Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Οι 3 συμβουλές του Μπάφετ στους μετόχους της «αυτοκρατορίας» του

Οι 3 συμβουλές του Μπάφετ στους μετόχους της «αυτοκρατορίας» του

Ο δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ γράφει μια ετήσια επιστολή προς τους επενδυτές από το 1965

Την καθιερωμένη ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway δημοσίευσε ο Γουόρεν Μπάφετ το Σάββατο, παρέχοντας όπως συνηθίζει και μερικές διακριτικές επενδυτικές συμβουλές στους αναγνώστες που μπορεί να επιθυμούν να αυξήσουν τον πλούτο τους με τον τρόπο που το έχει κάνει ο εκατομμυριούχος.

Ο Μπάφετ γράφει μια ετήσια επιστολή από το 1965, προσφέροντας μια ανάλυση της απόδοσης των επενδύσεων της εταιρείας συμμετοχών μαζί με τις παρατηρήσεις του για τις οικονομικές τάσεις και τις παγίδες.

Όπως σημειώνει η Wall Street Journal, αυτά που ξεχωρίζουν κάθε φορά είναι οι συμβουλές που παρέχει προς τους επενδυτές,  συμπεριλαμβανομένης της προειδοποίησης των επενδυτών για τις εταιρείες ταχείας ανάπτυξης, τις οποίες αποκαλεί «το χειρότερο είδος επιχείρησης», και της περιγραφής του φόβου και της απληστίας ως δύο, αναπόφευκτων «υπερ-μεταδοτικών ασθενειών» που μαστίζουν την επενδυτική κοινότητα.

Ο Μπάφετ είχε μιλήσει το 1987 για το ότι οι έξυπνοι επενδυτές θα πρέπει να προσπαθήσουν να αντιστρέψουν τις δύο αυτές ασθένειες, γράφοντας: «Απλώς προσπαθούμε να είμαστε φοβισμένοι όταν οι άλλοι είναι άπληστοι και να είμαστε άπληστοι μόνο όταν οι άλλοι είναι φοβισμένοι».

«Να αγνοείτε πάντα τους ειδήμονες»

Ο Μπάφετ ξεκινάει επαινώντας την αδελφή του, Μπέρτι, την οποία περιγράφει ως εξαιρετικά διαβασμένη και γνώστη πολλών λογιστικών όρων, αν και σε καμία περίπτωση δεν είναι ειδικός στα οικονομικά ή προετοιμασμένη για εξετάσεις CPA. Το ένστικτό της αποτελεί την πρώτη βασική συμβουλή του.

Γράφει: «Είναι λογική – πολύ λογική – ενστικτωδώς γνωρίζει ότι οι ειδήμονες πρέπει πάντα να αγνοούνται. Εξάλλου, αν μπορούσε να προβλέψει αξιόπιστα τους αυριανούς νικητές, θα μοιραζόταν ελεύθερα τις πολύτιμες γνώσεις της και θα αύξανε έτσι την ανταγωνιστική αγορά; Αυτό θα ήταν σαν να βρίσκει χρυσό και στη συνέχεια να δίνει στους γείτονες έναν χάρτη που να δείχνει τη θέση του».

«Να είστε υπομονετικοί όταν βρίσκετε μια υπέροχη επιχείρηση»

Στη συνέχεια, περιγράφει λεπτομερώς ορισμένες από τις επενδυτικές επιτυχίες της Berkshire με «μακροχρόνια μερική ιδιοκτησία»: American Express και Coca-Cola, οι οποίες ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το 1850 και το 1886, αντίστοιχα.

Η αναφορά δεν είναι τυχαία, καθώς η Berkshire Hathaway πραγματοποίησε σημαντικές επενδύσεις στην Coca-Cola το 1988 και στην American Express το 2001, οι οποίες, όπως σημειώνει ο Μπάφετ, δεν έχουν αγγιχτεί στις δεκαετίες που ακολούθησαν, παρά τις κατά καιρούς αποτυχημένες προσπάθειες επέκτασης και τις στιγμές κακοδιαχείρισης κάθε εταιρείας.

«Το μάθημα από την Coke και την AMEX; Όταν βρίσκετε μια πραγματικά υπέροχη επιχείρηση, παραμείνετε σε αυτήν», γράφει ο Μπάφετ. «Η υπομονή αποδίδει, και μια υπέροχη επιχείρηση μπορεί να αντισταθμίσει τις πολλές μέτριες αποφάσεις που είναι αναπόφευκτες».

«Ποτέ μην διακινδυνεύετε μόνιμη απώλεια κεφαλαίου»

Ο Μπάφετ συνεχίζει λέγοντας ότι η χρηματιστηριακή αγορά μοιάζει όλο και περισσότερο με καζίνο, προσφέροντας καθημερινά πειρασμούς να αγνοήσει τη μακροπρόθεσμη επενδυτική στρατηγική του και να αλλάξει γρήγορα τις συμμετοχές του, όταν η «πυρετώδης δραστηριότητα» βγάζει από το προσκήνιο κάθε αριθμό ανενημέρωτων ή κακοπροαίρετων παραγόντων.

Γράφει: «Σε τέτοιες στιγμές, όποια ανοησία μπορεί να διατεθεί στην αγορά, θα διατεθεί δυναμικά – όχι από όλους, αλλά πάντα από κάποιον».

Σημειώνει επίσης «μην πέσετε στην παγίδα του μάρκετινγκ, αλλιώς το σκηνικό μπορεί να γίνει άσχημο και ο μέσος επενδυτής μπορεί να φύγει “μπερδεμένος, φτωχότερος και μερικές φορές εκδικητικός”».

«Ένας επενδυτικός κανόνας στην Berkshire δεν έχει αλλάξει και δεν θα αλλάξει: Ποτέ μην διακινδυνεύετε μόνιμη απώλεια κεφαλαίου. Χάρη στον αμερικανικό ούριο άνεμο και τη δύναμη του ανατοκισμού, ο στίβος στον οποίο δραστηριοποιούμαστε ήταν -και θα είναι- ανταποδοτικός, αν πάρουμε μερικές καλές αποφάσεις κατά τη διάρκεια της ζωής μας και αποφύγουμε τα σοβαρά λάθη».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024