Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΣΥ: Παροχή υπηρεσιών με «μπλοκάκι», «νόμιμο φακελάκι» και ένα μεγάλο «καμπανάκι»

ΕΣΥ: Παροχή υπηρεσιών με «μπλοκάκι», «νόμιμο φακελάκι» και ένα μεγάλο «καμπανάκι»

Στο φουλ δουλεύουν οι «μεταρρυθμιστικές» μηχανές στον πολύπαθο χώρο της Υγείας αλλοιώνοντας το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ με «τυράκια» στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας κάνει μέρα με την μέρα πράξη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλοιώνοντας το δημόσιο χαρακτήρα του και ανοίγοντας τις δομές του τόσο προς τον ιδιωτικό τομέα όσο και αντίστροφα. Το πρώτο βήμα έγινε με τα απογευματινά χειρουργεία, παρά τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό. Το κυβερνητικό σχέδιο παίρνει σάρκα και οστά μέσα στα επόμενα 24ωρα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνη Γεωργιάδης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, να ενημερώνει την εθνική αντιπροσωπεία ότι η υπουργική απόφαση βρίσκεται ήδη στο εθνικό τυπογραφείο και με την δημοσίευσή της.

Ο «πολύ περήφανος» υπουργός Υγείας και το μακρινό 1992

«(…) Εστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση η ΚΥΑ των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών για τα απογευματινά χειρουργεία. Αυτό σημαίνει ότι στα επόμενα δύο με τρία 24ωρα θα πάρει ΦΕΚ, που σημαίνει ότι αμέσως μετά ξεκινάνε τα απογευματινά χειρουργεία στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενημερωτική ημερίδα του υπουργείου Υγείας

Και πρόσθεσε: «Είμαι πολύ περήφανος γι΄αυτό που γίνεται επί θητείας μου. Πρώτα τα νομοθέτησε στη Βουλή το 1992 ο Γιώργος Σούρλας, ήρθε μετά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα κατήργησε, ήρθε μετά η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη του ΠΑΣΟΚ τα ξανανομοθέτησε με Αλέκο Παπαδόπουλο, έγινε ανασχηματισμός ήρθε ο Στεφανής τα ξανακατήργησε. Ήρθε μετά η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με υπουργούς Γεωργιάδη, Βορίδη τα ξανανομοθετήσαμε, ήρθε μετά ο Πολάκης με τον ΣΥΡΙΖΑ τα ξανακατήργησαν και μετά τα ξανανομοθέτησε ο Θάνος Πλεύρης με τη Μίνα Γκάγκα και τώρα επιτέλους, από το 1992 που το συζητάμε θα ξεκινήσουν τα απογευματινά χειρουργεία, αυτή την εβδομάδα».

Πιλοτική εφαρμογή και σοβαρές επιφυλάξεις

Τα νοσοκομεία που έχουν εκφράσει επιθυμία να λειτουργήσουν απογευματινά χειρουργεία είναι ο «Ευαγγελισμός», το Γενικό Κρατικό Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», το «Αττικόν» και το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το MEGA, τα παραπάνω νοσοκομεία και οι αντίστοιχες χειρουργικές κλινικές τους έχουν ήδη εκπονήσει σχέδια για την εφαρμογή του μέτρου, αμέσως μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ).

Αυτό που απομένει είναι να αποδειχθεί ότι τα νοσοκομεία αυτά θα καλύπτουν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, ώστε να λάβουν το τελικό «πράσινο φως».

Ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος μιλώντας στο «Μεγάλο Κανάλι» εξέφρασε επιφυλάξεις αλλά και την ανησυχία του για το μέτρο.

Κλινικές έχουν ήδη εκπονήσει σχέδια για την εφαρμογή του μέτρου

«Μερικές φορές δεν βγάζουμε άκρη και με αυτά που λέει ο υπουργός Υγείας, γιατί άλλα λέει την μία μέρα κι άλλα την άλλη. Είπε ότι την κοινή υπουργική απόφαση που περιγράφει όλες τις λεπτομέρειες την έχει υπογράψει ήδη εδώ και δέκα μέρες. Όμως αυτή την ΚΥΑ δεν την έχει δει κανένας. Εν πάση περίπτωση υπάρχουν κάποιες διαρροές που τις αναπαράγει από τους λογαριασμούς του στα social media ο υπουργός, άρα μάλλον είναι έγκυρες και λένε ότι θα γίνει πιλοτική εφαρμογή από τρία νοσοκομεία της Αθήνας και ένα της Θεσσαλονίκης», ανέφερε ο κ. Παπανικολάου.

Την ίδια ώρα, δήλωσε ότι οι ελλείψεις αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία είναι τραγικές ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη, ενώ στην Αθήνα αυτό που εντοπίζεται είναι έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Δυνατότητα να εργάζονται και με μπλοκάκι οι γιατροί του ΕΣΥ

Με το σχέδιο να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και την αυτοπεποίθηση που δίνει το 41% το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης προχωρά ακάθεκτο.

Μετά τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή και το «νόμιμο φακελάκι» η κυβέρνηση θέλοντας να δώσει επιπλέον κίνητρα στους γιατρούς του ΕΣΥ δίνοντας τους τη δυνατότητα απασχόλησης και με «μπλοκάκι», υπό την προϋπόθεση ότι εκπληρώνουν το ωράριο τους.

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στη Βουλή, ανέφερε ότι «στο νομοσχέδιο που βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση -ενδεχομένως εντός της εβδομάδας-  έχει περιληφθεί διάταξη, η οποία επιτρέπει στους γιατρούς του ΕΣΥ, αφού θα έχουν εκπληρώσει όλο τους το ωράριο στο ΕΣΥ, να δουλεύουν και για ιδιωτικό έργο με μπλοκάκι και να κερδίζουν επιπλέον χρήματα, παρέχοντας υπηρεσίες υγείας νόμιμα».

Οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο

Οι σχετικές ρυθμίσεις είναι έτοιμες και θα προβλέπουν ότι οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο ή να εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές μετά το ωράριο τους. Να σημειωθεί ότι παρότι θα ασκούν το λειτούργημά του και στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα αρθεί η μονιμότητά τους στο δημόσιο.

Βεβαίως, εδώ υπάρχει μια παράμετρος που πρέπει να ελέγξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και αυτή δεν είναι άλλη από τον κίνδυνο κάποιοι γιατροί του ΕΣΥ να ανοίξουν δρόμους που δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες του υπουργείου αλλά και των ασθενών. Δηλαδή, να χρησιμοποιούν τις δημόσιες δομές για να προωθήσουν εντέχνως τους ασθενείς από το δημόσιο σύστημα στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικό όφελος.

Γιατροί… διπλής κατεύθυνσης

Και οι «μεταρρυθμίσεις» δεν τελειώνουν εδώ. Η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ένα αμφίδρομο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας. Θέλει να επιτρέψει σε ιδιώτες γιατρούς να πραγματοποιούν χειρουργεία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία ή να παρέχουν κι άλλες υπηρεσίες υγείας. Προσώρας αυτό που προβλέπει ο νόμος είναι ότι μπορεί ένα νοσοκομείο να συνάπτει σύμβαση με ιδιώτη γιατρό στις περιπτώσεις που δεν καλύπτονται οι ανάγκες με το υπάρχον ιατρικό προσωπικό και εφόσον έχουν προκηρυχθεί θέσεις και έχουν βγει άγονες πάνω από δύο φορές.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, από το βήμα της Βουλής, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «απεργάζεται συστηματικά και μεθοδικά την κατάρρευση του ΕΣΥ», αναφέρθηκε στην ανάγκη να δοθούν κίνητρα για να πηγαίνουν γιατροί στα νησιά, στη διαρροή γιατρών στον ιδιωτικό τομέα και στο εξωτερικό και στις ελλείψεις προσωπικού.

Πρόβλεψη για σύμβαση με ιδιώτη γιατρό

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024