Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η διαχείριση των site για τους απόδημους (και το 2023) ήταν από το ΥΠΕΣ - Χωρίς απαντήσεις για το πως έφυγαν τα email

Η διαχείριση των site για τους απόδημους (και το 2023) ήταν από το ΥΠΕΣ – Χωρίς απαντήσεις για το πως έφυγαν τα email

Το ρεπορτάζ δείχνει ότι η διαχείριση τόσο του apodimoi.ypes.gov.gr, όσο και του apodimoi.gov.gr είναι στο ΥΠΕΣ. Από το υπουργείο προαναγγέλλουν εσωτερικό έλεγχο.

Με μία ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία απλά δίνονται διευκρινίσεις για την αλλαγή του domain name και χωρίς να δίνει φως ως προς την διαρροή απαντά το υπουργείο Εσωτερικών στο ζήτημα για τη διαχείριση του apodimoi.gov.gr το οποίο στη συνέχεια έγινε apodimoi.ypes.gov.gr.

Kάπου στη διαδρομή, δηλαδή από το 2023 έως και σήμερα (με το νόμο για την επιστολική ψήφο) φέρεται πως διέρρευσαν (σε υποψήφια Ευρωβουλευτή της ΝΔ) emails επικοινωνίας πολιτών. Το ρεπορτάζ του in δείχνει ότι τη διαχείριση των site για τους απόδημους (και το 2023) ήταν στο Υπ. Εσωτερικών, δηλαδή δεν εμπλέκεται καμία εξωτερική εταιρεία ή άλλο υπουργείο.

Η υπόθεση διερεύνησης για το ποιος είχε τα email και ποιος τελικά “μοίρασε” προσωπικά δεδομένα χιλιάδων απόδημων (ή χειρότερα δεν τα προστάτευσε) είναι για τον Κλουζό καθότι τα μισόλογα και οι αντιφάσεις δίνουν την εντύπωση κουβαριού.

Βάσει των σημερινών διευκρινίσεων του Γ.Γ. Αθανάσιου Μπαλέρμπα επί ανακριβών αναφορών για τη λειτουργία της πλατφόρμας της επιστολικής ψήφου, αναφέρει: στις 19 Φεβρουαρίου 2023 ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου, υπό την ηλεκτρονική διεύθυνση epistoliki.ypes.gov.gr, η οποία έκτοτε λειτουργεί αδιαλείπτως και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, έχοντας καταγράψει έως την Τρίτη 5 Μαρτίου πάνω από 23.000 εγγραφές Ελλήνων εκλογέων από 94 διαφορετικές χώρες.

“Οι αναφορές περί μη ασφαλούς λειτουργίας – και όχι περί απενεργοποίησης, όπως λανθασμένα ανέφερε μία μικρή μερίδα του Τύπου – αφορούσαν στην ηλεκτρονική διεύθυνση apodimoi.gov.gr, η λειτουργία της οποίας τερματίστηκε – και συνεπώς σταμάτησε να διαθέτει και το σχετικό πιστοποιητικό ασφαλείας – στις 28 Ιουλίου 2023, την ημέρα δημοσίευσης του νόμου 5044/2023 με τον οποίο ήρθησαν όλοι οι περιορισμοί για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού.

Την αμέσως επόμενη ημέρα, στις 29 Ιουλίου 2023, τέθηκε σε λειτουργία η ιστοσελίδα apodimoi.ypes.gov.gr στην οποία θα φιλοξενούνταν η πλατφόρμα για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού, χωρίς κανέναν περιορισμό”, αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας.

Το χρονικό

Μετά την ψήφιση για την άρση των περιορισμών, τον Ιούλιο του 2023, έπαψε να λειτουργεί η πλατφόρμα apodimoi.gov.gr γιατί έπαψαν να ισχύουν οι περιορισμοί που ίσχυαν μέχρι τότε. (να έχεις διαμείνει μόνιμα δύο έτη στην Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια και να έχεις υποβάλλει εκκαθαριστικό το τρέχον ή το προηγούμενο έτος από τη διενέργεια των εκλογών).

Από το υπουργείο μάλιστα προαναγγέλλουν εσωτερικό έλεγχο, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις, αν και η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως υποστηρίζει ότι το ΥΠΕΣ δεν δίνει στοιχεία.

Η Νίκη Κεραμέως, σε σημερινή της συνέντευξη, τόνισε ότι η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ανέφερε ότι δεν πήρε από το υπουργείο Εσωτερικών σχετική λίστα . Επισήμανε]ότι έλεγχο για την υπόθεση πραγματοποιεί και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ωστόσο η υπουργός Εσωτερικών δεν έδωσε καμία απάντηση στο γεγονός ότι δεδομένα που είχε στην κατοχή του το υπουργείο Εσωτερικών βρέθηκαν στα χέρια της ευρωβουλευτή.

Να σημειωθεί ότι η ευρωβουλευτή της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου που κατηγορείτο για τη φερόμενη διαρροή προσωπικών δεδομένων απόδημων Ελλήνων προς όφελός της κατά παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας προστασίας των προσωπικών δεδομένων (GDPR).

Η Νίκη Κεραμέως, σε σημερινή της συνέντευξη, τόνισε ότι η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ανέφερε ότι δεν πήρε από το υπουργείο Εσωτερικών σχετική λίστα

Πώς βρήκε τα email η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου;

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα έλαβε διαστάσεις στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, όταν δεκάδες Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό σχολίασαν πως συμπεριλήφθηκαν, χωρίς να έχουν δώσει οι ίδιοι τα στοιχεία τους, στην ενημερωτική λίστα με email της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Ειδικότερα, το πρωί της Παρασκευής πλήθος Ελλήνων του εξωτερικού έλαβαν από την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ένα email που τους ενημέρωνε ότι στις επερχόμενες εκλογές μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέσω της επιστολικής ψήφους, με βάση και την πρόσφατη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Το email αυτό ήρθε σε μικρή χρονική απόσταση από ένα email που έστειλε το υπουργείο Εσωτερικών στους 22825 Έλληνες του εξωτερικού που είχαν συμπεριληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού (θυμίζουμε ότι διαμoρφώθηκαν το 2023 99 εκλογικά τμήματα εξωτερικού σε 85 πόλεις 35 χωρών) και το οποίο τους ενημέρωνε για το νέο σύστημα της επιστολικής ψήφου και τους εφιστούσε την προσοχή στο ότι παρότι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων εξωτερικού θα έπρεπε να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου, καθώς δεν θα συσταθούν στις Ευρωκλογές εκλογικά τμήματα εξωτερικού.

Ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζουν αρκετοί ότι η κ. Ασημακοπούλου έκανε χρήση του καταλόγου email που έχει το υπουργείο Εσωτερικών είναι ότι έλαβαν το μήνυμά της στην ίδια διεύθυνση που χρησιμοποιούν για την επικοινωνία τους με τις ελληνικές αρχές και που συχνά είναι ένα email διαφορετικό από το επαγγελματικό τους ή αυτό που χρησιμοποιούν πιο συχνά, ή αυτό που θα μπορούσε πιο εύκολα να είχε προστεθεί σε μια mail-list.

Ολη η ανακοίνωση του υπουργείο Εσωτερικών

Διευκρινίσεις Γ.Γ. Αθανάσιου Μπαλέρμπα επί ανακριβών αναφορών για τη λειτουργία της πλατφόρμας της επιστολικής ψήφου

Ακολουθεί δήλωση του Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης Αθανάσιου Μπαλέρμπα επί ανακριβών αναφορών για τη λειτουργία της πλατφόρμας της επιστολικής ψήφου.

«Με αφορμή ανακριβείς δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης και μερίδας του Τύπου ότι δήθεν το Υπουργείο Εσωτερικών απενεργοποίησε την ηλεκτρονική διεύθυνση της πλατφόρμας epistoliki.ypes.gov.gr επισημαίνεται κατηγορηματικά ότι ουδέποτε συνέβη κάτι τέτοιο.

Οι αναφορές περί μη ασφαλούς λειτουργίας – και όχι περί απενεργοποίησης, όπως λανθασμένα ανέφερε μία μικρή μερίδα του Τύπου – αφορούσαν στην ηλεκτρονική διεύθυνση apodimoi.gov.gr, η λειτουργία της οποίας τερματίστηκε – και συνεπώς σταμάτησε να διαθέτει και το σχετικό πιστοποιητικό ασφαλείας – στις 28 Ιουλίου 2023, την ημέρα δημοσίευσης του νόμου 5044/2023 με τον οποίο ήρθησαν όλοι οι περιορισμοί για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού.

Την αμέσως επόμενη ημέρα, στις 29 Ιουλίου 2023, τέθηκε σε λειτουργία η ιστοσελίδα apodimoi.ypes.gov.gr στην οποία θα φιλοξενούνταν η πλατφόρμα για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού, χωρίς κανέναν περιορισμό.

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Φεβρουαρίου 2023 ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου,υπό την ηλεκτρονική διεύθυνση epistoliki.ypes.gov.gr, η οποία έκτοτε λειτουργεί αδιαλείπτως και χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα, έχοντας καταγράψει έως την Τρίτη 5 Μαρτίου πάνω από 23.000 εγγραφές Ελλήνων εκλογέων από 94 διαφορετικές χώρες.».

Sports in

Με Παπανικολάου στο Game 3 ο Ολυμπιακός

Ο Κώστας Παπανικολάου θα βρίσκεται στη διάθεση του Γιώργου Μπαρτζώκα ενόψει του Game 3 με τη Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024