Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024
weather-icon 21o
Το breakdance κάνει για πρώτη φορά την εμφάνιση του στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι

Το breakdance κάνει για πρώτη φορά την εμφάνιση του στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια καμπή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, αναγνωρίζοντας τον πολιτιστικό και αθλητικό πλούτο της hip-hop κουλτούρας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, το breakdance, ένα άθλημα που προέρχεται από την κουλτούρα της Hip-Hop, θα κάνει την επίσημη είσοδό του στο Παγκόσμιο Αθλητικό Γεγονός του Παρισιού 2024. Μια πραγματική καλλιτεχνική και αθλητική έκφραση της Hip-Hop, θα προσδώσει μια αστική και καλλιτεχνική διάσταση στους παραδοσιακούς αγώνες.

«Υπήρξε μεγάλη διαμάχη για το θέμα αυτό στη Γαλλία»

Ο Tony Estanguet, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024, τόνισε ότι τα «εγκαίνια» του breakdance στους Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν ως στόχο να συνδεθούν με δημοφιλή αθλήματα σε όλο τον κόσμο, προσθέτοντας έτσι μια αστική, καλλιτεχνική και φυσική πινελιά στη διοργάνωση. Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια καμπή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, αναγνωρίζοντας τον πολιτιστικό και αθλητικό πλούτο της Hip-Hop κουλτούρας.

Ξεκινώντας το 1996

«Όταν άρχισα να φέρνω τον χορό χιπ χοπ στη σκηνή, πολλοί άνθρωποι είπαν ότι δεν πρόκειται να κρατήσει, ότι είναι απλώς μια μόδα. Αλλά δεν ήταν. [Το breakdancing] καθιερώθηκε στη σκηνή… και αναπτύχθηκε προς δύο συμβατές κατευθύνσεις: στο θέατρο – με χορογραφίες που εμβαθύνουν [περισσότερο] – αμφισβητεί τα πράγματα και έχει μια καλλιτεχνική δέσμευση. Και, στο δρόμο – όπου γεννήθηκε – οι μάχες του break dance συνεχίζουν να εκτυλίσσονται», λέει χαρακτηριστικά ο χιπ – χοπ χορογράφος  Mourad Merzouki σε συνέντευξη του στην εφημερίδα El Pais.

«Επέλεξα αυτό το επάγγελμα για να δημιουργήσω δεσμούς κάθε είδους, και μεταξύ χωρών»

Ο Merzouki είναι ο δημιουργός του επίσημου χορού των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι: «Ο χορός των Αγώνων». Το έργο αυτό προορίζεται να είναι συμμετοχικό και viral. Μάλιστα, ο δημιουργός βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Μαδρίτη, εκπαιδεύει δασκάλους σε αυτή τη χορογραφία και κάνει εκθέσεις.

Σε χορογραφικά κέντρα όπως το Créteil, στα νοτιοανατολικά προάστια του Παρισιού – το οποίο διηύθυνε μεταξύ 2009 και 2023 – ή από κορυφαία φεστιβάλ όπως το Karavel και το Kalypso, η ομάδα χορού του Merzouki, Käfig, έγινε από τις πρώτες στον κόσμο που έκαναν παραστάσεις χιπ χοπ, ξεκινώντας το 1996. Θεωρεί τον εαυτό του πρωτοπόρο που βοήθησε να περάσει το είδος από τους δρόμους στη σκηνή, ενώνοντας το διασκεδαστικό με το επαγγελματικό.

«Γεννήθηκε στους δρόμους των απλών γειτονιών»

Φαίνεται εντελώς λογικό το γεγονός ότι ένας διάσημος χορογράφος χιπ χοπ είναι υπεύθυνος για την έναρξη των αγώνων του Παρισιού 2024, δεδομένου ότι – για πρώτη φορά – το breakdancing θα αναγνωριστεί ως κατηγορία αθλήματος.

«Υπήρξε μεγάλη διαμάχη για το θέμα αυτό στη Γαλλία», επισημαίνει. «Κάποιοι δεν συμφωνούσαν να το θεωρήσουν ως τέτοιο, επειδή πρόκειται για τέχνη. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένου και εμού, πιστεύουν ότι είναι καλή είδηση, επειδή οι τέχνες και ο αθλητισμός δεν είναι ασύμβατες. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα [ρίξουν τα φώτα] στις «μάχες» ή στην ανταγωνιστική πτυχή του breakdancing».

Ο Merzouki, ο οποίος είναι κάτοχος του Μεταλλίου Τιμής από την πόλη της Λυών και είναι μέλος της επιτροπής για την υποστήριξη της χορογραφικής τέχνης στο γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού, θεωρεί την προσβασιμότητα στον χορό ως ένα από τα καλλιτεχνικά του πιστεύω… τόσο όσον αφορά στην εξάσκηση όσο και την απόλαυση του.

«Επέλεξα αυτό το επάγγελμα για να δημιουργήσω δεσμούς κάθε είδους, και μεταξύ χωρών. Θέλω να μοιραστώ [την τέχνη μου] με κάθε είδους κοινό και να δώσω μια εικόνα συνύπαρξης και σεβασμού, μέσα από έναν χορό που γεννήθηκε στους δρόμους των απλών γειτονιών».

*Με πληροφορίες από El Pais | Institutduhiphop | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Ο επαγγελματίας αθλητής breakdance της Βενεζουέλας Kenyer Mendez, 29 ετών, ο οποίος έχει γίνει viral εκτελώντας ένα κόλπο με το κεφάλι για να βγάλει τα προς το ζην χορεύοντας στα φανάρια της Κολομβίας και ονειρεύεται να ενταχθεί στην πρώτη Ολυμπιακή ομάδα breakdance της Βενεζουέλας το 2024, γλιστράει με το κεφάλι σε ένα δρόμο σε ένα φανάρι, στο Καράκας της Βενεζουέλας στις 22 Ιουνίου 2022. REUTERS/Gaby Oraa

Sports in

Η τύχη μίας ομάδας θριαμβεύει όταν το επιτρέπει και ο αντίπαλος!

Είναι χιλιάδες τα ματς που δεν κέρδισε ο καλύτερος αλλά ο πιο τυχερός, άρα η επίκληση της τύχης είναι μία χαρά δικαιολογία για τον ΠΑΟΚ, αλλά στην πραγματικότητα δεν ισχύει.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024