Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα Κάπα Research: Σημαντική η οικογένεια, διχασμός για τα ομόφυλα, πάλιωσε το «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια»

Έρευνα Κάπα Research: Σημαντική η οικογένεια, διχασμός για τα ομόφυλα, πάλιωσε το «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια»

50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση: Τι σημαίνουν οικογένεια, φίλοι, δόξα, χρήματα. Άλμα της ενδοοικογενειακής βίας από το 2013. Παραμένουν τα στερεότυπα του «άντρα κουβαλητή».

Δε συγκινεί ιδιαίτερα τις νεότερες γενιές το σύνθημα «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια», όμως η οικογένεια αποτελεί έναν πανίσχυρο θεσμό με υψηλά ποσοστά εμπιστοσύνης. Υπερβαίνει, σύμφωνα με έρευνα της Κάπα Research, το 89% σε άνδρες και γυναίκες, σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, σε όσους έχουν κάνει ή δεν έχουν κάνει τις επιλογές γάμου/συμβίωσης και απόκτησης παιδιών, σε θρησκευόμενους και μη. Στους άνδρες η εμπιστοσύνη στο θεσμό φθάνει το 91% και στις γυναίκες το 88%. Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη με 95% έχουν όσοι είναι ήδη παντρεμένοι – και με σύμφωνο συμβίωσης-  ενώ όσοι δεν είναι έχουν μικρότερο εμπιστοσύνη συγκριτικά αλλά και πάλι σε υψηλό ποσοστό που φθάνει το 82%.

Η οικογένεια είναι ο πρώτος χώρος αλληλεγγύης σε ποσοστό 95% αν και η απόκτηση παιδιού και η δημιουργία οικογένειας θεωρούνται ως σημαντικότερο πράγμα στη ζωή του ανθρώπου σε ποσοστό 65%.

Ως προς τις πολιτικές προεκτάσεις, η έννοια της οικογένειας φαίνεται ότι ξεπερνά κάθε κομματικό ή ιδεολογικό στεγανό.

Πάντως, τα ομόφυλα ζευγάρια χωρίς παιδιά είναι αποδεκτά σε ποσοστό 75% ενώ οι μονογονεϊκές οικογένειες είναι αποδεκτές κατά 96%.

Σχετικά με τι πιστεύει η κοινωνία για το γάμο  ατόμων του ίδιου φύλου και την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια φαίνεται πως υπάρχει απόσταση. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία έγινε πριν από την ψήφιση του νόμου, το 50% είναι υπέρ του γάμου, ενώ για την υιοθεσία από ομόφυλα υπέρ είναι το 34% και κατά το 62%. 

Η Εκκλησία μπορεί είναι τόπος οικογενειακής συγκέντρωσης, όμως, μόνο για τις μεγάλες γιορτές και τους γάμους, τις βαπτίσεις. Το άλλοτε σύνθημα «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια» δεν συγκινεί και πολύ περισσότερο τις νεότερες γενιές. Το 39% πάει εκκλησία μόνο στις γιορτές και το 25% για γάμους, βαφτίσεις, ενώ μόνο το 7% πάει κάθε εβδομάδα.

Οικογένεια VS φίλοι VS χρήματα

Τι σημαίνει, λοιπόν, οικογένεια; Σύμφωνα με την έρευνα το 69% απαντά Υποστήριξη – αλληλεγγύη, το 68% Αγάπη, ενώ ένα 35% απαντά Ευθύνες – υποχρεώσεις.

Πιο σημαντικό από την δημιουργία οικογένειας είναι οι καλοί φίλοι (47%), μια επιδραστική σταδιοδρομία που αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων (39%), η συμετοχή στα κοινά με θετικό αποτύπωμα (35%), η επιτυχημένη καριέρα (31%) ενω τα χρήματα και η δόξα καταλαμβάνουν τις τελευταίες θέσεις με 23% και 10% αντίστοιχα.

Άλλωστε, το 87% δηλώνει ικανοποιημένο από την οικογένεια στην οποία ενηλικιώθηκε ενώ οι σχέσεις με τους γονείς είναι καλές σε ποσοστό 82%.

Σε αντίστοιχη έρευνα της Κάπα Research το 2013 το 72% των πολιτών στρεφόταν στην οικογένεια όταν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα, και σήμερα διατηρείται υψηλά είναι στο 68%.

Στερεότυπα και «παραδοσιακές παραδοχές»

Ως προς τα δύο φύλα, ναι μεν η πλειοψηφία, εκτιμά ότι η απόκτηση παιδιού και η δημιουργία οικογένειας είναι το σημαντικότερο πράγμα όμως τα ποσοστά είναι διαφορετικά για παραδοσιακές απόψεις γύρω από την οικογένεια. Ως προς τα στερεότυπα, η κοινωνία έχει βαθιές ρίζες σε κάποιες παραδοχές όπως ότι θέλει τον άνδρα να εξασφαλίζει το εισόδημα και τη γυναίκα να δίνει προτεραιότητα στα παιδιά. Μόλις 35% των γυναικών συμφωνούν με τον εν λόγω διαχωρισμό, ενώ στην ερώτηση “σε μια οικογένεια ο άντρας πρέπει να δίνει μεγαλύτερη προτεραιότητα στην εξασφάλιση του εισοδήματος και η γυναίκα μεγαλύτερη προτεραιότητα στα παιδιά” μόνο το 43% συμφωνεί. Ως προς το αν τα παιδιά πρέπει να παίρνουν το επίθετο του πατέρα τους το ποσοστό ανέρχεται στο 63%.

Άλμα της ενδοοικογενειακής βίας

Ως προς την έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας, το 27% των ερωτώμενων το 2013 δήλωνε ότι έχουν υπάρξει θύμα λεκτικής, σωματικής ή ψυχολογικής βίας μέσα στην οικογένεια, ενώ σήμερα αυτό το ποσοστό έκανε άλμα στο 41%. Τα ποσοστά είναι μικρότερα αλλά σαφώς υψηλά μόνο στην ηλικιακή ομάδα 65+ και στα παντρεμένα ζευγάρια αλλά τα θύματα είναι κυρίως γυναίκες σε ποσοστό 48% έναντι 33% που είναι άνδρες

Η ενδοοικογενειακή βία είναι έμφυλη και είναι συντριπτικά κατά των γυναικών. Το 33% δηλώνει ότι γνωρίζει θύμα ενδοοικογενειακής βίας στο άμεσο περιβάλλον που είναι γυναίκες και μόλις 7% άνδρες – θύματα.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024