Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γεραπετρίτης για φερόμενη διαρροή προσωπικών δεδομένων: Ο νόμος τηρείται απαρέγκλιτα

Γεραπετρίτης για φερόμενη διαρροή προσωπικών δεδομένων: Ο νόμος τηρείται απαρέγκλιτα

«Δεν υφίσταται καμία διαρροή δεδομένων» δηλώνει ο Υπουργός Εξωτερικών

Η σωρεία αντιδράσεων που προκάλεσε η φερόμενη διαρροή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και είχε σαν αποτέλεσμα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να ανακοινώσει διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την αποστολή email από την ευρωβουλευτή της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, δημιούργησε ερωτήματα στα οποία καλείται να απαντήσει πλέον και το Υπουργείο Εξωτερικών. Καθώς η φερόμενη διαρροή αφορά καταγγελίες αποδήμων Ελλήνων.

Ερωτήματα που συνδέονται άμεσα με το αν υπήρξε διαρροή και από ποιον έγινε.

«Δεν υφίσταται διαρροή»

Για το ζήτημα ερωτήθηκε σχετικά και ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος σε συνέντευξη του (Παραπολιτικά FM) εμφανίστηκε κατηγορηματικός λέγοντας ότι «δεν υφίσταται καμία διαρροή δεδομένων».

Σύμφωνα με τον Γεραπετρίτη, «η νομοθεσία, η οποία υφίσταται είναι εξαιρετικά αυστηρή και έχει τηρηθεί απαρέγκλιτα. Το Υπουργείο Εσωτερικών, από την ενημέρωση την οποία έχουμε, δεν έχει δώσει τον οποιοδήποτε κατάλογο. Και ούτε θα μπορούσε να δώσει ένα σχετικό κατάλογο, διότι αυτός ο ηλεκτρονικός κατάλογος είναι ενεργός και διαρκής. Κανένας απολύτως κατάλογος δεν έχει δοθεί σε υποψηφίους».

Ο Γεραπετρίτης απάντησε επικαλούμενος την σχετική ενημέρωση που έχει από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως είπε και έδωσε διαβεβαιώσεις ότι «σε ό,τι αφορά στην επιστολική ψήφο θα τηρηθεί με απόλυτη αυστηρότητα. Και τηρείται με απόλυτη αυστηρότητα. Έχουν λάβει οδηγίες όλες οι διπλωματικές μας αποστολές στο εξωτερικό».

«Ο νόμος τηρείται»

«Ό,τι προβλέπει ο νόμος σχετικά με τους καταλόγους τηρείται απαρέγκλιτα. Και έχει τηρηθεί και στο παρελθόν» υποστήριξε ο Γεραπετρίτης κάνοντας μάλιστα λόγο και για «ένα στοιχείο υποκρισίας». Με τον Υπουργό Εξωτερικών να αναφέρεται στο γεγονός ότι «λαμβάνουμε όλοι εκατοντάδες μηνύματα καταλόγων», κάτι που όπως είπε συνέβη και στις προηγούμενες εκλογές. Με τον ΥΠΕΞ να χαρακτηρίζει να μεν την προστασία των προσωπικών δεδομένων ως «μία σοβαρή διακύβευση της σύγχρονης ψηφιακής εποχής», αλλά να σημειώνει ταυτόχρονα ότι «από την άλλη πλευρά, υπάρχει η ανοιχτή πληροφορία, υπάρχουν τα ανοιχτά δεδομένα από τα οποία ο καθένας μπορεί να αντλεί οτιδήποτε».

Το ΥΠΕΞ στη  διαδικασία

Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά την ψήφο των αποδήμων, το Υπουργείο Εξωτερικών εμπλέκεται στο βαθμό που εμπλέκονται τα προξενεία και τις διευκολύνσεις που οφείλουν να παρασχεθούν στους απόδημους προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Την Παρασκευή 1 Μαρτίου η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως και ο Γεραπετρίτης είχαν από κοινού τηλεδιάσκεψη προκειμένου να ενημερώσουν τους επικεφαλής των διπλωματικών προξενικών αρχών της χώρας για την επιστολή ψήφο.

Κεραμέως και Γεραπετρίτης σε τηλεδιάσκεψη

Με τους δύο υπουργούς να ζητούν τη συνδρομή των Αρχών της χώρας στο εξωτερικό, οι οποίοι θα αναλάβουν την ευθύνη να ενημερώσουν και να διευκολύνουν τους εκλογείς του εξωτερικού όσον αφορά τη συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. «Η επιτυχία του εγχειρήματος συναρτάται απόλυτα με τη συμμετοχή τους στην πράξη στην εκλογική διαδικασία. Και αυτή είναι πλέον η διακύβευση», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Η συμμετοχή των διπλωματικών και πρεσβευτικών αρχών της Ελλάδας στο εξωτερικό όσον αφορά την ψήφο των αποδήμων όπως την παρουσίασε στη σύσκεψη η Κεραμέως την Παρασκευή, στην τηλεδιάσκεψη συνίσταται «σε δύο κυρίως άξονες: Αφενός στην ενημέρωση των εκλογέων, για να φτάσει η πληροφορία σε κάθε πολίτη και αφετέρου στην υποστήριξη που μπορούν να παράσχουν στους εκλογείς για την εγγραφή τους στην πλατφόρμα».

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024