Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απογοητευμένοι από το σύστημα υγείας, οι ΛΟΑΤΚΙ+ στρέφονται στην ψυχοθεραπεία και το TikTok

Απογοητευμένοι από το σύστημα υγείας, οι ΛΟΑΤΚΙ+ στρέφονται στην ψυχοθεραπεία και το TikTok

Οι ΛΟΑΤΚΙ+ χτίζουν ψηφιακές γέφυρες, όπου τα συστήματα υγείας έχουν αποτύχει.

Όταν οι περιθωριοποιημένες ομάδες αντιμετωπίζουν διακρίσεις στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι σοβαρα.

Για χρόνια, ακτιβιστές έχουν επισημάνει ότι η υγειονομική περίθαλψη για τους ΛΟΑΤΚΙ+ Αμερικανούς δέχεται επίθεση και η προκατάληψη ευδοκιμεί. Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν συχνά κενά στις υπηρεσίες υγείας και θεραπείας.

Υπάρχει μια άλλη πτυχή αυτού του προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είναι κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και την ευεξία εκατομμυρίων ανθρώπων: ένα κενό πληροφοριών.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι ΛΟΑΤΚΙ+ έχουν μάθει να μην εμπιστεύονται τις παραδοσιακές πηγές πληροφοριών για την υγεία. Πολλοί επίσης αντιμετώπισαν πρόβλημα να λάβουν τις πληροφορίες που χρειάζονται από αυτές τις πηγές όταν τις ζητούσαν.

Το 27% των ερωτηθέντων ΛΟΑΤΚΙ+ είπε ότι αρρώστησαν τους τελευταίους 12 έως 18 μήνες επειδή δεν είχαν τις πληροφορίες που χρειάζονταν για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με την υγεία τους

Όπως διαπίστωσε μια μελέτη, «υπάρχει πλήθος αποδεικτικών στοιχείων που τεκμηριώνουν τις εμπειρίες των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων που έχουν υποστεί ομοφοβία, διακρίσεις και παθολογικοποίηση στο περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί εμπόδιο για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που αναζητούν πληροφορίες υγείας από γιατρούς».

Το 27% των ερωτηθέντων LGBTQ+ μας είπε ότι αρρώστησαν τους τελευταίους 12 έως 18 μήνες επειδή δεν είχαν τις πληροφορίες που χρειάζονταν για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με την υγεία τους

Αυτό το πρόβλημα παρατηρείται και στους κρατικούς φορείς υγείας, τα νοσοκομεία και τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με έρευνα του The Advocate, οι ΛΟΑΤΚΙ+ Αμερικανοί είναι πολύ πιο πιθανό να αρρωστήσουν λόγω έλλειψης σωστής πληροφόρησης. Το 27% των ερωτηθέντων ΛΟΑΤΚΙ+ είπε ότι αρρώστησαν τους τελευταίους 12 έως 18 μήνες επειδή δεν είχαν τις πληροφορίες που χρειάζονταν για να λάβουν αποφάσεις σχετικά με την υγεία τους.

Οι ΛΟΑΤΚΙ+ αναζητούν μόνοι τους πληροφορίες για την υγεία. Αλλά οι πηγές στις οποίες απευθύνονται δεν έχουν πάντα όλες τις ακριβείς, σχετικές, περιεκτικές πληροφορίες που χρειάζονται.

Πού πηγαίνουν οι ΛΟΑΤΚΙ+ όταν χρειάζονται πληροφορίες για την υγεία;

Όπως και οι Αφροαμερικανοί, οι ΛΟΑΤΚΙ+ έχουν συγκεκριμένες πηγές που εμπιστεύονται.

Το σαράντα ένα τοις εκατό των ερωτηθέντων στην έρευνά είπαν ότι λαμβάνουν πληροφορίες για την υγεία από το TikTok — αριθμός περίπου διπλάσιος από το 21% των μη LGBTQ+ ερωτηθέντων που είπαν το ίδιο.

Οι ειδησεογραφικές αναφορές έχουν συζητήσει τον ρόλο του TikTok στην προσέγγιση των μελών των LGBTQ+ κοινοτήτων, ιδιαίτερα των νεότερων ατόμων. Το podcast του San Francisco Chronicle Fifth & Mission αποκάλεσε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «σωσίβιο για τη νεολαία LGBTQ». Το Mashable ανέφερε ότι, σύμφωνα με το Trevor Project, το TikTok είναι όπου οι έγχρωμοι νέοι LGBTQ+ αισθάνονται πιο ασφαλείς και πιο άνετα στο διαδίκτυο.

Περισσότερο από το ένα τρίτο (36%) των ερωτηθέντων LGBTQ+ στην έρευνά είπε ότι οι influencers που ακολουθούν είναι μια σημαντική πηγή πληροφοριών για την υγεία

Το γεγονός ότι οι κοινότητες LGBTQ+ αναζητούν ειδικά πληροφορίες για την υγεία στο TikTok αποτελεί μια ευκαιρία για φορείς και οργανισμούς υγείας. Θα πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους σε αυτήν την πλατφόρμα. Εναπόκειται σε αυτούς να διασφαλίσουν ότι τα βίντεο είναι διαθέσιμα, παρέχοντας ακριβείς, χρήσιμες πληροφορίες για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων υγείας.

Θα πρέπει επίσης να συνεργαστούν με δημοφιλείς παράγοντες επιρροής στην πλατφόρμα για να προσεγγίσουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα με σημαντικές πληροφορίες για την υγεία. Περισσότερο από το ένα τρίτο (36%) των ερωτηθέντων LGBTQ+ στην έρευνά είπε ότι οι influencers που ακολουθούν είναι μια σημαντική πηγή πληροφοριών για την υγεία. Και μοιράζονται πληροφορίες επίσης.

Περισσότεροι από το ένα τρίτο δήλωσαν ότι έχουν μοιραστεί τις δικές τους πληροφορίες υγείας ή έχουν αναδημοσιεύσει πληροφορίες υγείας από άλλες πηγές, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επομένως, αυτές οι πλατφόρμες μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας.

Θεραπεία και συμβουλευτική

Πάνω από το ένα τέταρτο (28%) των ερωτηθέντων LGBTQ+ δήλωσαν ότι απευθύνονται σε θεραπευτές ψυχικής υγείας και συμβούλους για συναισθηματική υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων υγείας. Και πάλι, αυτό το ποσοστό είναι χαμηλότερο μεταξύ των μη LGBTQ+ Αμερικανών.

Αυτό προσφέρει μια άλλη ευκαιρία για φορείς και οργανισμούς που εστιάζουν στην υγεία. Δουλεύοντας με άτομα που παρέχουν θεραπεία και συμβουλευτική σε κοινότητες LGBTQ+ και λαμβάνοντας τις πιο πρόσφατες, πιο χρήσιμες πληροφορίες για κάθε είδους προβλήματα υγείας, αυτοί οι φορείς και οι οργανισμοί μπορούν να προσεγγίσουν άτομα που έχουν ανάγκη.

Η έρευνά διαπίστωσε επίσης ότι ανεξάρτητα από το πού παίρνουν πληροφορίες, οι LGBTQ+ εύλογα θέλουν να βλέπουν ανθρώπους σαν αυτούς να βρίσκονται στο επίκεντρο. Θέλουν πληροφορίες ειδικά σχεδιασμένες για να τους προσεγγίσουν, να αντιμετωπίζουν τις εμπειρίες και τις μοναδικές προκλήσεις τους. Και σε όλες τις επικοινωνίες, θέλουν οι πάροχοι πληροφοριών υγείας να δείχνουν ότι κατανοούν την ευρεία ποικιλομορφία των LGBTQ+ κοινοτήτων, που καλύπτουν διαφορετικές φυλές, θρησκείες, ταυτότητες φύλου και πολλά άλλα.

Η ανάγκη για αλλαγή είναι επιτακτική. Ακούγοντας, μαθαίνοντας από και συνεργαζόμενοι με μέλη κοινοτήτων LGBTQ+, οι υπηρεσίες υγείας και οι οργανισμοί μπορούν να δημιουργήσουν πραγματικό μετασχηματισμό, ενδυναμώνοντας τους ανθρώπους με πληροφορίες για να ζήσουν πιο υγιεινές ζωές.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024