Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Στο φουλ οι μηχανές της Νέας Αριστεράς, κλειδώνουν υποψηφιότητες για τις ευρωεκλογές

Στο φουλ οι μηχανές της Νέας Αριστεράς, κλειδώνουν υποψηφιότητες για τις ευρωεκλογές

Στη Νέα Αριστερά ετοιμάζονται για τις επόμενες μάχες, με βασική αιχμή -μεταξύ άλλων- το κράτος Δικαίου. Κλείνουν ονόματα για το ευρωψηφοδέλτιο, ποιοι κοινωνικοί χώροι αναμένεται να εκπροσωπούνται

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές της Νέας Αριστεράς εν όψει των πολιτικών μαχών της ερχόμενης περιόδου με στόχο την ανάδειξη μιας μαχητικής αντιπολίτευσης που θα επιχειρήσει να αποτελέσει το αντίπαλο δέος της Δεξιάς. Στο ίδιο πλαίσιο συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου του κόμματος, με ένα νέο πρόσωπο να έχει κλειδώσει, σύμφωνα με πληροφορίες του in, ως υποψήφια ευρωβουλεύτρια.

Βασική αιχμή της Νέας Αριστεράς αποτελούν τα ζητήματα του κράτους Δικαίου, όπως η υπόθεση της φερόμενης διαρροής προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού προς όφελος της ευρωβουλεύτριας της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, «η παραβίαση του Συντάγματος από την κυβέρνηση» που συντελέστηκε, όπως κατήγγειλε και ο πρόεδρος Αλέξης Χαρίτσης με την κατάθεση και την ψήφιση του νόμου για τα «μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια» αλλά και των εξελίξεων που αφορούν το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Όσον αφορά την υπόθεση Ασημακοπούλου, αντιπροσωπεία της Νέας Αριστεράς με επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση συναντήθηκε τις προηγούμενες μέρες με τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κωνσταντίνο Μενουδάκο.

Κύκλοι της Νέας Αριστεράς επισημαίνουν πως θα συνεχίσουν να ζητούν απαντήσεις από το υπουργείο Εσωτερικών και το Μέγαρο Μαξίμου για την υπόθεση, καθώς, όπως εκτιμούν, «η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι ύψιστης σημασίας ζήτημα και δεν θα επιτρέψουμε να συγκαλυφθεί και αυτή η υπόθεση».

Για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών αναμένεται τις επόμενες μέρες η κατάθεση των πορισμάτων των βουλευτών της Νέας Αριστεράς που συμμετείχαν στην Εξεταστική Επιτροπή «για τη διεύρυνση του εγκλήματος των Τεμπών». Πηγές της Νέας Αριστεράς υπογραμμίζουν ότι αποτελεί δέσμευσή τους ότι «το έγκλημα ούτε θα ξεχαστεί ούτε θα συγκαλυφθεί».

Ωστόσο, μια πολιτική πρωτοβουλία της Νέας Αριστεράς που προκάλεσε συζητήσεις ήταν το κάλεσμα του Αλέξη Χαρίτση στο προοδευτικά κόμματα για από κοινού κατάθεση πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι η πρόταση απορρίφθηκε από το σύνολο των κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας).

Προσανατολίζονται σε ένα ψηφοδέλτιο που θα υπάρχει διακριτή εκπροσώπηση από το εκπαιδευτικό – φοιτητικό κίνημα και τον παραγωγικό πρωτογενή τομέα

Πηγές της Νέας Αριστεράς σχολιάζουν ότι η πρωτοβουλία του Αλέξη Χαρίτση προερχόταν από την «αξιοποίηση του πιο ισχυρού όπλου που παρέχει στην αντιπολίτευση ο κανονισμός της Βουλής: Της πρότασης δυσπιστίας». Αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «θα σήμαινε, διακοπή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας της συζήτησης επί του νομοσχεδίου, ο πρωθυπουργός θα ερχόταν απολογούμενος, η συζήτηση θα αφορούσε την παραβίαση του Συντάγματος και η συζήτηση για την υπεράσπιση του Συντάγματος και του Δημόσιου Πανεπιστημίου θα ερχόταν στο επίκεντρο της δημόσιας πολιτικής συζήτησης. Ενώ θα έφερνε στο προσκήνιο τον δίκαιο αγώνα του φοιτητικού κινήματος».

Εκτοξεύοντας βολές κατά των υπόλοιπων κομμάτων για την άρνησή τους, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι «είτε με γελοίες δικαιολογίες είτε με την σιωπή τους αρνήθηκαν το αυτονόητο: Το μέτωπο για την υπεράσπιση του Συντάγματος και του Δημοσίου Πανεπιστημίου. Το συμπέρασμα είναι απλό. Η συναινετική αντιπολίτευση δεν απειλεί την κυριαρχία της Δεξιάς του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι αυτή η αντιπολίτευση που απορρίπτει η κοινωνία και απογοητεύει τους πολίτες».

Επισημαίνουν ότι «τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα δεν θα ιδρυθούν και αυτό δεν θα κριθεί από από τη γνώμη Συνταγματολόγων που βάζουν το επαγγελματικό τους συμφέρον πάνω από το ίδιο το Σύνταγμα, ούτε εκπροσώπων ιδιωτικών πανεπιστημίων. Κάθε διοικητική πράξη θα κριθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας», δηλώνοντας ότι η δέσμευση της Νέας Αριστεράς είναι ότι «η παραβίαση του Συντάγματος που ψήφισε μόνη της η ΝΔ δεν θα περάσει».

Ο Αλέξης Χαρίτσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας στη Βουλή για τα «μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια»

Υποψήφια με τη Νέα Αριστερά στις ευρωεκλογές η Έλενα Όλγα Χρηστίδη

Παράλληλα, τα στελέχη της Νέας Αριστεράς δουλεύουν πάνω στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου για τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές. Αναμένεται μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες θα κλειδώσει μεγάλο μέρος του ψηφοδελτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας και ερευνήτριας Έλενας Όλγας Χρηστίδη, που είναι επιστηµονικά υπεύθυνη του Orlando LGBT+. Αυτή η υποψηφιότητα δίνει το στίγμα στήριξης της Νέας Αριστεράς στον τομέα των Δικαιωμάτων και ειδικότερα των LGBTQI+ ατόμων.

Εκτός της Έλενας Όλγας Χρηστίδη δεδομένη θεωρείται και η υποψηφιότητα του υπεύθυνου πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς Γαβριήλ Σακελλαρίδη, όπως είχε προαναγγείλει το in.

Στη Νέα Αριστερά προσανατολίζονται σε ένα ψηφοδέλτιο που θα υπάρχει διακριτή εκπροσώπηση από το εκπαιδευτικό – φοιτητικό κίνημα και τον παραγωγικό πρωτογενή τομέα, που θα σημάνουν τη στήριξη στις δύο κοινωνικές ομάδες που το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν στον δρόμο απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης.

Επίσης, διερευνητικές συζητήσεις πραγματοποιούνται σε πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην προσπάθεια διερεύνησης του σκανδάλου των υποκλοπών, ενώ εκπροσώπηση θα υπάρξει και τον χώρο του Πολιτισμού.

Στον σχεδιασμό για το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς είναι η αντιπροσώπευση περιοχών που η κοινοβουλευτική ομάδα δεν εκπροσωπείται, όπως η Θεσσαλονίκη και η Κρήτη.

Στη Θεσσαλονίκη ο Καρπόζηλος

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς Κωστής Καρπόζηλος θα βρεθεί την Τρίτη 12 και την Τετάρτη 13 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.

Εκεί αναμένεται να πραγματοποιήσει γνωριμία με τους δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης που καλύπτουν το πολιτικό ρεπορτάζ, ενώ θα συμμετάσχει και σε εκδήλωση της Νέας Αριστεράς. Ακόμη αναμένεται να προστεθεί ακόμη μία δράση στο πρόγραμμα του Κωστή Καρπόζηλου.

inSports

ΚΕΔ: Απορρίφθηκε το αίτημα του Παναθηναϊκού για νέα κλήρωση διαιτητών

Με τους Παπαπέτρου, Μαγκλογιάννη, Θεονά θα γίνει ο αποψινός τέταρτος τελικός της Stoiximan Basket League (21:15).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024