Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι επίσημες αφίσες των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2024 του Παρισιού

Οι επίσημες αφίσες των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2024 του Παρισιού

Στις αφίσες το Παρίσι μεταμορφώνεται σε ένα φανταστικό, αθλητικό αστικό τοπίο, όπου τα εμβληματικά ορόσημα αναμειγνύονται με την αθλητική ενέργεια.

Με αφορμή τους επερχόμενους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, που έχουν προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 2024, ο εικονογράφος Ugo Gattoni δημιούργησε μια ζωντανή και λεπτομερή fresco για να γιορτάσει τα γεγονότα.

«Όταν μου ζητήθηκε να σχεδιάσω τις εμβληματικές αφίσες για το Παρίσι 2024, φαντάστηκα αμέσως μια πόλη-στάδιο ανοιχτή στον κόσμο, έναν ανασταλμένο χρόνο στον οποίο μπορείς να περιπλανηθείς σε μικρόκοσμους όπου συνυπάρχουν με παριζιάνικα μνημεία και αγωνίσματα»

Έπειτα από την πρόσκληση της Οργανωτικής Επιτροπής των Θερινών Αγώνων, ο καλλιτέχνης δημιούργησε σχολαστικά ένα πληθωρικό και χαρούμενο σύμπαν, πλούσιο σε λεπτομέρειες και μικροϊστορίες, με επίκεντρο τον Πύργο του Άιφελ και το Stade de France, που αποτελούν εμβληματικά ορόσημα του Παρισιού.

Αφίσα Παραολυμπιακών Αγώνων από τον Ugo Gattoni | Paris 2024

Έπειτα από περισσότερες από 2.000 ώρες σκληρής δουλειάς, η τελική εικονογράφηση του Gattoni αποτυπώνεται σε δύο ξεχωριστές αφίσες, καθεμία από τις οποίες περικλείει το πνεύμα του Ολυμπισμού και Παρολυμπισμού.

Ένα αθλήτικό αστικό τοπίο

Οι αφίσες του Παρισιού 2024 από τον Ugo Gattoni προσφέρουν μια ζωντανή οπτική εμπειρία, γεμάτη με περίπλοκες λεπτομέρειες. Μέσα από την οπτική γωνία του καλλιτέχνη, οι αφίσες αποκαλύπτουν ποικίλες αφηγήσεις – από μια ευρεία επισκόπηση έως κρυφές ιστορίες κατά την ενδελεχή εξέταση, προσκαλώντας τους θεατές να βυθιστούν στις ζωντανές σκηνές.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των θερινών αγώνων, η Ολυμπιακή αφίσα και η Παραολυμπιακή αφίσα έχουν σχεδιαστεί μαζί: και οι δύο μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα, αλλά μπορούν επίσης να συνδυαστούν για να σχηματίσουν μια ενιαία, αδιάλειπτη σύνθεση που αφηγείται την ευρύτερη ιστορία του έργου Παρίσι 2024

Το έργο τέχνης μεταμορφώνει το Παρίσι σε ένα φανταστικό, αθλητικό αστικό τοπίο, όπου τα εμβληματικά ορόσημα αναμειγνύονται με την αθλητική ενέργεια.

Ξεφεύγοντας από την παράδοση, το Παρίσι 2024 παρουσιάζει μια ενιαία νωπογραφία που ενσωματώνει ποικίλα στοιχεία και σύμβολα συνώνυμα των Αγώνων, συμπεριλαμβανομένων των εμβληματικών Ολυμπιακών Δαχτυλιδιών, μασκότ και ορόσημα όπως ο Πύργος του Άιφελ και ο Σηκουάνας.

Επιπλέον, πολλά αθλήματα εκπροσωπούνται στις εικόνες, ιδίως τα τέσσερα νέα αθλήματα που προστέθηκαν από το Παρίσι 2024 στο πρόγραμμά του («breaking», αθλητική αναρρίχηση, skateboarding και surfing).

Αφίσα Ολυμπιακών Αγώνων από τον Ugo Gattoni | Paris 2024

Σουρεαλιστική και ουτοπική πτυχή

Αντλώντας έμπνευση από την Art Deco, οι αφίσες γεφυρώνουν την ιστορική κληρονομιά των προηγούμενων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι με τον ενθουσιασμό των επερχόμενων Αγώνων, συνθέτοντας μια χαρούμενη γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού.

«Όταν μου ζητήθηκε να σχεδιάσω τις εμβληματικές αφίσες για το Παρίσι 2024, φαντάστηκα αμέσως μια πόλη-στάδιο ανοιχτή στον κόσμο, έναν ανασταλμένο χρόνο στον οποίο μπορείς να περιπλανηθείς σε μικρόκοσμους όπου συνυπάρχουν με παριζιάνικα μνημεία και αγωνίσματα», λέει ο Ugo Gattoni.

«Για εμένα, αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να είναι διαχρονικός. Βασίζεται στη χρυσή τομή και έχει μια ισχυρή ακαδημαϊκή βάση με πολύ αρχιτεκτονική. Η πρωτοτυπία του έγκειται στη σουρεαλιστική και ουτοπική πτυχή του, τόσο στη σύνθεση του όσο και στις χιλιάδες λεπτομέρειες που το χαρακτηρίζουν».

Οι αφίσες αποτελούν ένα δίπτυχο που συνυφαίνει τον Ολυμπισμό και τον Παραολυμπισμό. Για πρώτη φορά στην ιστορία των θερινών αγώνων, η Ολυμπιακή αφίσα και η Παραολυμπιακή αφίσα έχουν σχεδιαστεί μαζί: και οι δύο μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα, αλλά μπορούν επίσης να συνδυαστούν για να σχηματίσουν μια ενιαία, αδιάλειπτη σύνθεση που αφηγείται την ευρύτερη ιστορία του έργου Παρίσι 2024.

*Με πληροφορίες από designboom | Φωτογραφίες: Paris 2024

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024