Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το ραντεβού για τον πολιτικό διάλογο μετά τη συνάντηση Μπλίνκεν - Φιντάν

Το ραντεβού για τον πολιτικό διάλογο μετά τη συνάντηση Μπλίνκεν – Φιντάν

Στην Άγκυρα η Υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, με τον τούρκο ομόλογο της, Μπουράκ Ακτσαπάρ, στο πλαίσιο ενός ακόμα γύρου πολιτικού διαλόγου

Διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, οι περιφερειακές και οι διεθνείς εξελίξεις θα είναι στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει τη Δευτέρα στην Άγκυρα η Υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου με τον τούρκο ομόλογο της Μπουράκ Ακτσαπάρ, στο πλαίσιο ενός ακόμα γύρου πολιτικού διαλόγου.

Η νέα συνάντηση πραγματοποιείται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν στις ΗΠΑ, στις 7-8 Μαρτίου, για μία ακόμα συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογο του, Άντονι Μπλίνκεν και την πραγματοποίηση της νέας συνάντησης για τον Στρατηγικό Μηχανισμό ΗΠΑ – Τουρκίας.

Φιντάν – Μπλίνκεν

Με το κοινό ανακοινωθέν να κάνει μεταξύ άλλων αναφορά και στον διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας σημειώνοντας πως Φιντάν και Μπλίνκεν «συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισαν τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας και των διαύλων επικοινωνίας». Ο Μπλίνκεν «χαιρέτισε τη συνεχιζόμενη δέσμευση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του πέμπτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας τον Δεκέμβριο του 2023, στην Αθήνα και την υπογραφή της Διακήρυξης Τουρκίας-Ελλάδας για Φιλικές Σχέσεις και Καλή Γειτονία».

Τα ζητήματα που μπορεί να εγείρει η κάθε πλευρά στο τραπέζι του πολιτικού διαλόγου τη Δευτέρα που θα καθίσουν Παπαδοπούλου και Ακτσαπάρ, αφορούν όλη την γκάμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς και τις διαφορές που διαβάζει σε αυτές η κάθε πλευρά.

Καλό κλίμα αλλά…

Με δεδομένο δε ότι από το Δεκέμβριο μέχρι σήμερα έχει επαναβεβαιωθεί ότι και οι δύο πλευρές θέλουν συνέχιση του καλού κλίματος, αλλά χωρίς να υπάρχει αλλαγή στις θέσεις τους, δεν λείπουν κινήσεις που ενοχλούν τις δύο πλευρές, τόσο όσο να μην διαταράσσουν ωστόσο το καλό κλίμα.

Με διπλωματικές πηγές να σημειώνουν ότι είναι σαφές στην Αθήνα η διάθεση της Άγκυρας για διατήρηση του καλού κλίματος για ικανό χρόνο.

Στόχος Αθήνας και Άγκυρας είναι η συνέχεια του διαλόγου, αλλά όχι τα άλματα, με την επόμενη κρίσιμη συνάντηση να είναι αυτή σε επίπεδο ηγετών, μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το Μάιο στην Άγκυρα.

Ήρεμα νερά

Η διατήρηση των ήρεμων νερών γίνεται μάλλον η πρωταρχική επιδίωξη, αφού και για τις δύο πλευρές η συζήτηση σε βάθος που θα οδηγήσει – εάν αυτό καταστεί δυνατό – σε λύσεις προχωρά με πολύ μικρά βήματα κάθε φορά.

Να σημειωθεί ότι στην Άγκυρα θα βρεθεί το επόμενο διάστημα και ο Κώστας Φραγκογιάννης για τη θετική ατζέντα. Το τραπέζι του πολιτικού διαλόγου που ασχολείται με τα οικονομικά ζητήματα που μπορούν να φέρουν τις δύο πλευρές πιο κοντά, ενώ στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024