Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ομόφυλα ζευγάρια: Πώς εξελίσσονται τελικά τα παιδιά τους - Τι έδειξε έρευνα

Ομόφυλα ζευγάρια: Πώς εξελίσσονται τελικά τα παιδιά τους – Τι έδειξε έρευνα

Η έρευνα συνέκρινε την ανάπτυξη των παιδιών ετεροφυλόφιλων ζευγαριών με αυτά των λεσβιών και των ομοφυλόφιλων γονέων

Τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών εξελίσσονται το ίδιο καλά, αν όχι καλύτερα, από αυτά των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών,όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα.

Μια νέα μελέτη υποστηρίζει προηγούμενες έρευνες, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη ενός παιδιού έχει ελάχιστη σχέση με τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου των γονιών τους.

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου των γονέων είναι πολύ λιγότερο σημαντικά για τα αποτελέσματα και την ανάπτυξη των παιδιών σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει μέσα στις οικογένειες

«Σε αντίθεση με πολλές ανησυχίες, η ανασκόπησή μας ανεδειξε ότι τα περισσότερα οικογενειακά αποτελέσματα ήταν παρόμοια μεταξύ αυτών των δύο τύπων οικογένειας και οι οικογένειες με σεξουαλική μειονότητα έχουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα σε ορισμένους τομείς, όπως η ψυχολογική προσαρμογή του παιδιού και οι σχέσεις παιδιού-γονέα», έγραψαν οι ερευνητές.

Καλύτερα σε συναισθηματικό και κοινωνικό επίπεδο

Τα ευρήματα συνδυάζονται με πολλές άλλες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων τριών δεκαετιών έρευνας από την Αυστραλία που αποκάλυψε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν από γονείς του ίδιου φύλου τα πηγαίνουν εξίσου καλά συναισθηματικά, κοινωνικά και σε εκπαιδευτικό επίπεδο με τους συνομηλίκους τους σε ετεροφυλόφιλες οικογένειες.

Η τελευταία μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Global Health από ερευνητές στις ΗΠΑ και την Κίνα, βασίζεται σε ανάλυση 34 μελετών από χώρες όπου οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι νόμιμες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και μέρη της Ευρώπης.

Αυτές οι μελέτες συνέκριναν την ανάπτυξη των παιδιών που μεγάλωσαν από ετεροφυλόφιλους γονείς με εκείνα που ανατράφηκαν από λεσβίες και ομοφυλόφιλους γονείς – και ορισμένες μελέτες περιελάμβαναν επίσης οικογένειες αμφιφυλόφιλων, queer ή τρανς γονέων.

Ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου των γονέων είναι πολύ λιγότερο σημαντικά για τα αποτελέσματα και την ανάπτυξη των παιδιών σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει μέσα στις οικογένειες

Η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από 16 μελέτες και διαπίστωσε ότι οι γονείς με σεξουαλική μειονότητα ανέφεραν σημαντικά λιγότερα ψυχολογικά προβλήματα στα παιδιά προσχολικής ηλικίας από τους ετεροφυλόφιλους γονείς, αν και δεν βρέθηκε διαφορά μεταξύ των μεγαλύτερων παιδιών σχολικής ηλικίας.

Ενώ η οικογενειακή λειτουργία, η ικανοποίηση από τη σχέση ζευγαριού, η γονική ψυχική υγεία και το άγχος των γονέων δεν έδειξαν διαφορές με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό των γονέων, σε ορισμένους τομείς οι οικογένειες με σεξουαλική μειονότητα φαίνεται να τα πηγαίνουν καλύτερα.

«Οι σεξουαλικές μειονοτικές ομάδες γονέων έδειξαν υψηλότερα επίπεδα ποιότητας της σχέσης γονέα-παιδιού, όπως υψηλότερα επίπεδα ζεστασιάς, μεγαλύτερη ποσότητα αλληλεπίδρασης και πιο υποστηρικτική συμπεριφορά, σε σύγκριση με τις ομάδες ετεροφυλόφιλων γονέων», έγραψαν οι ερευνητές.

Η άποψη των ειδικών

Η Δρ Ρέιτσελ Φαρ, ειδικός στις γονεϊκ9ές οικογένειες LGBTQ+ στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι, που δεν ασχολήθηκε με την εργασία, εξέφρασε ανησυχίες ότι η μελέτη έλαβε υπόψη αμφιλεγόμενη ή ακόμα και απαξιωμένη έρευνα – συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης που πρότεινε ότι οι γονείς του ίδιου φύλου αυξάνουν το πιθανότητα αρνητικών κοινωνικών, συναισθηματικών και σχεσιακών αποτελεσμάτων.

Η Deni Mazrekaj, επίκουρη καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, εξέφρασε επίσης ανησυχίες, σημειώνοντας ότι ορισμένες έρευνες που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη είχαν παρερμηνευθεί ως υποδηλώνοντας ότι παιδιά από ομόφυλες οικογένειες είχαν χαμηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις, ενώ άλλες σχετικές έρευνες δεν είχαν συμπεριληφθεί.

Ωστόσο, ο Farr είπε ότι τα συμπεράσματα της ανασκόπησης αντικατοπτρίζουν τα ευρήματα ενός μεγάλου όγκου ερευνών. «Το γενικό μήνυμα είναι το ίδιο», είπε. «Ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου των γονέων είναι πολύ λιγότερο σημαντικά για τα αποτελέσματα και την ανάπτυξη των παιδιών σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει μέσα στις οικογένειες, όπως η ποιότητα της ανατροφής των παιδιών και οι οικογενειακές σχέσεις».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024