Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Περπάτημα: Πόσα βήματα πρέπει να κάνετε κάθε μέρα μετά τα 60

Περπάτημα: Πόσα βήματα πρέπει να κάνετε κάθε μέρα μετά τα 60

Το περπάτημα κάνει καλό στην καρδιά (και) μετά τα 60!

Το περπάτημα είναι μια από τις καλύτερες ασκήσεις για ομαλή μετάβαση στην τρίτη ηλικία. Η ηλικία αποτελεί ένα μεγάλο κίνητρο για να παραμένουμε δραστήριοι καθώς μας βοηθά να μένουμε υγιείς μεγαλώνοντας.

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Cardiology ενθαρρύνει τις γυναίκες ηλικίας 63 έως 99 ετών να κάνουν περίπου 3.600 βήματα την ημέρα για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 26%.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη συγκέντρωσαν στοιχεία από 6.000 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες – ηλικίας 63 έως 99 ετών – για τη σωματική τους δραστηριότητα, τον χρόνο καθιστικής ζωής και την υγεία της καρδιάς τους και είδαν ότι ο κίνδυνος ήταν 12% έως 17% χαμηλότερος για κάθε 70 λεπτά ήπιας σωματικής δραστηριότητας (δουλειές του σπιτιού και άλλες καθημερινές εργασίες) και 30 λεπτά μέτριας έως έντονης έντασης δραστηριότητας (ανέβασμα σκάλας, εργασίες στην αυλή, περπάτημα ή τζόκινγκ).

Αντίθετα, για κάθε 90 λεπτά καθιστικής δραστηριότητας, ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας αυξανόταν κατά 17%.

Για να μετρήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα, οι συμμετέχουσες φορούσαν μια συσκευή παρακολούθησης στους γοφούς τους για μια εβδομάδα.

Το περπάτημα είναι ωφέλιμο για κάθε γυναίκα και σε κάθε ηλικία

Το περπάτημα είναι αεροβική άσκηση που γυμνάζει το κυκλοφορικό σύστημα, τονώνει τη λειτουργία της καρδιάς, βοηθά το αναπνευστικό και δυναμώνει το μυϊκό σύστημα, κυρίως των κάτω άκρων.

Το συστηματικό περπάτημα ωφελεί το σκελετικό σύστημα, βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, ενισχύει τον μεταβολικό ρυθμό και συμβάλλει στην καύση λίπους.

Παράλληλα, όμως, δρα ευεργετικά και στην ψυχή, αφού θεωρείται μια ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδος χαλάρωσης και εκτόνωσης.

Αν θέλετε να ζήσετε περισσότερο και καλύτερα, το περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε το στόχο σας.

Προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology υποστηρίζει ότι 4.000 βήματα την ημέρα αρκούν για να μειώσετε αισθητά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ 2.337 μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου ειδικά από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Επιπλέον, η μελέτη συνδέει τα επιπλέον 1000 βήματα/ημέρα με 15% μείωση του κινδύνου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, ενώ η αύξηση κατά 500 βήματα/ημέρα σχετίζεται με 7% μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.

Η καλύτερη στρατηγική είναι να ξεκινήσετε το περπάτημα όσο πιο νωρίς γίνεται.

Για να καταλάβετε, οι ενήλικες άνω των 60 ετών που έκαναν από 6.000 έως 10.000 βήματα την ημέρα παρουσίασαν 42% μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου, ενώ τα άτομα κάτω των 60 ετών που έκαναν από 7.000 έως 13.000 βήματα ημερησίως είδαν 49% μείωση του κινδύνου.

Πριν ξεκινήσετε το περπάτημα ή οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας και να κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις.

Πηγή: vita.gr

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024