Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θεαγένειο: ΕΔΕ από τον υπουργό Υγείας για τις εικόνες της ντροπής

Θεαγένειο: ΕΔΕ από τον υπουργό Υγείας για τις εικόνες της ντροπής

Παρότι ο διευθυντής της Γαστρεντερολογικής κλινικής του Θεαγενείου, έχει απευθυνθεί υπηρεσιακά σε διοίκηση και τους προκατόχους του Α. Γεωργιάδη για την αίθουσα ανάνηψης, ο υπ. Υγείας διέταξε ΕΔΕ.

Ο διευθυντής της γαστρεντερολογικής πτέρυγας του Θεαγενείου νοσοκομείου, προέβη την Πέμπτη σε μια ανάρτηση που ταρακούνησε τους πάντες. Αφορούσε την έλλειψη αίθουσας ανάνηψης για τους ασθενείς που βρίσκονταν σε καταστολή ύστερα από ενδοσκοπικές εξετάσεις. Υπό αυτό το πρίσμα ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης διέταξε ΕΔΕ για τις εικόνες ντροπής του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Το ρεπορτάζ του in δείχνει πως ο διευθυντής κος Δημήτρης Τζιλβές έχει απευθυνθεί θεσμικά και σύμφωνα με την ιεραρχία, ενώ ενήμερες για την έλλειψη αίθουσας ανάνηψης ήταν και οι προηγούμενες ηγεσίες του υπουργείου Υγείας. Στα ανώτερα μάλιστα επίπεδα. Τα αντίστοιχα ζητούσε από κάθε υπουργό με κάθε κυβέρνηση.

«Ζητούμε ΣΥΓΝΩΜΗ από τους ασθενείς μας για τη διαθέσιμη αίθουσα ανάνηψης. Λυπούμαστε που όλα μας τα διαβήματα σε όλα τα επίπεδα, για καλύτερες συνθήκες απέβησαν άκαρπα»

Οι εξωτερικοί ασθενείς του Θεαγενείου, χρειάζονται μια αίθουσα ανάνηψης σύμφωνα με τις προδιαγραφές του σχετικού ΦΕΚ του 2020 που ισχύει για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Δηλαδή η αίθουσα ανάνηψης να βρίσκεται σε εγγύτητα με την αίθουσα εξέτασης. Αυτό συμβαίνει διότι έχουν συμβεί περιπτώσεις επαναφοράς της επήρειας της μέθης και οι εξεταζόμενοι χρειάζονται τουλάχιστον 2 ώρες στην αίθουσα ανάνηψης, ώστε να μπορούν να φύγουν με ασφάλεια.

Το ΕΣΥ οφείλει να εκσυγχρονιστεί και να πιάσει τα ελάχιστα ευρωπαϊκά και παγκόσμια στάνταρτς

Είναι αξιοπερίεργο όταν υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για τα ιδιωτικά νοσοκομεία και αυτές να μην ισχύουν στα δημόσια. Η εικόνα που δείχνει έναν νέο άνδρα να ακουμπά στην συνοδό του μέχρι να περάσει η μέθη δημοσιοποιήθηκε από τον διευθυντή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Θεαγένειου, κ. Δημήτρη Τζιλβέ, με τη συναίνεση του ασθενή και με απόκρυψη των χαρακτηριστικών του. «Ζητούμε ΣΥΓΝΩΜΗ από τους ασθενείς μας για τη διαθέσιμη αίθουσα ανάνηψης. Λυπούμαστε που όλα μας τα διαβήματα σε όλα τα επίπεδα, για καλύτερες συνθήκες απέβησαν άκαρπα», έγραψε στην αξιοπρεπέστατη ανάρτησή του ο γιατρός.

Ο υπολογισμός των επιστημονικών φορέων κάνει λόγο για 3 κρεβάτια ανάνηψης για κάθε έναν χώρο που γίνονται ενδοσκοπήσεις (σ.σ. γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση). Πέρα από την αίθουσα ανάνηψης, το ρεπορτάζ αποκαλύπτει, πως απαιτείται ένα δωμάτιο μακριά από ασθενείς, συνοδούς και λοιπό προσωπικό, αποκλειστικά για την ασφαλή αποστείρωση των εργαλείων. Το πιο σημαντικό που απαιτείται είναι η εγγύτητα, οπότε στο τεχνικό του πράγματος πρέπει να απορριφθεί η λύση του 9ου ορόφου που προτείνει η διοίκηση, θορυβημένη από την δημοσιότητα που πήρε η ανάρτηση.

Με την μεταφορά της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας από το Θεαγένειο στις παρυφές της πόλης, απελευθερώθηκε ένας χώρος 550τ.μ. στον 5ο όροφο, υπάρχει δηλαδή η διαθεσιμότητα. Προτρέπουμε τον υπ. Υγείας αντί για την διενέργεια ΕΔΕ σε ένα χρόνιο πρόβλημά, να προσπαθήσει να το λύσει με τον διαθέσιμο χώρο στο ίδιο το νοσοκομείο. Σε δεύτερο χρόνο να  επικοινωνήσει με την Ένωση Γαστρεντερολόγων Ελλάδας, ώστε να ενημερωθεί για τις προδιαγραφές και τις ανάγκες όλων των κλινικών της χώρας σε αίθουσες ανάνηψης.

Τίθεται θέμα αξιοπρέπειας και ασφάλειας του ασθενή

Για την περίπτωση του Θεαγενείου απαιτούνται τουλάχιστον 6 κλίνες και ένα άτομο νοσηλευτικό προσωπικό να παρακολουθεί τους ασθενείς. Να αναφερθεί πως οι ασθενείς στους οποίους έχει χορηγηθεί καταστολή για την εξέταση, δεν χρειάζεται να γίνουν εισαγωγή, όπως μπορεί να αντιτείνει κανείς. Απλά να κοιμηθούν, να συνέλθουν και να είναι σε θέση να πάρουν οδηγίες από το ιατρικό προσωπικό, καθώς είναι ζήτημα ανάνηψης και όχι νοσηλείας.

Εκτός από το θέμα της προσβολής της αξιοπρέπειας του εξεταζόμενου, τίθεται θέμα διακινδύνευσης της υγείας του, σύμφωνα με τον κύριο διευθυντή. «Έχουν υπάρξει δύσκολα περιστατικά. Ένας νέος άνθρωπος έκανε λιποθυμικό επεισόδιο και βρέθηκε ξαπλωμένος στο πάτωμα με τον σωλήνα στο στόμα για να αναπνέει. Ο ασθενής είναι καλό να ξαπλώνει σε κρεβάτι μέχρι να ανανήψει πλήρως και να είναι σε θέση να σηκωθεί με ασφάλεια. Αυτές είναι οδηγίες που τηρούνται από όλες τις δυτικές χώρες και όλες οι επιστημονικές εταιρείες τις προτείνουν. Είναι επιστημονικά σωστό», ανέφερε ο διευθυντής ώστε να κατανοήσουμε πως δεν αποτελεί, επιθυμία ενός ανθρώπου αλλά του κλάδου.

Η πρόσοψη του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Καθώς το Θεαγένειο είναι ογκολογικό, καλό είναι να δούμε και μια άλλη πτυχή που θέτει η Ε.Τ. και δημοσιεύεται με την άδειά της:

Όπως ανέφερε η ασθενής Ε.Τ. «Τα πράγματα είναι έτσι ακριβώς όπως τα λέει ο κύριος Τζιλβές. Κάθε δύο εβδομάδες μπαινοβγαινω στην Γαστρεντερολογική Κλινική του Θεαγενείου. Ξέρεις πόσες φορές χρειάστηκε να «βάλουμε πλάτη» ακόμα και οι ασθενείς; Θυμάμαι μία φορά είχε έρθει στον δικό μου θάλαμο μία ηλικιωμένη γυναίκα και, επειδή δεν υπήρχαν κρεβάτια διαθέσιμα, κάθισε σε μία καρέκλα και περίμενε να πάρει την χημειοθεραπεία της. Εκεί, στην καρέκλα.
Και δε μιλάμε για φάρμακα τύπου ντεπον ή αντιβίωση. Μιλάμε για φάρμακα που καίνε το μέσα σου, που αν είσαι όρθιος σε λυγάνε, που θέλεις να βγάλεις τα σώθικα σου. Φάρμακα δηλητήριο που στάζουν σιγά σιγά μέσα στις φλέβες σου και αυτό κρατάει ώρα. Μέρες, σε κάποιες περιπτώσεις. Και όλα αυτά οχι σε ενα κρεβάτι όπως αξιοπρεπώς αρμόζει στον κάθε ασθενή. Κοιταζομαστε αναμεταξύ μας οι υπόλοιποι μεσα στον θάλαμο. Ήμουν η πιο νέα σε ηλικία εκείνη την ημέρα και αυτή που φαινόταν ότι μπορώ να σταθώ όρθια. Σηκώθηκα κι έκατσα εγώ στην καρέκλα.
«Ελα», της λέω. «Εμένα το φάρμακο τελειώνει σε λίγο, θα πάω σπίτι. Έλα να ξαπλωσεις». Και αυτό γίνεται συνέχεια, από όλους. Αυτή η αλληλεγγύη είναι το μόνο που παρηγορεί ασθενείς, νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρούς. Κι αν νομίζεις ότι αυτή η ανάρτηση δε σε αφορά, πλανάσαι πλάνην οικτράν!».

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024