Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απογευματινά χειρουργεία: Σε εφαρμογή το «νόμιμο» φακελάκι - Οι όροι, οι αμοιβές και το ωράριο

Απογευματινά χειρουργεία: Σε εφαρμογή το «νόμιμο» φακελάκι – Οι όροι, οι αμοιβές και το ωράριο

Τι αναφέρει η κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως για τα απογευματινά χειρουργεία, το λεγόμενο «νόμιμο» φακελάκι

Σε εφαρμογή τίθεται το κυβερνητικό σχέδιο για τα απογευματινά χειρουργεία, το λεγόμενο «νόμιμο» φακελάκι, όπως έχει χαρακτηριστεί από ενώσεις εργαζομένων στα νοσοκομεία, καθώς δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, η κοινή υπουργική απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους, το ωράριο και τις αμοιβές του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Τα απογευματινά χειρουργεία θα πραγματοποιούνται από τις 15:00 μέχρι τις 22:00. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, δύναται «να πραγματοποιείται καθ’ όλες τις ημέρες, εξαιρουμένων των Νοσοκομείων της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης στα οποία δε δύναται να πραγματοποιείται κατά τις ημέρες γενικής εφημερίας τους».

Οι αμοιβές του προσωπικού

Στην κοινή υπουργική απόφαση αναφέρεται ότι το παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των χειρουργείων, πέραν του τακτικού ωραρίου, αμείβεται με δεκαπέντε ευρώ έκαστος, ανά ώρα απασχόλησης μετά το τακτικό ωράριο.

Σε περίπτωση που οι οφειλόμενες αμοιβές του ιατρικού και λοιπού προσωπικού υπερβαίνουν ανά χειρουργείο το συνολικό ποσό που καταβάλλει ο ασθενής, αυτές αναπροσαρμόζονται αναλογικά μέχρι του ύψους του καταβαλλόμενου από τον ασθενή ποσού.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν

Στην υπουργική απόφαση αναφέρεται επίσης πως θα μπορούν να συμμετέχουν στα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία «το ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που απασχολείται στο Νοσοκομείο με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και με οποιοδήποτε καθεστώς απασχόλησης.

Επίσης, δύναται να συμμετέχουν και οι ειδικευόμενοι ιατροί χειρουργικών ειδικοτήτων ως χειρουργοί Β’ και Γ’. Το προσωπικό αυτό μπορεί να συμμετέχει στην ως άνω λειτουργία εφόσον δεν εφημερεύει, δεν απασχολείται υπερωριακά, ούτε σε απογευματινά ιατρεία κατά την ολοήμερη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Ο έλεγχος λειτουργίας πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση από τους διοικητές των νοσοκομείων και σε μηνιαία βάση από τους διοικητές των οικείων Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ).

Οι προϋποθέσεις

Ως προϋπόθεση συμμετοχής των ιατρών στη λειτουργία τους ορίζεται η διατήρηση του αριθμού και της κατηγορίας των χειρουργικών επεμβάσεων και επεμβατικών πράξεων που διενεργούνται κατά τη διάρκεια του τακτικού ωραρίου λειτουργίας του Νοσοκομείου, ανά τμήμα/κλινική και ανά εξάμηνο.

Σε περίπτωση μη τήρησης της συγκεκριμένης προϋπόθεσης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου, με αιτιολογημένη απόφασή του, δύναται να ανακαλέσει την απόφαση για τη λειτουργία της κλινικής πέραν του τακτικού ωραρίου, μέχρι την, κατά τα ανωτέρω, αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της.

Σημειώνεται ότι η σχετική κοινή υπουργική απόφαση υπογράφεται από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιο Πετραλιά.

Δείτε όλο το ΦΕΚ εδώ.

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024