Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μισές αλήθειες για Τέμπη, μισή ζωή από ακρίβεια και σε λίγο το 41% θα οφείλεται σε... ανθρώπινο λάθος

Μισές αλήθειες για Τέμπη, μισή ζωή από ακρίβεια και σε λίγο το 41% θα οφείλεται σε… ανθρώπινο λάθος

Η κυβέρνηση παίζει κρυφτό με τις ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών, κυνηγητό με τις τιμές που είναι άπιαστες, κουτσό στις δημοσκοπήσεις. Στον ΣΥΡΙΖΑ παίζουν μουσικές καρέκλες για τη στελέχωση των οργάνων και στο ΠΑΣΟΚ... τα βλέφαρά τους

Λες;

Φουντώνουν οι φήμες ότι η Κριστίν Λαγκάρντ θα αφήσει το τιμόνι της ΕΚΤ το 2025, μετά και την «ήττα που έφαγε» με το προσωπικό της ευρωτράπεζας να δηλώνει ότι η Κριστίν… δεν ξέρει απο βέσπα και με τη Γαλλία να έχει προεδρικές εκλογές το 2026. Και τι καημό έχω εγώ με αυτό Παρασκευή πρωί; Να ολοκληρώσω αγαπητέ… Το παγάκι έπεσε στην μπουχάρα από αυτό που άκουσα, γιατί το κρίσιμο πόστο για τη λήψη καθοριστικών αποφάσεων με έντονο πολιτικό άρωμα, φλερτάρει εντόνως ηγέτης… μεσογειακής χώρας. Πετάει τη σκούφια του, λένε, γεγονός που θα φέρει τα πάνω κάτω στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών να μην αποκλείεται…

Αφιερωμένο

«Δε με πονάς γι’ αυτό με βασανίζεις / Δε μ’ αγαπάς αληθινά/ Με τυραννάς και την καρδιά μου σκίζεις / Δε μ’ αγαπάς δε μ’ αγαπάς»! Το παλιό σουξέ του Πάνου Γαβαλά το αφιερώνει ο κ. Χάρης Δούκας, δήμαρχος Αθηναίων, στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Εξαιρετικά! Ξέρετε σαν τους παλιούς ραδιοερασιτέχνες, της δεκαετίας του 1980….

Θα το αποδεχθεί;

Γιατί δεν τον «αγαπάει» τον κ. Δούκα ο πρωθυπουργός; Διότι ακόμη δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι στον Δήμο Αθηναίων έχει εκλεγεί ένα προεκλογικό «αουτσάιντερ». Και δοθείσης ευκαιρίας το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου «του ρίχνει» στο … «ψαχνό»!

Σβήσιμο

Τελευταίο επεισόδιο ήταν το σβήσιμο των ονομάτων των δολοφονημένων ανθρώπων στα Τέμπη στη Λεωφόρο Αμαλίας, μπροστά από τον Αγνωστο Στρατιώτη. Μέχρι να βγει η αρμόδια αντιδήμαρχος και εν συνεχεία ο κ. Δούκας να το διαψεύσει το εν λόγω «σύστημα» το είχε αποδώσει στον δήμαρχο της Αθήνας. Κι επειδή το «ψέμα έχει κοντά πόδια», όχι μόνο αποδείχθηκε η αλήθεια, αλλά ο κ. Δούκας έκανε και «ρελάνς» ανακοινώνοντας την δημιουργία μνημείου για τους 57 δολοφονημένους…. Και οι φοιτητές τα ξαναέγραψαν τα ονόματα!

Οργή

Ωστόσο είναι η διάχυτη οργή στην κοινωνία όχι μόνο για την ατιμωρησία, αλλά κυρίως για το κουκούλωμα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής – είναι εντυπωσιακά όσα συμβαίνουν εκεί. Σκεφτείτε ότι ο πρόεδρος του σωματείου των μηχανοδηγών που είχε ενημερώσει σε ανύποπτο χρόνο για τον κίνδυνο του ατυχήματος δεν κλήθηκε μαζί με άλλους κρίσιμους μάρτυρες στην Εξεταστική. Και καλώς – τρόπο του λέγειν φυσικά – ως εδώ!

Λειψός

Όμως από την δικογραφία που εστάλη από την Λάρισα αφαιρέθηκαν από μέσα – το κατήγγειλε η κυρία Μιλένα Αποστολάκη – οι κρίσιμες καταθέσεις, μεταξύ αυτών και του προέδρου του σωματείου των μηχανοδηγών! Τι άλλο θα κάνουν, για να βγάλουν ένα πόρισμα που θα αποδίδεται στο … «ανθρώπινο λάθος», όπως είχε αποφανθεί ο κ. Μητσοτάκης! Αλλά και το θέμα πηγαίνει από πραγματογνώμονα σε πραγματογνώμονα σχετικά με τα ευρήματα στο σημείο που τσιμεντώθηκε. Τώρα, μετά από ένα χρόνο! Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει – εξού και η κοινωνική οργή!

Ψύχραιμα

Ενας σώφρων και νουνεχής και κυρίως ψύχραιμος κυβερνητικός παράγοντας, που εκ της θέσεως του είναι δυνατόν να γνωρίζει – έχει «καλή θέα» των εξελίξεων – μου έλεγε τα εξής: «Εγώ τα Τέμπη και την ακρίβεια φοβόμουνα εδώ και πολλούς μήνες. Για τα Τέμπη θεώρησαν ότι επειδή κερδίσαμε τις εκλογές, πως έχουν “ξεπλυθεί” οι ευθύνες και επιδόθηκαν σε μία προσπάθεια να κουκουλώσουν τα πράγματα. Αυτό ήταν λάθος γιατί είναι ένα θέμα υψηλής συναισθηματικής φόρτισης. Αυτό φάνηκε και με την σύνθεση της Εξεταστικής Επιτροπής, το επίπεδο της οποίας προσβάλει συνολικά το πολιτικό σύστημα»….

Συμφωνία

Και συνεχίζει «έπαιξε βέβαια ρόλο και η συμφωνία του πρωθυπουργού με τον κ. Κώστα Καραμανλή, για την σωτηρία του. Και φυσικά η αλαζονεία πως η κυβέρνηση είναι κυρίαρχη γιατί δεν υπάρχει αντίπαλο δέος. Αυτό από την μία πλευρά είναι καλό γιατί η κυβέρνηση δεν έχει αντίπαλο, αλλά από την άλλη πλευρά με την έκρηξη της κοινωνικής συναισθηματικής οργής, δεν υπάρχει το “αμορτισέρ” για να απορροφήσει τους κραδασμούς. Κι αυτό είναι επικίνδυνο»!

Συστημικά

Και καταλήγει λέγοντας «επίσης θεωρώ ότι είναι πιθανόν όλους αυτούς τους χειρισμούς στο θέμα των Τεμπών να τους πληρώσουμε στις ευρωεκλογές. Δεν ξέρω τι πρέπει να γίνει, πάντως αυτό που γίνεται είναι λάθος. Πάρε για παράδειγμα το τηλεοπτικό διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη για την επέτειο των Τεμπών. Οσα χρόνια τον γνωρίζω θεωρώ πως δεν είχε χειρότερη εικόνα;». Ταύτα έφη ο άνθρωπος μου, κάνοντας μία πιο συστημική προσέγγιση του θέματος από τα μέσα. Και νομίζω πως έχει ενδιαφέρον…..

Τι θα κάνει;

Μ΄ αυτά και μ΄ αυτά όμως δημιουργήθηκε ένα ολόκληρο κίνημα από τα κάτω. Ας όψεται βέβαια η επίμονη προσπάθεια της κυρίας Μαρίας Καρυστιάνου. Πολύ περισσότερες από 1.000.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί – στόχος πλέον είναι το 1.500.000 υπογραφές! – κι όπως αντιλαμβάνεστε πρόκειται σύντομα να δημιουργηθεί πολιτικό ζήτημα. Μέση το Σύνταγμα και οι προβλέψεις του. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να τις αγνοήσει. Σε καμία περίπτωση – γιατί τότε θα προκληθεί κοινωνική εξέγερση, δεδομένου ότι το κείμενο το υπέγραψαν πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικής επιλογής. Πως θα το χειριστεί; Τι θα γράφει το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής; Θα επιμείνει στο «ανθρώπινο λάθος»;

Τα πορίσματα

Κι όλα αυτά θα συμβούν σύντομα. Νομίζω ότι μέχρι τις 8 Μαρτίου πρέπει να εκδοθούν, τα πορίσματα προφανώς – κι όχι το πόρισμα – διότι το κάθε κόμμα θα συντάξει δικό του. Το πιο σημαντικό στην προκειμένη περίπτωση θα είναι της Νέας Δημοκρατίας….

Κι η «εαρινή αντεπίθεση;»

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το θέμα θα παραμείνει στο προσκήνιο. Ετσι η κυβερνητική προσπάθεια για μία πολιτική αντεπίθεση με φιλολαϊκές κινήσεις – ξεκίνησαν χθες με την αξιολόγηση των μέτρων για την ακρίβεια, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα… – θα «συγκρουστεί» με το έγκλημα των Τεμπών και τον κυβερνητικό χειρισμό του. Κι όπως καταλαβαίνετε τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα. Η «εαρινή αντεπίθεση» κινδυνεύει να καταστραφεί εν της γενέσει της!

Αγαπησιάρικα

Στην Κουμουνδούρου τώρα απολαμβάνουν ημέρες ηρεμία, αλλά όχι ραστώνης! Τα χαμόγελα στην διαδήλωση και δείπνο μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κυρίου Στέφανου Κασσελάκη και της αντιπροέδρου της Βουλής κυρίας Ολγας Γεροβασίλη – και μάλιστα επί τρίωρο – είναι προφανές επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα καλό εσωκομματικό κλίμα. Και να κλείσουν οι πληγές του συνεδρίου. Για μετά από τις ευρωεκλογές βλέπουμε….

Θύμα

Βέβαια χθες στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ο κ. Κασσελάκης «απέλυσε» τον οικονομικό διευθυντή του κόμματος κ. Θύμιο Γεωργόπουλο. Μάλιστα ο τρόπος με τον οποίο τον απομάκρυνε σίγουρα δεν ήταν κι ο πιο … κομψός! Και αργότερα κυκλοφόρησαν και οι φήμες πως του χρεώνεται η διαρροή της σύμβασης του δανείου που συνήψε ο κ. Κασσελάκης με το κόμμα για την πληρωμή των εργαζομένων στα κομματικά μέσα, τον περασμένο Δεκέμβριο. Δεν γνωρίζω αν είναι αλήθεια….

Παραμένει η κυρία Ράνια Σβίγκου;

Είχαν σκεφτεί την προσεχή Κυριακή να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή για να συζητήσει τις αλλαγές σε διάφορα επίπεδα της κομματικής πυραμίδας. Αλλά τελικώς διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν έτοιμοι.Και την παρέπεμψαν την συνεδρίαση στην μεθεπόμενη Κυριακή. Τώρα, αναφορικά με τις αλλαγές των γραμματέων φαίνεται ότι κάνουν δεύτερες σκέψεις. Και άνθρωποι που γνωρίζουν λένε πως η μόνη αλλαγή που θα γίνει είναι η παραίτηση – το πιο πιθανό – του αναπληρωτή γραμματέα του κόμματος κ. Γιώργου Βασιλειάδη. Η κυρία Ράνια Σβίγκου θα παραμείνει στη θέση του γραμματέα. Και οι αλλαγές παραπέμπονται για μετά από τις ευρωεκλογές. Και φυσικά ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα….

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024