Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αν είσαι μέλος ή σύμμαχος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Γκάνα κινδυνεύεις με φυλάκιση

Αν είσαι μέλος ή σύμμαχος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Γκάνα κινδυνεύεις με φυλάκιση

Ο νέος νόμος επιβάλλει ποινή φυλάκισης έως τρία έτη για άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑΤΚΙ+ και έως πέντε έτη για οποιονδήποτε δημιουργεί ή χρηματοδοτεί ομάδες ΛΟΑΤΚΙ+.

Το κοινοβούλιο της Γκάνας ψήφισε ένα νέο οπισθοδρομικό – μεσαιωνικό νομοσχέδιο που επιβάλλει ποινή φυλάκισης έως και τρία χρόνια για τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως ΛΟΑΤΚΙ+.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε ετών για όποιον ιδρύει ή χρηματοδοτεί ομάδες ΛΟΑΤΚΙ+ και έως και 10 χρόνια φυλάκιση για όποιον συμμετέχει σε εκστρατείες υπεράσπισης των ΛΟΑΤΚΙ+ που «απευθύνονται σε παιδιά». Ενθαρρύνει επίσης το κοινό να καταγγέλλει στις αρχές τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Η νέα νομοθεσία είναι η τελευταία σε μια μακρά σειρά ακραίων μέτρων κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Γκάνα. Το γκέι σεξ είναι ήδη παράνομο στη χώρα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τριών ετών

Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος, Alexander Afenyo-Marki, πρότεινε στους  νομοθέτες να εξετάσουν το ενδεχόμενο αντικατάστασης των αυστηρών ποινών φυλάκισης με κοινωφελή εργασία και συμβουλευτική, αλλά δέχτηκε αντιδράσεις από νομοθέτες που υποστήριζαν τη φυλάκιση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Απειλή για τα θεμελιώδη δικαιώματα

Η νέα νομοθεσία, η οποία υποστηρίχθηκε και από τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα της Γκάνας, αναμένει την υπογραφή του Προέδρου Nana Akufo-Addo για να γίνει νόμος. Ο Akufo-Addo είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα υπέγραφε το νομοσχέδιο μόνο εάν η πλειοψηφία των Γκανέζων συμφωνούσε με την κίνηση αυτή.

Η νέα νομοθεσία είναι η τελευταία σε μια μακρά σειρά ακραίων μέτρων κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Γκάνα. Το γκέι σεξ είναι ήδη παράνομο στη χώρα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τριών ετών.

Τον περασμένο μήνα, η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε ότι το νομοσχέδιο «απειλεί σημαντικά τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες» των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Επιπλέον, οι ακτιβιστές φοβούνται τώρα ότι θα υπάρξουν πλέον κυνήγια μαγισσών κατά των μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των συμμάχων τους.

Η επικεφαλής του οργανισμού του ΟΗΕ που ασχολείται με την αντιμετώπιση του AIDS, Winnie Byanyima, δήλωσε: «Εάν το νομοσχέδιο για τα ανθρώπινα σεξουαλικά δικαιώματα και τις οικογενειακές αξίες της Γκάνας γίνει νόμος, θα εντείνει τον φόβο και το μίσος, θα μπορούσε να υποκινήσει τη βία κατά των πολιτών της Γκάνας και θα επηρεάσει αρνητικά την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία κίνησης και την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι». Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο θα «εμποδίσει την πρόσβαση σε υπηρεσίες που σώζουν ζωές» και «θα θέσει σε κίνδυνο την αναπτυξιακή επιτυχία της Γκάνας».

*Με πληροφορίες από Dazed | Κεντρική φωτογραφία θέματος: OGNEN TEOFILOVSKI | REUTERS

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024