Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η μεσογειακή υπερτροφή «παγίδα» για το βάρος μας

Η μεσογειακή υπερτροφή «παγίδα» για το βάρος μας

Έχει χαρακτηριστεί ως «υγρός χρυσός» αλλά χρειάζεται προσοχή καθώς μπορούμε εύκολα να πάρουμε κιλά και να υπάρξουν αντίθετα αποτελέσματα για την υγεία μας

Χρόνια τώρα, το ελαιόλαδο έχει κερδίσει επάξια τη θέση του στις κουζίνες ανά τον κόσμο ως πρωταγωνιστής της μεσογειακής διατροφής. Το ελαιόλαδο είναι το συνιστώμενο από τους διατροφολόγους μαγειρικό λάδι αφού είναι πλούσιο σε «καλά» λιπαρά και σε αντίθεση με άλλα μαγειρικά έλαια, προσφέρει μια ποικιλία μικροθρεπτικών συστατικών όπως κάλιο και βιταμίνη Κ. Αλλά με περίπου 120 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας, είναι προφανώς εύκολο να μας προσθέσει κιλά αν το παρακάνουμε.

Το ελαιόλαδο γίνεται viral

Η γνωστή τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Ντούα Λίπα περιχύνει το ελαιόλαδο στο… παγωτό της με τους θαυμαστές της να ακολουθούν το παράδειγμά της.

Διάσημοι bodybuilders στα social ισχυρίζονται ότι το καταναλώνουν σε ποτήρι ενώ η Τζένιφερ Λόπεζ αποδίδει στις θαυματουργές του ιδιότητες το λαμπερό της δέρμα.

Μια viral τάση στο TikTok ενθαρρύνει την κατάποση ελαιολάδου κάθε πρωί με διασημότητες, όπως η Κόρτνεϊ Καρντάσιαν, η Σόντα Ράιμς και η Μπιγιόνσε να υιοθετούν τη συνήθεια.

Δεν είναι λίγοι εν τω μεταξύ οι influencers που ισχυρίζονται ότι ο «υγρός χρυσός» έχει ανεξάντλητα οφέλη, από την ανακούφιση από το φούσκωμα και τη δυσκοιλιότητα, την υποστήριξη της υγιούς πέψης, την καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, την καταπολέμηση της φλεγμονής, τη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και της μνήμης μέχρι την υποστήριξη της υγείας των μαλλιών και του δέρματος, ακόμη και τη «θεραπεία» του hangover.

Αλλά πόσα από αυτά τα οφέλη έχουν επιστημονικό υπόβαθρο;

Μεσογειακή διατροφή και υγεία

Η μεσογειακή διατροφή δίνει προτεραιότητα στα λαχανικά, τα «καλά» λιπαρά από το ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς και την άπαχη πρωτεΐνη από τα ψάρια, τα φασόλια κ.τλ.

Πληθώρα στοιχείων υποστηρίζουν το σημαντικό της ρόλο της στην υγεία και τη μακροζωία.

Έχει χαρακτηριστικά συνδεθεί με 23% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ειδικά από καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό, σε μελέτη που περιελάμβανε περισσότερες από 700.000 γυναίκες. Έχει επίσης συνδεθεί με μείωση του κινδύνου άνοιας κατά 23%, σύμφωνα με έρευνα σε περισσότερα από 60.000 άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών.

Αυτές, όπως και πολλές άλλες μελέτες, μαρτυρούν τα οφέλη από την κατανάλωση ελαιολάδου, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εξετάζουν τη μεσογειακή διατροφή συνολικά.

Είναι προφανές πως μιλάμε για μια διατροφή που συνδυάζει μια μεγάλη ποικιλία τροφών, συμπεριλαμβανομένων φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, οσπρίων, ξηρών καρπών, σπόρων, ψαριών, μέτριων ποσοτήτων γαλακτοκομικών και πουλερικών κ.α.

Το καθένα από αυτά τα τρόφιμα προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και ο συνδυασμός τους στις κατάλληλες ποσότητες μπορούν να προσφέρουν καλή υγεία.

«Η υπερβολική εστίαση στο ελαιόλαδο μπορεί να επισκιάσει τη σημασία της διατροφικής ποικιλομορφίας και τον ρόλο άλλων πηγών υγιεινών λιπαρών», δηλώνουν οι επιστήμονες.

«Ως προς την πρόληψη ασθενειών και τη μακροζωία, δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε τη σημασία του καλού ύπνου και ενός δραστήριου και κοινωνικού τρόπου ζωής», επισημαίνουν οι ίδιοι.

Πάνω απ’ όλα ισορροπία

Οι μέτριες ποσότητες ελαιολάδου ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής μόνο καλό φαίνεται να κάνει. Μάλλον όμως δεν είναι καλή ιδέα να το πίνουμε στο ποτήρι, όπως πολλοί προτρέπουν πλέον στα social.

Η χωρίς έλεγχο κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία στην ενεργειακή πρόσληψη, προκαλώντας αύξηση βάρους με ό,τι προβλήματα αυτό συνεπάγεται.

Είναι σημαντικό να συζητάμε πάντα με το διατροφολόγο μας που γνωρίζει με ακρίβεια και μπορεί να μας καθοδηγήσει κατάλληλα όσον αφορά την πρόσληψή του.

Πηγή: VITA

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024