Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε αναμμένα κάρβουνα η κυβέρνηση - Τα «απόνερα» της υπόθεσης Ασημακοπούλου και τα θολά σημεία

Σε αναμμένα κάρβουνα η κυβέρνηση – Τα «απόνερα» της υπόθεσης Ασημακοπούλου και τα θολά σημεία

Μεγαλώνουν οι ανησυχίες πως δεν υπάρχει θεσμική θωράκιση σε ο,τι αφορά τον χειρισμό των προσωπικών δεδομένων. Αμηχανία στην κυβέρνηση και «καλοδεχούμενη» η έρευνα της ΑΠΔΠΧ από την Ασημακοπούλου.

Κρύος ιδρώτας λούζει την κυβέρνηση με τις ανοιχτές θύρες που αφήνει η «υπόθεση Ασημακοπούλου».

Οι ανησυχίες πως δεν υπάρχει θεσμική θωράκιση σε ο,τι αφορά τον χειρισμό των προσωπικών δεδομένων από το υπουργείο Εσωτερικών -μετά τη μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στις διευθύνσεις χιλιάδων αποδήμων, εγγεγραμμένων στους καταλόγους ενόψει ευρωεκλογών- ενεργοποίησε την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που ξεκινά έρευνα για να διαλευκάνει τον τρόπο που κατέληξαν στο πολιτικό γραφείο της ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πιέζουν έντονα για να δοθούν απαντήσεις

Τις επόμενες ώρες, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, θα κληθεί να καταθέσει όλες τις σχετικές λεπτομέρειες για το που εντόπισε τα συγκεκριμένα, χιλιάδες e-mail αποδήμων. Πέραν αυτού, η ΑΠΔΠΧ μπορεί να διατάξει και τεχνικό έλεγχο στους υπολογιστές από τους οποίους στάλθηκαν τα emails στους παραλήπτες τους.

Πώς βρήκε τα email η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου;

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα έλαβε διαστάσεις στα μέσα κοινωνική δικτύωσης, όταν δεκάδες Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό σχολίασαν πως συμπεριλήφθηκαν, χωρίς να έχουν δώσει οι ίδιοι τα στοιχεία τους, στην ενημερωτική λίστα με email της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου.

Ειδικότερα, το πρωί της Παρασκευής πλήθος Ελλήνων του εξωτερικού έλαβαν από την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, ένα email που τους ενημέρωνε ότι στις επερχόμενες εκλογές μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, μέσω της επιστολικής ψήφους, με βάση και την πρόσφατη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Η λήψη αυτού του email προβλημάτισε πολλούς, καθώς δεν είχαν λάβει ξανά μήνυμα από την ευρωβουλευτή της ΝΔ, ούτε είχαν δώσει το email τους στο γραφείο της κ. Ασημακοπούλου.

Ο προβληματισμός τους έγινε μεγαλύτερος καθώς το email αυτό ήρθε σε μικρή χρονική απόσταση από ένα email που έστειλε το υπουργείο Εσωτερικών στους 22825 Έλληνες του εξωτερικού που είχαν συμπεριληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού (θυμίζουμε ότι διαμόρφώθηκαν το 2023 99 εκλογικά τμήματα εξωτερικού σε 85 πόλεις 35 χωρών) και το οποίο τους ενημέρωνε για το νέο σύστημα της επιστολικής ψήφου και τους εφιστούσε την προσοχή στο ότι παρότι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων εξωτερικού θα έπρεπε να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου, καθώς δεν θα συσταθούν στις Ευρωκλογές εκλογικά τμήματα εξωτερικού.

Ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζουν αρκετοί ότι η κ. Ασημακοπούλου έκανε χρήση του καταλόγου email που έχει το υπουργείο Εσωτερικών είναι ότι έλαβαν το μήνυμά της στην ίδια διεύθυνση που χρησιμοποιούν για την επικοινωνία τους με τις ελληνικές αρχές και που συχνά είναι ένα email διαφορετικό από το επαγγελματικό τους ή αυτό που χρησιμοποιούν πιο συχνά, ή αυτό που θα μπορούσε πιο εύκολα να είχε προστεθεί σε μια mail-list.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση Έλληνα που ζει στο Λονδίνο: «γιατί η Ασημακοπούλου λέει ψέματα και πως τεκμηριώνεται ότι το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών της έδωσε την λίστα με τους απόδημους».

Χθες το υπουργείο Εσωτερικών επιχείρησε να βγει από το κάδρο με τον Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης, Αθανάσιο Μπαλέρμπα, να δηλώνει πως «το Υπουργείο Εσωτερικών δεν παρέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) εκλογέων σε υποψήφιους ή κόμματα, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία».

Η απάντηση από το ΥΠ.ΕΣ. αν και ξεκάθαρη δεν έχει κατορθώσει να καταλαγιάζει τις αντιδράσεις που είναι πολλές και δικαιολογημένες.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πιέζουν έντονα για να δοθούν απαντήσεις ενώ το θέμα έχει φτάσει μέχρι το ευρωκοινοβούλιο. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έφεραν το ζήτημα στη Βουλή, ζητώντας μεταξύ άλλων να διευκρινιστεί ο τρόπος που κατέληξαν τα στοιχεία που καταχώρησαν οι ψηφοφόροι εξωτερικού στην πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών στο πολιτικό γραφείο της ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. «Το ψηφιακό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη διαμοιράζει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών», σημειώνει η Νέα Αριστερά.

Αντίστοιχα οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος, του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κώστας Αρβανίτης και ο ανεξάρτητος Στέλιος Κούλογλου κατέθεσαν ερωτήσεις στην Κομισιόν για το ίδιο θέμα.

Σύμπτωση ή κάτι άλλο;

«Την Παρασκευή το πρωί έλαβα με διαφορά 30 δευτερολέπτων δύο email, το ένα από το υπουργείο Εσωτερικών και το άλλο από την κυρία Ασημακοπούλου. Αυτό με κινητοποίησε και επικοινωνώντας με αποδήμους στην Αμερική, στην Αυστραλία στην Ευρώπη, κλπ, διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για ένα σκανδαλώδες θέμα όχι μόνο παραβίασης αλλά και υποκλοπής των προσωπικών δεδομένων μας», διηγήθηκε στο «Κόκκινο 105,5» ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού, Όθων Ηλιόπουλος.

Όπως είπε, η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική καθώς δείχνει ότι δεν υπάρχει θεσμική θωράκιση σε ο,τι αφορά τον χειρισμό των δεδομένων από το υπουργείο Εσωτερικών. Δεν σας κρύβω, πρόσθεσε, ότι «φοβάμαι το ενδεχόμενο νοθείας».

Παραλήπτες της αλληλογραφίας που στάλθηκε στις προσωπικές τους ηλεκτρονικές διευθύνσεις χωρίς να είναι φίλοι ή να έχουν εγγραφεί στο newsletter της κυρίας Ασημακοπούλου διαμαρτύρονται έντονα γιατί παραβιάστηκαν τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα τους σύμφωνα με τον Κανονισμό GDPR (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016.

Όλα καλά, λέει η κυβέρνηση

Με μάλλον αμήχανο τρόπο προσπαθεί η κυβέρνηση να χειριστεί την υπόθεση της διαρροής των προσωπικών δεδομένων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το μεσημέρι της Δευτέρας, έπειτα από ερώτηση που δέχθηκε, κάλυψε εμμέσως την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, αλλά απέφυγε να μπει στην «καρδιά» του ζητήματος. Ο Παύλος Μαρινάκης επικαλέστηκε την ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εσωτερικών, Αθανάσιου Μπαλέρμπα και συμπέρανε πως «δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα».

Στη συνέχεια έδειξε προς την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, λέγοντας ότι «διετάχθη σχετική έρευνα» και κατέληξε με την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι «η κυρία Ασημακοπούλου έχει απαντήσει με μια σειρά από δικές της διαδοχικές ανακοινώσεις και απαντήσεις. Είναι δεδομένο, όπως αντιλαμβάνεστε, ότι αυτό το οποίο λέει το αρμόδιο υπουργείο είναι ότι δεν έχει δοθεί κάτι, ούτε έχει γίνει κάποια παραβίαση της νομοθεσίας».

Και ξαφνικά δυσλειτουργία στην πλατφόρμα των απόδημων

Μέσα σε αυτό τον ορυμαγδό καταγγελιών και σύννεφων που μαζεύονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο, προέκυψε και πρόβλημα με τις πλατφόρμες για τους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού

Ειδικότερα, ενώ μέχρι τώρα οι πολίτες για την ενημέρωση σχετικά με τους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικου απευθύνονταν στην ιστοσελίδα apodimoi.gov.gr το πρωί της Δευτέρας διαπίστωσαν ότι η ιστοσελίδα δεν θεωρείτο πλέον ασφαλής από τους browsers. Η απάντηση πηγών του υπουργείου Εσωτερικών ήταν ότι η πλατφόρμα apodimoi.gov.gr έχει μεταφερθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση apodimoi.ypes.gov.gr, υπό το Υπουργείο Εσωτερικών και λειτουργεί κανονικά. Η ηλεκτρονική διεύθυνση apodimoi.gov.gr τελεί υπό κατάργηση. Σημειώνουμε ότι στην «παλιά» πλατφόρμα είχαν κατατεθεί τα στοιχεία και email των 22.825 εκλογέων που έκαναν την αιτηση για να ψηφίσουν στο εξωτερικό στις εκλογές του 2023.

Για την «υπόθεση Ασημακοπούλου» ερωτήθηκε σχετικά και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος σε συνέντευξη του (Παραπολιτικά FM) εμφανίστηκε κατηγορηματικός λέγοντας ότι «δεν υφίσταται καμία διαρροή δεδομένων».

Σύμφωνα με τον Γεραπετρίτη, «η νομοθεσία, η οποία υφίσταται είναι εξαιρετικά αυστηρή και έχει τηρηθεί απαρέγκλιτα. Το Υπουργείο Εσωτερικών, από την ενημέρωση την οποία έχουμε, δεν έχει δώσει τον οποιοδήποτε κατάλογο. Και ούτε θα μπορούσε να δώσει ένα σχετικό κατάλογο, διότι αυτός ο ηλεκτρονικός κατάλογος είναι ενεργός και διαρκής. Κανένας απολύτως κατάλογος δεν έχει δοθεί σε υποψηφίους».

Ο Γεραπετρίτης απάντησε επικαλούμενος την σχετική ενημέρωση που έχει από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως είπε και έδωσε διαβεβαιώσεις ότι «σε ό,τι αφορά στην επιστολική ψήφο θα τηρηθεί με απόλυτη αυστηρότητα. Και τηρείται με απόλυτη αυστηρότητα. Έχουν λάβει οδηγίες όλες οι διπλωματικές μας αποστολές στο εξωτερικό».

Ο Γεραπετρίτης απάντησε επικαλούμενος την σχετική ενημέρωση που έχει από το Υπουργείο Εσωτερικών

Η πέτρα του… σκανδάλου

Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, μέσα σε ένα ορυμαγδό αντιδράσεων, αφού φρόντισε να μιλήσει για «επίθεση λάσπης» αρνήθηκε πως έλαβε «προσωπικά δεδομένα από το Υπουργείο Εσωτερικών ή άλλο φορέα της κυβέρνησης που να αφορούν στους Έλληνες του εξωτερικού».

Αφού έγινε γνωστή η έναρξη έρευνας από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, διαβεβαίωσε ότι θα συνεργαστεί με την Αρχή σε ό,τι της ζητηθεί.

«Η διερεύνηση από την ΑΠΔΠΧ του θέματος που αφορά στην αποστολή από το γραφείο μου ενημερωτικών email είναι καλοδεχούμενη από εμένα. Θα συνεργαστώ με την Αρχή σε ό,τι μου ζητηθεί ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια», γράφει στον λογαριασμό της στο Χ.

Τα ανοιχτά ερωτήματα

Με βάση τα στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα γεννούνται σοβαρά ερωτήματα.

Όλα δείχνουν ότι για να σταλεί το μαζικό email εκ μέρους της κ. Ασημακοπούλου υπήρξε πρόσβαση στo σύνολο ή σε σημαντικό μέρος του καταλόγου email των Ελλήνων του εξωτερικού που είχε συγκεντρώσει το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο είχε και τη διαχείριση της πλατφόρμας apodimoi.gov.gr, στο πλαίσιο των αιτήσεων για τη διαμόρφωση των εκλογικών καταλόγων Ελλήνων εξωτερικού.

Πώς έφτασαν αυτά τα email στους συνεργάτες της κ. Ασημακοπούλου, που έκαναν τη μαζική αποστολή;

Διέρρευσαν και εάν ναι πώς αυτά τα email από την εφαρμογή που διαχειριζόταν το υπουργείο Εσωτερικών;

Ποια μέτρα λαμβάνονται για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών στις συναλλαγές τους με το δημόσιο;

Sports in

ΚΑΕ Ολυμπιακός: «Καλούμε τον γνωστό… παρκαδόρο που εύχεται θανάτους να σταματήσει να προτρέπει σε βία»

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση μετά το ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024