Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οχι, το σεξ δεν κόβεται στην τρίτη ηλικία

Οχι, το σεξ δεν κόβεται στην τρίτη ηλικία

Οι έρευνες δείχνουν ξεκάθαρα πως οι τακτικές επαφές στους ηλικιωμένους προάγουν την καλή υγεία και την καλή διάθεση

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο για τις Πρώτες Κυρίες των ΗΠΑ που κυκλοφόρησε πρόσφατα με την υπογραφή της Κέιτι Ρότζερς, ανταποκρίτριας των «New York Times» στον Λευκό Οίκο, ο Τζο Μπάιντεν λέει συχνά αστειευόμενος σε συνεργάτες του πως το κλειδί για έναν γάμο που αντέχει στα χρόνια είναι το «καλό σεξ».

Το βιβλίο «Αμερικανίδα γυναίκα – Η μεταμόρφωση της σύγχρονης Πρώτης Κυρίας, από τη Χίλαρι Κλίντον στην Τζιλ Μπάιντεν» έχει συνολικά 276 σελίδες και η σχετική αναφορά καταλαμβάνει μόλις μερικές παραγράφους, όπως ήταν εντούτοις αναμενόμενο σε αυτή την προεκλογική περίοδο, και ειδικά με τον θόρυβο (που κάνουν πρωτίστως οι Ρεπουμπλικανοί) για την ηλικία του Μπάιντεν προσέλαβε δυσανάλογα μεγάλη δημοσιότητα.

Αλλωστε ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ είναι 81 χρόνων και η σύζυγός του 72, και είναι μαζί 47 ολόκληρα χρόνια. Και «το σεξ στην τρίτη ηλικία» είναι γενικότερα ένα θέμα – ταμπού. Οπως γράφει όμως στους βρετανικούς «Times» η Ιλέιν Κίντζετ, «πρέπει να το φωνάξουμε από τις στέγες: οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν και απολαμβάνουν το σεξ».

Τι λέει η εμπειρία

Η Κίντζετ μιλάει εκ πείρας. Καταρχήν, ήταν παντρεμένη για 32 χρόνια «και παρά τα τρία παιδιά, τα τρία κατοικίδια, τη μετεγκατάστασή του στη Γερμανία για δουλειά και τη διάγνωσή του με λευχαιμία σε τελικό στάδιο, πάντα θέλαμε ερωτικά ο ένας τον άλλον». Ο σύζυγός της πέθανε όταν εκείνη ήταν 50 χρόνων και η απουσία τής αγάπης του την «έριξε μέσα στο απόλυτο χάος».

Επειτα από ένα οκταετές κενό, ωστόσο, η πρόσφατη σχέση της, η οποία έληξε πριν από μερικές εβδομάδες, απλώς επιβεβαίωσε κάτι που ανέκαθεν πίστευε αλλά που είχε αρχίσει να υποψιάζεται ότι δεν θα βίωνε ποτέ ξανά: «Το σεξ στα 74 μπορεί να είναι εξίσου απολαυστικό και αναζωογονητικό όσο και στα 50, και είναι πολύ πιο διασκεδαστικό από τις μοναχικές ασκήσεις!».

Οι συζητήσεις

Η Κίντζετ θυμάται πάντα με τρυφερότητα τη συζήτηση που είχε με έναν γυναικολόγο στο Κέιμπριτζ, που της είπε πως η μεγαλύτερη ασθενής του ήταν πάνω από 90 – και του ζητούσε τακτικά τοπικά οιστρογόνα για τα ραντεβού της με ένα «τεκνό» που είχε πατήσει τα 80. Θυμάται επίσης εκείνο τον θείο μιας φίλης της, που έμπλεξε σε μπελάδες, στον οίκο ευγηρίας όπου ζούσε, γιατί είχε ταυτόχρονα σχέση με δύο ηλικιωμένες ενοίκους – και τελικά τον έδιωξαν.

Οπως θυμάται και τις ιστορίες που άκουγε ως φοιτήτρια στο κολέγιο Σεν Χιουζ της Οξφόρδης για το πώς η διάσημη συγγραφέας Αϊρις Μέρντοχ, κοντά στα 70 πια, και ο σύζυγός της, καθηγητής Αγγλικών στο πανεπιστήμιο, Τζον Μπέιλι συνήθιζαν να καταφθάνουν πάντα με καθυστέρηση στις κοινωνικές εκδηλώσεις εξηγώντας πως τους είχε έρθει ξαφνικά όρεξη για σεξ.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Οι έρευνες, επισημαίνει η Κίντζετ, δείχνουν πως το τακτικό σεξ προάγει την καλή υγεία και την καλή διάθεση. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Age UK, το σεξ μπορεί να θεωρηθεί ως μια χρήσιμη καρδιαγγειακή άσκηση, παρόμοια με έναν περίπατο, και η στενή σωματική επαφή έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Μια μελέτη του 2018 σε σχεδόν 7.000 ηλικιωμένους από το University College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin κατέδειξε μια ισχυρή σχέση ανάμεσα στη διατήρηση μιας ενεργής σεξουαλικής ζωής και την αυξημένη ευεξία. Οπως σπεύδει να σημειώσει βέβαια η αρθρογράφος, «καθώς οι περισσότεροι από εμάς γερνάμε, το σεξ γίνεται μια πιο αργή και πιο πολιτισμένη – αν και όχι λιγότερο απολαυστική – υπόθεση. Το σημείο αναφοράς γίνεται η ποιότητα, και όχι η ποσότητα», απαιτείται άλλωστε και λίγη προσοχή για την αποφυγή ανεπιθύμητων τραυματισμών.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Τα τρία μεγάλα «μπαμ» του καλοκαιριού από το NBA (vids)

Οι τρεις παίκτες που αναμένεται να αποχαιρετήσουν το NBA για τα… μάτια της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024