Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι αλλάζει στο σεξ μετά τη νόσηση με Covid;

Τι αλλάζει στο σεξ μετά τη νόσηση με Covid;

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η νόσος Covid-19 μπορεί να έχει επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή των γυναικών.

Ερευνητές από το Βερμόντ, τη Μασαχουσέτη και την Καλιφόρνια συνέκριναν τη σεξουαλική ζωή περισσότερων από 1.300 γυναικών, οι μισές εκ των οποίων δεν πέρασαν ποτέ Covid ενώ οι υπόλοιπες είχαν νοσήσει στο παρελθόν. Επίσης, εξέτασαν τα επίπεδα θλίψης και στρες των συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι γυναίκες που δεν είχαν περάσει κορoνοϊό, φάνηκε να έχουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα ερωτικής επιθυμίας και σεξουαλικής ικανοποίησης σε σύγκριση με τις υπόλοιπες.

Covid και σεξουαλική ευημερία

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι επιστήμονες εξέτασαν συγκεκριμένα 1.313 γυναίκες 4 ηλικιακών ομάδων: από 18 έως 20, από 21 έως 30, από 31 έως 40 και άνω των 41 ετών.

Στη συνέχεια, τις χώρισαν σε 3 επιπλέον ομάδες:

  • Εκείνες που δεν είχαν ποτέ Covid.
  • Εκείνες που είχαν νοσήσει τουλάχιστον μία φορά.
  • Εκείνες που βίωναν Long Covid, σύμφωνα με τα συμπτώματα που ορίζονται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Στις συμμετέχουσες δόθηκαν ερωτηματολόγια τύπου quiz που περιελάμβαναν ερωτήσεις σε σχέση με τη σεξουαλική τους δραστηριότητα.

Οι γυναίκες που είχαν νοσήσει σημείωσαν 8,5% χαμηλότερη βαθμολογία όσον αφορά την σεξουαλική επιθυμία και 3% λιγότερη ικανοποίηση.

Όσες είχαν Long Covid είχαν 12% λιγότερη επιθυμία και 5% λιγότερη ικανοποίηση.

Οι ερευνητές δήλωσαν σε μεγάλο βαθμό αβέβαιοι για το πώς ο κορoνοϊός  παρεμπόδισε τη σεξουαλική επιθυμία των γυναικών, αν και ανέφεραν ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι η Covid-19 συνδέεται με αλλαγές στη ροή του αίματος στο σώμα μας.

Η Αμέλια Στάντον, συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογικών και εγκεφαλικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Η νόσηση από Covid φαίνεται να έχει αντίκτυπο στη σεξουαλική ευημερία ανδρών και γυναικών, όχι μόνο σε ψυχολογικό επίπεδο. Ειδικά στην περίπτωση που ένα άτομο βιώνει Long Covid, η ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα θα μπορούσε να αλλάξει, με αποτέλεσμα λιγότερη διέγερση, όπως προηγούμενες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει.

Η μελέτη μας είναι η πρώτη έρευνα που υπογραμμίζει την επίδραση της Covid-19 στη σεξουαλική διάθεση στο γυναικείο πληθυσμό. Είναι βέβαιο πως η σεξουαλική δυσλειτουργία είναι ένα σοβαρό ζήτημα και τόσο το ανδρικό όσο και το γυναικείο φύλο έχουν ανάγκη υποστήριξης και κατάλληλης καθοδήγησης όσον αφορά τη σεξουαλική τους υγεία».

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «The Journal of Sexual Medicine».

Πηγή: Vita

Sports in

ΚΑΕ Ολυμπιακός: «Καλούμε τον γνωστό… παρκαδόρο που εύχεται θανάτους να σταματήσει να προτρέπει σε βία»

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός εξέδωσε αιχμηρή ανακοίνωση μετά το ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024