Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς ο Fitch... επιβράβευσε την Τουρκία μετά τη στροφή στην οικονομική ορθοδοξία

Πώς ο Fitch… επιβράβευσε την Τουρκία μετά τη στροφή στην οικονομική ορθοδοξία

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch επέδειξε αυξημένη εμπιστοσύνη στη διάρκεια και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που εφαρμόζονται πλέον στην Τουρκία

Η πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας αναβαθμίστηκε από τον Fitch καθώς η επιστροφή της κυβέρνησης στην ορθόδοξη οικονομική πολιτική μειώνει τους κινδύνους για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας και τις πιέσεις στο ισοζύγιο πληρωμών.

Ο Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Τουρκίας κατά μία βαθμίδα υψηλότερα σε «B+» από «Β» με θετική προοπτική, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε την Παρασκευή 8 Μαρτίου.

Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης «αντανακλά την αυξημένη εμπιστοσύνη στη διάρκεια και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν από τη στροφή στην οικονομική πολιτική που επιτελέστηκε από τον Ιούνιο του 2023, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης από το αναμενόμενο εμπροσθοβαρούς σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, στη μείωση των μακροοικονομικών και εξωτερικών τρωτών σημείων», έγραψαν αναλυτές όπως ο Erich Arispe Morales.

Από τότε που ο Fitch αύξησε την προοπτική αξιολόγησης της Τουρκίας σε σταθερή από αρνητική στις 9 Σεπτεμβρίου, η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε περαιτέρω το επιτόκιο πολιτικής της κατά 2 μονάδες βάσης στο 45% και έλαβε πρόσθετα αυστηρότερα μέτρα για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που τρέχει σχεδόν στο 70%.

Αύξηση συναλλαγματικών αποθεμάτων

Τα ακαθάριστα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας αυξήθηκαν στα 80,5 δισεκατομμύρια δολάρια από την 1η Μαρτίου, από 56,5 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη Μαΐου, όταν η επανεκλογή του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σηματοδότησε την έναρξη της αντιστροφής της πολιτικής. Τις τελευταίες εβδομάδες, τα αποθέματα δέχθηκαν πιέσεις από την αυξημένη ζήτηση για ξένο νόμισμα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών και Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ έχουν ζητήσει αναβάθμιση της αξιολόγησης, επικρίνοντας τους οίκους αξιολόγησης ότι υστερούν στις αγορές με την αξιολόγησή τους για την Τουρκία.

Τον Ιανουάριο, η πιστωτική προοπτική της Τουρκίας ανέβηκε σε θετική από σταθερή στην αξιολόγηση της Moody’s, η οποία βαθμολόγησε τη χώρα με «B3», έξι βαθμίδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Η S&P Global Ratings αύξησε την προοπτική αξιολόγησης της χώρας σε θετική τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντάς την στο «Β».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024