Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Δράσεις δημόσιας υγείας» επί πληρωμή - Υπό άλωση ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ

«Δράσεις δημόσιας υγείας» επί πληρωμή – Υπό άλωση ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που εισάγει τη λογική του ασθενή - πελάτη και κινείται στην κατεύθυνση της υγείας - εμπόρευμα.

Δύο εβδομάδες θα διαρκέσει η δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, με τίτλο: «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» και η πρώτη ανάγνωση δεν προκαλεί καμία έκπληξη καθώς κινείται στη λογική του ασθενή – πελάτη και της υγείας – εμπόρευμα.

Μετά τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή τον προσωπικό γιατρό επί πληρωμή, το νέο πλάνο «ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» που θέτει σε εφαρμογή το αρμόδιο Υπουργείο προβλέπει περαιτέρω επιβαρύνσεις για τη διενέργεια εμβολίου για τον κορονοϊό και παραπεμπτικά εργαστηριακών εξετάσεων.

Εμβολιασμός επί πληρωμή και διαγνωστικές εξετάσεις επί πληρωμή

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου προβλέπει οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν (5 ευρώ) από την τσέπη τους για εμβολιασμούς έναντι του κορονοϊού στα φαρμακεία.

«Για κάθε διενεργούμενο στο φαρμακείο εμβολιασμό κατά του κορονοϊού SARS – CoV – 2, ανεξαρτήτως τύπου εμβολίου, καθορίζεται αποζημίωση του αδειούχου φαρμακοποιού ποσού πέντε (5) ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ. Η αποζημίωση καταβάλλεται από το φυσικό πρόσωπο που εμβολιάζεται», αναφέρει το άρθρο 48.

Αλλά και 1 έως 3 ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις (αξονική, μαγνητική, ακτινογραφία).

«Οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥ καταβάλλουν από την 1η.4.2024 στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς ένα (1) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία (3) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων», σύμφωνα με το κεφάλαιο ΣΤ’ του σχεδίου νόμου.

Ιδιωτικό έργο με «μπλοκάκι» από τους γιατρούς του ΕΣΥ

Προβλέπει επίσης τη διεύρυνση της δυνατότητας των ιατρών του ΕΣΥ «να ασκούν ιδιωτικό έργο αξιοποιώντας την κλινική εμπειρία τους και στη θέσπιση των αναγκαίων προς τούτο όρων και προϋποθέσεων».  Η κυβέρνηση θέλοντας να δώσει επιπλέον κίνητρα στους γιατρούς δίνει τη δυνατότητα απασχόλησης και με «μπλοκάκι», υπό την προϋπόθεση ότι εκπληρώνουν το ωράριο τους.

Το ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και τα σημεία που χρήζουν προσοσχής

Βεβαίως, εδώ υπάρχει μια παράμετρος που πρέπει να ελέγξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και αυτή δεν είναι άλλη από τον κίνδυνο κάποιοι γιατροί του ΕΣΥ να ανοίξουν δρόμους που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες του υπουργείου αλλά και των ασθενών. Δηλαδή, να χρησιμοποιούν τις δημόσιες δομές για να προωθήσουν εντέχνως τους ασθενείς από το δημόσιο σύστημα στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος.

Ο «περήφανος» υπουργός Υγείας

«Στις 4 Ιανουαρίου ορκίστηκα υπουργός Υγείας για δεύτερη φορά. Στις 7 Μαρτίου, τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το πρώτο μας ερανιστικό νομοσχέδιο για να λύσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα χρόνια προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ως σημαντικότερο από όλα ξεχωρίζω τη διεύρυνση της δυνατότητας των ιατρών να ασκούν ιδιωτικό έργο αξιοποιώντας την κλινική εμπειρία τους, έτσι ώστε να δώσουμε περαιτέρω κίνητρα για να γίνει ελκυστικότερη η θέση του γιατρού στο ΕΣΥ όπως επίσης και η λύση των όποιων ζητημάτων δημιουργούνται από τη λειτουργεία των απογευματινών χειρουργείων» αναφέρει ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Καταλήγοντας δηλώνει «περήφανος» που «κινηθήκαμε με αστραπιαία ταχύτητα».

Ο προσωπικός γιατρός

Στο ίδιο πλαίσιο, μια μέρα πριν, ανακοινώθηκε από την ηγεσία του υπουργείου η δυνατότητα στους πολίτες να απευθύνονται σε ιδιώτη γιατρό της επιλογής τους, έστω κι αν δεν έχει ενταχθεί στο σύστημα του προσωπικού ιατρού, εφόσον πληρώνουν την επίσκεψη.

Με την ιδιωτική πληρωμή των ασθενών, το υπουργείο Υγείας προχωρεί στη δεύτερη φάση εφαρμογής του θεσμού του προσωπικού γιατρού, αφού δεν υπάρχει ενδιαφέρον των γιατρών να συμβληθούν με το νέο σύστημα. Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται το επόμενο δεκαήμερο, με στόχο την υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού από το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

«Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας»

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024