Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Θεσσαλονίκη: Αναβλήθηκε η δίκη για την τρανσφοβική επίθεση - Ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι

Θεσσαλονίκη: Αναβλήθηκε η δίκη για την τρανσφοβική επίθεση – Ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι

Ούτε τα θύματα έδωσαν το «παρών», αλλά παραστάθηκαν διά των συνηγόρων τους - Μετατέθηκε για τις 22 Μαρτίου η εκδίκαση της υπόθεσης - Καθαρά «ρατσιστικά τα κίνητρα» της επίθεσης, είπε η εισαγγελέας

Αναβλήθηκε η δίκη για την εκδίκαση της υπόθεσης για την επίθεση δεκάδων νεαρών εναντίον τρανς ατόμων στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, λόγω απουσίας μαρτύρων.

Η δίκη μετατέθηκε για τις 22 Μαρτίου, ενώ οι εννέα κατηγορούμενοι, που παραπέμφθηκαν να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία για την ομοφοβική επίθεση εναντίον δύο μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αφέθηκαν ελεύθεροι.

«Ρατσιστικά τα κίνητρα» της επίθεσης, σύμφωνα με την ποινική δίωξη που άσκησε η εισαγγελέας

Σε βάρος τους η εισαγγελέας είχε ασκήσει ποινική δίωξη για εξύβριση, κατά συρροή, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, ενώ δύο εξ αυτών κατηγορούνται επιπλέον για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης, κατά συρροή (πάλι με ρατσιστικά χαρακτηριστικά).

Για την πρώτη πράξη κατηγορούνται και οι 12 ανήλικοι που αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή εισαγγελέα και θα κληθούν να δικαστούν από το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων (με κλήση που θα λάβουν).

Οι 4 δικογραφίες

Συνολικά για την υπόθεση υπάρχουν τέσσερις δικογραφίες: μία για τους ενήλικες που παραπέμφθηκαν στο Αυτόφωρο και μία για τους ανήλικους, ενώ με εισαγγελική παραγγελία σχηματίζονται δικογραφίες κατά αγνώστων για το αδίκημα της απειλής, όπως επίσης για τους γονείς των ανηλίκων καθώς εξετάζεται εάν υπάρχουν ευθύνες εναντίον τους για παραμέληση εποπτείας.

Η διαδικασία ενώπιον του Αυτοφώρου για τους 9 ενήλικες ξεκίνησε γύρω στις 3 μ.μ., με τους κατηγορούμενους (βρίσκονταν υπό κράτηση) να δηλώνουν ότι επιθυμούν να δικαστούν σήμερα. Για τρεις εξ αυτών (αλλοδαπούς) το δικαστήριο διόρισε διερμηνείς μετά από δική τους επιθυμία (γεωργιανής και αλβανικής γλώσσας, κατά περίπτωση).

Απουσίαζαν από τη δίκη οι μάρτυρες, καθώς και τα θύματα της επίθεσης

Καθώς όμως απουσίαζαν οι μάρτυρες του κατηγορητηρίου, το δικαστήριο ανέβαλε τη δίκη για τις 22 Μαρτίου. Τα θύματα (21 ετών και τα δύο) δεν βρέθηκαν στη δικαστική αίθουσα, αλλά παραστάθηκαν διά συνηγόρων που δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής.

Άγρια η επίθεση στα τρανς άτομα – Τους πετούσαν μπουκάλια

Θυμίζεται ότι ομάδα ατόμων επιτέθηκε γύρω στις 22:30 το βράδυ του Σαββάτου σε δύο διεμφυλικούς ηλικίας 21 ετών, αρχικά λεκτικά και μετά εκτοξεύοντας μπουκάλια προς το μέρος τους.

Τα τρανς άτομα βρήκαν καταφύγιο σε κατάστημα εστίασης, με τους δράστες να συγκεντρώνονται απ’ έξω συνεχίζοντας απτόητοι τον προπηλακισμό

Οι νεαροί στην προσπάθειά τους να σωθούν – όπως κατήγγειλαν οι ίδιοι στην αστυνομία – φοβούμενοι για τη σωματική τους ακεραιότητα μπήκαν σε κατάστημα εστίασης στην Αριστοτέλους.

Λίγο μετά, συγκεντρώθηκαν άτομα έξω από το εν λόγω κατάστημα συνεχίζοντας να προπηλακίζουν τα τρανς άτομα που είχαν βρει καταφύγιο εκεί.

Μάλιστα, όταν εκείνοι τελικά εξήλθαν από το κατάστημα, οι δράστες συνέχισαν να τους πετούν μπουκάλια, χωρίς όμως να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.

«Κάθε μέρα μου μιλάνε έτσι, δεν με αγγίζει καθόλου»

Ο ψυχίατρος δρ Δημήτρης Παπαδημητριάδης επικοινώνησε με το ένα από τα δύο ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και θύματα τρανσφοβικής επίθεσης στη Θεσσαλονίκη, το οποίο περιέγραψε αναλυτικά τη στιγμή του λιντσαρίσματος, αλλά και την επόμενη ημέρα.

Όπως εξήγησε στο βίντεο που δημοσίευσε στα social media του ο ψυχίατρος, το Άρι έχει συνηθίσει αυτό τον ρατσισμό στην καθημερινή της ρουτίνα, αλλά πρώτη φορά ήταν τόσο μαζικό. Εξηγεί ότι πέρα από τους αστυνομικούς στην ασφάλεια, οι αστυνομικοί στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης δεν τους προστάτευσαν καθόλου, ενώ καταλήγει πως όλα έχουν να κάνουν με την οικογένεια και το σχολείο.

«Να μην εξωτερικεύουμε τον θυμό μας, τα κόμπλεξ μας»

Για το αν τρόμαξε, το Άρι απάντησε πως «δεν με πολυσυγκίνησε. Τα έχω ξαναζήσει από πολύ μικρή αυτά. Απλά δεν το έχω ξαναβιώσει σε τόσο μεγάλο βαθμό. Ήταν όλη η πλατεία εναντίον μου. Ήταν μεγάλος ο ρατσισμός. Παρόλα αυτά μπορώ να σου πω για το φύλο μου, γιατί όπως πέρναγα μου σφύραγαν και μου είπαν «τι άντρας είσαι εσύ» και απαντάω «δεν είμαι καν άντρας ξέρω γω»».

«Το βιώνω από μικρό»

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι οι αστυνομικοί στην ασφάλεια τους φέρθηκαν με πολύ σωστό τρόπο, αλλά «οι αστυνομικοί που ήρθαν και μας πήραν ήταν… μη μιλήσω. Επιτέθηκαν σε εμάς, μετά σε μία τύπισσα που μας υπερασπίστηκε. Δεν έκαναν καμία προσαγωγή όταν τους επιτίθεντο. Μετά έγιναν 25 προσαγωγές».

«Ένα μικρό παιδί, ηλικίας 15 ετών, με χτύπησε, έχω ακόμα σημάδια στο σώμα μου. Ήταν πολλές παρέες μαζί. Δεν φοβήθηκα, η φίλη μου φοβήθηκε. Εγώ το ζω από μικρό» συμπλήρωσε.

«Πάντα, 1-2 άτομα την ημέρα μου μιλάνε έτσι. Δεν με αγγίζει καθόλου. Απλά δεν μπορώ να κάθομαι να το δεχτώ. Ρίχνω και ένα βλέμμα απογοήτευσης σε φάση «θες να με μειώσεις;»» αναρωτιέται.

«Να μην εξωτερικεύουμε τον θυμό μας, τα κόμπλεξ μας» απαντά στην ερώτηση πώς πιστεύει ότι θα αλλάξει όλο αυτό.

Sports in

Μιλγουόκι Μπακς: Τα δεδομένα για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 6 (pic)

Τι συμβαίνει με την κατάσταση της υγείας των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Ντέιμιαν Λίλαρντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024