Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξεκινά η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων παρά τις ελλείψεις - Στο Εθνικό Τυπογραφείο η ΚΥΑ

Ξεκινά η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων παρά τις ελλείψεις – Στο Εθνικό Τυπογραφείο η ΚΥΑ

Εντός της εβδομάδας ξεκινά η λειτουργία του κυβερνητικού μέτρου καθώς εστάλη προς δημοσίευση η ΚΥΑ των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών. «Πολύ περήφανος» δηλώνει ο Αδ. Γεωργιάδης.

Σε εφαρμογή μπαίνει το κυβερνητικό σχέδιο για απογευματινά χειρουργεία καθώς αναμένονται μέσα στα επόμενα 24ωρα. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι η υπουργική απόφαση για τα απογευματινά χειρουργεία βρίσκεται ήδη στο εθνικό τυπογραφείο και με την δημοσίευσή της, θα αρχίσει άμεσα και η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.

«Πριν από λίγο εστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο προς δημοσίευση η ΚΥΑ των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών για τα απογευματινά χειρουργεία. Αυτό σημαίνει ότι στα επόμενα δύο με τρία 24ωρα θα πάρει ΦΕΚ, που σημαίνει ότι αμέσως μετά ξεκινάνε τα απογευματινά χειρουργεία στη χώρα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Το ιστορικό: Από το 1992 μέχρι και σήμερα

Και πρόσθεσε: «Είμαι πολύ περήφανος γι΄αυτό που γίνεται επί θητείας μου. Πρώτα τα νομοθέτησε στη Βουλή το 1992 ο Γιώργος Σούρλας, ήρθε μετά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τα κατήργησε, ήρθε μετά η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη του ΠΑΣΟΚ τα ξανανομοθέτησε με Αλέκο Παπαδόπουλο, έγινε ανασχηματισμός ήρθε ο Στεφανής τα ξανακατήργησε. Ήρθε μετά η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με υπουργούς Γεωργιάδη, Βορίδη τα ξανανομοθετήσαμε, ήρθε μετά ο Πολάκης με τον ΣΥΡΙΖΑ τα ξανακατήργησαν και μετά τα ξανανομοθέτησε ο Θάνος Πλεύρης με τη Μίνα Γκάγκα και τώρα επιτέλους, από το 1992 που το συζητάμε θα ξεκινήσουν τα απογευματινά χειρουργεία, αυτή την εβδομάδα. Είμαι πολύ περήφανος γι αυτό».

Πιλοτική εφαρμογή και σοβαρές επιφυλάξεις

Να σημειώσουμε πως τα νοσοκομεία που επιθυμούν να λειτουργούν απογευματινά χειρουργεία είναι ο «Ευαγγελισμός», το Γενικό Κρατικό Αθηνών «Γ. Γεννηματάς», το «Αττικόν» και το Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το MEGA, τα παραπάνω νοσοκομεία και οι αντίστοιχες χειρουργικές κλινικές τους έχουν ήδη εκπονήσει σχέδια για την εφαρμογή του μέτρου, αμέσως μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ).

Αυτό που απομένει είναι να αποδειχθεί ότι τα νοσοκομεία αυτά θα καλύπτουν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, ώστε να λάβουν το τελικό «πράσινο φως».

Ο Πάνος Παπανικολάου, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος μιλώντας στο «Μεγάλο Κανάλι» εξέφρασε επιφυλάξεις αλλά και την ανησυχία του για το μέτρο.

«Μερικές φορές δεν βγάζουμε άκρη και με αυτά που λέει ο υπουργός Υγείας, γιατί άλλα λέει την μία μέρα κι άλλα την άλλη. Είπε ότι την κοινή υπουργική απόφαση που περιγράφει όλες τις λεπτομέρειες την έχει υπογράψει ήδη εδώ και δέκα μέρες. Όμως αυτή την ΚΥΑ δεν την έχει δει κανένας. Εν πάση περίπτωση υπάρχουν κάποιες διαρροές που τις αναπαράγει από τους λογαριασμούς του στα social media ο υπουργός, άρα μάλλον είναι έγκυρες και λένε ότι θα γίνει πιλοτική εφαρμογή από τρία νοσοκομεία της Αθήνας και ένα της Θεσσαλονίκης», ανέφερε ο κ. Παπανικολάου.

Την ίδια ώρα, δήλωσε ότι οι ελλείψεις αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία είναι τραγικές ιδιαίτερα στην Θεσσαλονίκη, ενώ στην Αθήνα αυτό που εντοπίζεται είναι έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024