Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγριεύει η κόντρα με την Ιεραρχία

Αγριεύει η κόντρα με την Ιεραρχία

Η Εκκλησία σκληραίνει τη στάση της και ρίχνει στο τραπέζι ακραία μέτρα για τα ομόφυλα ζευγάρια και όσους στήριξαν το νομοσχέδιο

Τα επόμενα βήματά της μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια εξετάζει η Εκκλησία. Κατά την αυριανή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου αναμένεται να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για τη στάση που θα τηρηθεί στο εξής απέναντι σε ζητήματα όπως τη βάπτιση των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών, την αντιμετώπιση των ομοφυλοφίλων που προχωρούν σε πολιτικό γάμο αλλά και τη μεταχείριση όσων βουλευτών υπερψήφισαν το νομοσχέδιο.

Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στον απόηχο των παρεμβάσεων αρκετών ιεραρχών οι οποίοι ζητούν να υιοθετηθεί μια ενιαία στάση από την Εκκλησία, ώστε να αποφεύγεται η λήψη πρωτοβουλιών από κληρικούς ή μητροπολίτες ανά την Ελλάδα. Ηδη η Μητρόπολη Πειραιώς έθεσε, με ψήφισμά της, εκτός Εκκλησίας τους βουλευτές της ενορίας της που τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου, κίνηση που υιοθέτησε και ένας ιερέας από τα Τρίκαλα.

Επιπλέον ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαος, δήλωσε ότι οι συγκεκριμένοι βουλευτές «έχασαν τη χάρη της βάπτισης», ενώ έχουν σημειωθεί και ακραία περιστατικά, όπως οι αναρτήσεις του Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου κατά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παύλου Χρηστίδη, οι οποίες προκάλεσαν και την παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. «Δεν είναι δυνατόν αυτό το μεγάλο θέμα που έχει σημαντικές διαστάσεις να αφήνεται στην πρωτοβουλία και στις απόψεις του κάθε μέλους της Εκκλησίας, κληρικού, μοναχού και λαϊκού» λέει στα «ΝΕΑ» ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, Ιερόθεος.

Οι εισηγήσεις της Ιεράς Συνόδου

Στους κόλπους της Ιεραρχίας επικρατεί δυσαρέσκεια όχι μόνο για την ψήφιση του νομοσχεδίου αλλά και για τα «επινίκια» που ακολούθησαν, σε γνωστό γκέι μπαρ της Αθήνας, και μάλιστα με τη συμμετοχή της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Κατόπιν αυτών, έχουν κατατεθεί σκληρές προτάσεις, ενώ, κάποιοι εισηγούνται στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, να μην παραστεί στο εθιμοτυπικό γεύμα που θα διοργανωθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας προς τιμήν της Εκκλησίας την Κυριακή της Ορθοδοξίας, στις 24 Μαρτίου. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν θέσεις επισήμων στη δοξολογία εκείνης της ημέρας.

«Οσοι πολέμησαν ή αμφισβήτησαν την Εκκλησία περιήλθαν στην αφάνεια, όμως η Εκκλησία ως θεσμός παραμένει και θα παραμείνει στους αιώνες» λέει στα «ΝΕΑ» ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, ένας ιεράρχης που έχει συμβάλει στη διατύπωση νηφάλιου λόγου από την Εκκλησία, καθώς ως πρόεδρος της επιτροπής είχε την ευθύνη για τη σύνταξη του ανακοινωθέντος της Ιεράς Συνόδου στις 24 Ιανουαρίου και για τη διαχείριση της ενημέρωσης αμέσως μετά την Ιεραρχία.

«Απαιτείται ενότητα στην Ιεραρχία και την Εκκλησία, ώστε να μην επιχειρηθούν διασπάσεις, πράγμα που θα ευχαριστήσει τους «εχθρούς» της» λέει. «Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνονται διασπαστικές ενέργειες, μεμονωμένες ενέργειες, δηλώσεις του τύπου ότι οι βουλευτές που ψήφισαν τον νόμο ανήρεσαν το Βάπτισμα, ότι δεν θα εισέρχονται στους ιερούς ναούς, ότι θα τους απαγορεύεται η Θεία Κοινωνία κ.λπ.», ενώ προσθέτει πως «η Εκκλησία «ως πνευματικό Θεραπευτήριο» δεν μπορεί να λειτουργεί εισαγγελικά».

«Η διαχείριση αυτού του προβλήματος πρέπει να είναι αποτέλεσμα συζήτησης και απόφασης των Συνοδικών Οργάνων της. Η Εκκλησία πρέπει να ενεργεί συντεταγμένα» σχολιάζει ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και επισημαίνει: «Σε πρώτη φάση η διαχείριση πρέπει να γίνει από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και όταν ωριμάσει ο χρόνος να ετοιμαστεί ειδική εμπεριστατωμένη και νηφάλια εισήγηση στην Ιεραρχία. Απαιτείται ψυχραιμία, διάκριση, νηφαλιότητα, που είναι γνωρίσματα ώριμου εκκλησιαστικού και θεολογικού λόγου. Πάντοτε είναι επικίνδυνα τα δύο άκρα, ο ζηλωτισμός και ο ενδοτισμός».

Ο πρώτος γάμος τελέστηκε στη Νέα Σμύρνη

Ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού τελέστηκε, σε στενό οικογενειακό κύκλο, το Σάββατο στο Δημαρχείο της Νέας Σμύρνης. Πρόκειται για το ζευγάρι που είχε δημοσιεύσει την αναγγελία του γάμου του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» μία μόλις ημέρα μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Οπως είχε γίνει τότε γνωστό, ο Δημήτρης Ελευσινιώτης και ο Σταύρος Γαβριλιάδης διατηρούν σχέση τα τελευταία 20 χρόνια και έχουν τρία παιδιά, ενώ οι δυο τους είχαν παρακολουθήσει τη συνεδρίαση που κατέληξε στην ψήφιση του νομοσχεδίου από τα θεωρεία της Βουλής.

Στο μεταξύ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σταύρο Γαβριλιάδη και τον Δημήτρη Ελευσινιώτη, το πρώτο ομόφυλο ζευγάρι που παντρεύτηκε στη χώρα μας, είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός τούς συνεχάρη και μετέφερε τις ευχές του, λίγες ώρες μετά τον γάμο τους.

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024