Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Το Ισραήλ δεν προσπαθεί να αποτρέψει την γενοκτονία λέει ο υπ. Εξωτερικών

Γαλλία: Το Ισραήλ δεν προσπαθεί να αποτρέψει την γενοκτονία λέει ο υπ. Εξωτερικών

Ο Γάλλος υπ. Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ, σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα Le Monde, ζήτησε διαρκή κατάπαυση του πυρός, ενώ τόνισε πως το Ισραήλ δεν προσπαθεί να αποτρέψει την γενοκτονία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας παραχώρησε μια συνέντευξη σε βάθος στην οποία αναλύει τη στάση της χώρας του για τον ισραηλινό πόλεμο στη Γάζα. «Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα δημιουργεί αδικαιολόγητες καταστάσεις για τις οποίες οι Ισραηλινοί είναι υπόλογοι», δήλωσε το Σάββατο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ. Ο Σεζουρνέ παραχώρησε συνέντευξη στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, απαντώντας σε βασικές ερωτήσεις σχετικά με την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Σεζουρνέ τόνισε ότι «η Γαλλία πρέπει να είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας» όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και ζήτησε «επείγουσα» και «διαρκή» κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Ο υπουργός δήλωσε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι «καταστροφική» τους τελευταίους μήνες, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ δημιουργεί «αδικαιολόγητες καταστάσεις» στο πολιορκημένο έδαφος, για τις οποίες πρέπει να λογοδοτήσει.

«Το Ισραήλ δεν συμμορφώθηκε με τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου»

Σύμφωνα με τον κορυφαίο διπλωμάτη, οι γαλλικές αρχές προέτρεψαν τις ισραηλινές αρχές να «αυξήσουν τον αριθμό των σημείων διέλευσης (στη Λωρίδα της Γάζας) και των φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια», ωστόσο οι εκκλήσεις αυτές «έμειναν αναπάντητες». «Η ευθύνη για την παρεμπόδιση αυτής της βοήθειας ανήκει σαφώς στους Ισραηλινούς», δήλωσε στη Le Monde.

Από τις συνομιλίες του Τριγώνου της Βαϊμάρης με τους ομολόγους του από Γερμανία και Πολωνία.

Δεν είμαι αρμόδιος να το αποκαλέσω γενοκτονία, αλλά το Ισραήλ δεν λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα να αποτρέψει μια γενοκτονία

Ισχυριζόμενος ότι θέλει να βάλει τέλος «στην ιδέα των διπλών μέτρων και σταθμών», για τα οποία κατηγορείται η Δύση, ο Σεζουρνέ αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τις ισραηλινές ενέργειες στη Λωρίδα της Γάζας ως πράξεις γενοκτονίας κατά του παλαιστινιακού λαού. Είπε ότι μια τέτοια κρίση εναπόκειται στο Διεθνές Δικαστήριο να αποφασίσει.

Επισημαίνοντας ακόμη περισσότερο την αστάθεια της ανθρωπιστικής στάσης της Γαλλίας, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε πάντως ότι «το Ισραήλ δεν συμμορφώθηκε με τις εντολές του Διεθνούς Δικαστηρίου, οι οποίες περιλαμβάνουν τη λήψη όλων των δυνατών μέτρων για την αποτροπή της γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας».

Συζητώντας μια πιθανή ισραηλινή εισβολή στη μικρή πόλη Ράφα, η οποία φιλοξενεί περισσότερους από 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιους, ο Σεζούρν δήλωσε: «Σήμερα βρισκόμαστε σε αδιέξοδο για τη Ράφα και μια στρατιωτική επιχείρηση του είδους που έχουν κατά νου οι Ισραηλινοί θα ήταν μια νέα ανθρωπιστική καταστροφή. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την αποφύγουμε».

Sports in

LIVE: Σλόαν Στίβενς – Μαρία Σάκκαρη

LIVE: Σλόαν Στίβενς – Μαρία Σάκκαρη. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Σλόαν Στίβενς – Μαρία Σάκκαρη για τη φάση των «32» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από Novasports 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024