Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Έχουμε διεξάγει 230 επιθέσεις στην Υεμένη - Συμμετέχουμε 20 χώρες εναντίον των Χούθι

ΗΠΑ: Έχουμε διεξάγει 230 επιθέσεις στην Υεμένη – Συμμετέχουμε 20 χώρες εναντίον των Χούθι

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε τις επιθέσεις στο έδαφος της Υεμένης και επικαλείται εκατοντάδες καταρρίψεις πυραύλων και drones. Και όμως χάνουν την μάχη. Ηθικά και πρακτικά.

Με μια ανακοίνωση που τιτλοφορείται «Το Υπουργείο Άμυνας λαμβάνει μέτρα για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας», οι ΗΠΑ προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις σε μια μάχη που μοιάζει άνιση. Εναντίον της μεγαλύτερης υπερδύναμης του κόσμου.

«Ενώ το Υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει τον γενικό στόχο της αποκλιμάκωσης των εντάσεων και της αποκατάστασης της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα, δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί τους αμάχους και να προστατεύσει την ελεύθερη ροή του εμπορίου σε μία από τις πιο κρίσιμες υδάτινες οδούς στον κόσμο», δήλωσε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας για την πολιτική Μέσης Ανατολής.

Εξαιτίας των λαθών της αμερικανικής σιπλωματίας οι Χούθι έχουν αναχθεί σε «ήρωες που αγωνίζονται εναντίον των αποικιοκρατών»

Κι όμως, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τέτοια θέση, που δεν μπορούν να προστατέχουν με τις δυνάμεις τους μια περιοχή μέσω της οποίας διεξάγεται το 15% του παγκοσμίου εμπορίου. Οι επιθέσεις των Χούθι μετρήθηκαν από τις ΗΠΑ σε 48, ενώ στην φαρέτρα τους διαθέτουν «αντιπλοϊκούς βαλλιστικούς πυραύλους, αντιπλοϊκούς πυραύλους cruise, μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα σε πλοία επιφανείας και σε μία περίπτωση (προτιμήθηκε η) κατάληψη με ελικόπτερο. »

Δυστυχώς για τις ΗΠΑ, είναι τέτοια η στήριξλη τους προς το Ισραήλ, που αποτελούν την καλύτερη διαφήμιση των Χούθι.

Τι ισχυρίστηκε στην επιτροπή και τι ισχύει

Ο Daniel B. Shapiro κατέθεσε ενώπιον της Υποεπιτροπής της Γερουσίας για τις Εξωτερικές Σχέσεις, την Εγγύς Ανατολή, τη Νότια Ασία, την Κεντρική Ασία και την Αντιτρομοκρατία. Αναφέρθηκε -δίκαια- σε πειρατεία και προσβολή του θαλασσίου εμπορίου. Όμως το επιχείρημα των Χούθι πως οι επιθέσεις θα συνεχιστούν εναντίον πλοίων που κατευθύνονται στο Ισραήλ και πλοία των ΗΠΑ και της Βρετανίας, δείχνει ειλικρινές. Με αποτέλεσμα οι Χούθι να έχουν αναχθεί σε «ήρωες που αγωνίζονται εναντίον των αποικιοκρατών». Μια ματιά στα κοινωνικά δίκτυα, δείχνει πως οι Χούθι έχουν αποκτήσει στάτους αγωνιστών, σε μια μεγάλη γκάμα «φίλων» ανομοιογενούς κοινού. Από τον αραβικό κόσμο και την πολιτισμένη δύση που βλέπουν τους ηγέτες του αδρανείς, μέχρι την αριστερά, τους ανθρωπιστές, τους αντιεξουσιαστές, υπάρχει ένα ρεύμα υπέρ των Χούθι.

Η ανάλυση του υπουργείου Άμυνας  συνεχίζεται αναφέροντας πως «Επηρεάζουν τα συμφέροντα περισσότερων από 55 κρατών και απειλούν την ελεύθερη ροή του εμπορίου μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, που αποτελεί θεμέλιο λίθο της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτές οι επιθέσεις έχουν ωθήσει περισσότερες από δώδεκα μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν τη διέλευση από την Ερυθρά Θάλασσα, προκαλώντας αύξηση των ασφαλιστικών τελών για τα πλοία στην περιοχή και, το σημαντικότερο, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές αθώων ναυτικών και μελών των αμερικανικών υπηρεσιών, είπε». Αλήθεια είναι και αυτά. Όμως ο κόσμος παρακολουθεί τις ΗΠΑ να θέτουν 4 βέτο ενάντια στην κατάπαυση του πυρός, αθώο κόσμο στην Γάζα να πεθαίνει από αμερικάνικες βόμβες, αρρώστιες, δίψα και πείνα, σε κάτι που πολλές χώρες χαρακτηρίζουν ως «γενοκτονία».

Η ανακοίνωση αναφέρει πως «Οι επιθέσεις αυτές ανεβάζουν επίσης τις τιμές και προκαλούν καθυστερήσεις στην παράδοση κρίσιμων ανθρωπιστικών ειδών, όπως τρόφιμα και φάρμακα, σε μέρη όπου τα χρειάζονται περισσότερο. Αυτό επηρεάζει αρνητικά τους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων του Σουδάν, της Αιθιοπίας και της ίδιας της Υεμένης, είπε». Αυτή είναι μια ακόμα αλήθεια. Όμως απέναντι σε κάθε σωστό επιχείρημα των ΗΠΑ, η απάντηση θα είναι «στηρίζετε μια γενοκτονία και δίνετε όπλα και πυρομαχικά στο Ισραήλ» και η συζήτηση τελειώνει.

Οι μεν με τις φρεγάτες και τα αντιτορπιλικά τελευταίας τεχνολογίας και οι δε με drones την ώρα που που φοράνε …σανδάλια. Για την ώρα κερδίζει ο κλεφτοπόλεμος των drones.

Από τον Δεκέμβριο, περισσότερες από 20 χώρες έχουν συμμετάσχει σε αυξημένες θαλάσσιες περιπολίες στην περιοχή για τη διασφάλιση της εμπορικής ναυτιλίας

Ο αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Άμυνας για τη Μέση Ανατολή David Shapiro, συνέχισε μιλώντας στην Γερουσία λέγοντας πως «Το Σάββατο, τα αμερικανικά πλήγματα έπληξαν στόχους των Χούθι που περιλαμβάνουν υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων, εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυραύλων, μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα, συστήματα αεράμυνας, ραντάρ και ένα ελικόπτερο, είπε. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν πλήξει περισσότερους από 230 στόχους στην Υεμένη, τόσο με σκόπιμα πλήγματα όσο και με πλήγματα αυτοάμυνας, καταστρέφοντας πιθανότατα εκατοντάδες όπλα των Χούθι».

«Σε αυτό δεν περιλαμβάνονται οι δεκάδες πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα των Χούθι που αναχαίτισαν και κατέρριψαν τα ναυτικά σκάφη των ΗΠΑ και των εταίρων τους πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα. Εκτός από τις προσπάθειες του υπουργείου Άμυνας να υποβαθμίσει και να καταστρέψει τις δυνατότητες των Χούθι, οι αμερικανικές δυνάμεις απαγόρευσαν σε ιρανικά πλοία να μεταφέρουν θανατηφόρα βοήθεια στην Υεμένη.Έχουμε καταστήσει πολύ σαφές στο Ιράν ότι το θεωρούμε υπεύθυνο για τις επιθέσεις των εταίρων και των πληρεξουσίων του και πιστεύουμε ότι οι ιρανικοί ηγέτες γνωρίζουν τις συνέπειες σε περίπτωση που αυτές οι επιθέσεις οδηγήσουν σε απώλειες των ΗΠΑ».

Και τα ανωτέρω που ειπώθηκαν από τον αμερικανό αξιωματούχο δεν είναι ψέματα, μπορεί να είναι η μισή αλήθεια αλλά δεν είναι σε καμία περίπτωση ψευδή. Το ζήτημα είναι πως με την στάση τους απέναντι σε μια δυσανάλογη επίθεση στη Γάζα, οι ΗΠΑ έχουν απωλέσει το ηθικό πλεονέκτημα. Οι Χούθι έχουν χαρακτηριστεί ως παγκόσμια τρομοκρατική οργάνωση, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πέφτουν, απλά και μόνο γιατί τους αναφέρουν, όμως ο μέσος ευρωπαίος, αδυνατεί να δει τους Χούθι ως εχθρό. Ενώ το επιχείρημα, «κηρύξτε κατάπαυση του πυρός και την επόμενη στιγμή οι επιθέσεις παύουν», δεν ακούγεται παράλογο μπροστά στην ανελέητη σφαγή.

Ένα παιδί-στρατιώτης που μεγάλωσε μέσα στον εμφύλιο και δεν έχει δει ούτε μια ημέρα ειρήνης.

Γιατί οι Χούθι κερδίζουν και στη θάλασσα

Ξεπερνώντας τη χρήση κανονιοφόρων και υποβρυχίων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ναυτικούς πυραύλους, οι Χούθι έχουν αποκτήσει τεράστια αυτοπεποίθηση. Δεν ρίχνουν στη μάχη τα πλοία τους, όμως η τακτική τους είναι στην ουσία ένας ανταρτοπόλεμος της θάλασσας.  Τα drones και οι βαλλιστικοί πύραυλοι μετακινούνται εύκολα, συναρμολογούνται στην Υεμένη και πλην ελαχίστων εξαρτημάτων, πολλά από τα απαιτούμενα υλικά για την κατασκευή αυτών των όπλων τα έχουν ήδη.

Η ποιοτική αλλαγή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την αποτροπή των ισραηλινών, αμερικανικών, βρετανικών πλοίων και πολεμικών πλοίων, τα οποία δέχθηκαν πυρά από το ναυτικό της Υεμένης στην Ερυθρά και την Αραβική Θάλασσα και το Bab al-Mandab, αποκάλυψε σε όλες τις χώρες του κόσμου ότι η Υεμένη έχει καταστεί ένας δύσκολος αντίπαλος, ακόμα και για τις ΗΠΑ από το πουθενά.

Την ώρα που η Γάζα βρίσκεται υπό ολοκληρωτική πολιορκία δίψας και πείνας μέχρι την εξόντωση, το παγκόσμιο κοινό θα συνεχίσει να δυσκολεύεται να δει το «ξυποληταριό» ως τρομοκράτες και εκεί ίσως έγκεται η αμερικανική και ευρωπαϊκή ήττα σε επίπεδο κοινής γνώμης. Όταν ο ένας εξαθλιωμένος, βοηθά τον άλλο εξαθλιωμένο, την ώρα που οι ισχυροί δρουν απονομιμοποιημένα, το παιχνίδι της κοινής γνώμης έχει χαθεί, καθώς όλοι στηρίζουν τα αουτσάιντερ.

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024