση η οποία οδήγησε την κυβέρνηση της Στοκχόλμης σε πλήρη επανεξέταση της πολιτικής της εθνικής ασφάλειας και στη συνειδητοποίηση ότι η Συμμαχία προσέφερε την καλύτερη εγγύηση ασφάλειας.

Ο σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον βρέθηκε στην Ουάσιγκτον για να παραδώσει την τελική τεκμηρίωση, με τον Λευκό Οίκο να αναφέρει ότι ο Κρίστερσον θα παρακολουθούσε και την ομιλία του προέδρου Μπάιντεν για την κατάσταση της Ενωσης που ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος.

«Το να έχουμε τη Σουηδία ως σύμμαχο του ΝΑΤΟ θα κάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους μας ακόμα πιο ασφαλείς» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν παραλαμβάνει από τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Τομπάιας Μπίλστρομ, τα έγγραφα προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, χθες, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον

Η πιο σημαντική επέκταση

Για το ΝΑΤΟ, η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας – η οποία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων με τη Ρωσία – είναι η πιο σημαντική επέκταση εδώ και δεκαετίες.

Αποτελεί επίσης σημαντικό πλήγμα για τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος προσπάθησε να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω ενίσχυση της Συμμαχίας προς τα ανατολικά.

Η Σουηδία θα επωφεληθεί από την κοινή αμυντική εγγύηση της Συμμαχίας, σύμφωνα με την οποία μια επίθεση σε ένα μέλος θεωρείται επίθεση εναντίον όλων.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον κόσμο που δεν είναι όπως θα θέλαμε μερικές φορές» δήλωσε ο σουηδός πρωθυπουργός.

Η Σουηδία προσθέτει στις στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ υποβρύχια τελευταίας τεχνολογίας και έναν αρκετά μεγάλο στόλο μαχητικών αεροσκαφών Gripen εγχώριας παραγωγής και θεωρείται ότι θα αποτελέσει κρίσιμο σύνδεσμο μεταξύ του Ατλαντικού και της Βαλτικής.

Τώρα πια, όλες οι χώρες με ακτές στη Βαλτική, εξαιρουμένης της Ρωσίας, είναι μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024