Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γιώργος Στασινόπουλος: « Όποιες παρεμβάσεις και εάν γίνουν το Ναυάγιο της Ζακύνθου ποτέ δεν θα είναι το ίδιο»

Γιώργος Στασινόπουλος: « Όποιες παρεμβάσεις και εάν γίνουν το Ναυάγιο της Ζακύνθου ποτέ δεν θα είναι το ίδιο»

Ο Δήμαρχος Ζακύνθου, Γιώργος Στασινόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη στο cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.

Όποιες παρεμβάσεις και εάν γίνουν, το Ναυάγιο της Ζακύνθου δεν θα είναι ποτέ το ίδιο: Σε αυτή τη διαπίστωση κατέληξε ο δήμαρχος του νησιού, Γιώργος Στασινόπουλος, ζητώντας την αποκλειστική διαχείριση του αξιοθέατου. «Δεν πρόκειται να έρθει στην κατάσταση που ήταν, όχι όταν προσάραξε πριν από 40 χρόνια, αλλά ούτε σε αυτή που ήταν πριν από 10 χρόνια».

Ποιους στόχους θέσατε ως νέα Δημοτική Αρχή; 

Είναι σημαντικό να μπορέσουμε να κάνουμε τη ζωή του Ζακυνθινού πιο εύκολη. Να κάνουμε την πόλη πιο λειτουργική, πιο φιλική στον πολίτη, ξεκινώντας, επιτέλους, όλες αυτές τις υποδομές που για άλλους δήμους είναι αυτονόητες, αλλά για την Ζάκυνθο παρέμεναν, μέχρι σήμερα, όνειρο. 

Η διαχείριση των απορριμμάτων, η ύδρευση, με συνεχή ροή και σύγχρονο δίκτυο, η αποχέτευση, το κυκλοφοριακό, οι θέσεις παρκινγκ και η βελτίωση της καθημερινότητας είναι ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητα. 

Είναι προβλήματα, η λύση των οποίων απαιτεί συνεργασία του Δήμου, της Περιφέρειας, του Βουλευτή και της Κυβέρνησης. Ως δημοτική αρχή θέτουμε ως προτεραιότητα μας την αναβάθμιση όλων των λειτουργιών του Δήμου. 

Οι φυσικές ομορφιές, ο πολιτισμός, οι άνθρωποι, η γαστρονομία και γενικότερα τα μοναδικά χαρακτηριστικά της Ζακύνθου δίνουν στο νησί όλα τα εχέγγυα να μετατραπεί σε ένα ακόμα πιο ελκυστικό αλλά και ποιοτικότερο τουριστικό προϊόν. 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, με το οποίο είναι αντιμέτωπη η Ζάκυνθος; 

Δυστυχώς δεν είναι μόνο ένα. Τα προβλήματα εκτός από πολλά είναι και μεγάλα και ο κλήρος έπεσε σε εμάς να τα διαχειριστούμε και να τα δρομολογήσουμε. Έχουμε προβλήματα υποδομών, διαχείρισης των απορριμμάτων, το νερό και η αποχέτευση, το κυκλοφοριακό. Και αναφέρω ενδεικτικά αυτά που θα πρέπει να λυθούν… χθες. 

Ειδικά το θέμα του δικτύου ύδρευσης, το οποίο είναι απαρχαιωμένο και πρέπει να αντικατασταθεί και να εκσυγχρονιστεί στο σύνολό του, από τις γεωτρήσεις και τις δεξαμενές, μέχρι τις σωληνώσεις και τους μετρητές, είναι αυτό που οφείλουμε, σε αντίθεση με ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα, να λύσουμε. Και αυτό πρέπει να γίνει παράλληλα με το δίκτυο αποχέτευσης. 

Επίσης, υπήρξαν κάποια έργα τα οποία είχαν δρομολογηθεί ή ακόμα και ξεκινήσει, όπως το open mall ή αναπλάσεις σε διάφορα σημεία του νησιού, από την προ-προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Κολοκοτσά, που όμως η απελθούσα αρχή του κ. Αρετάκη “κατάφερε” να παγώσει ή ακόμα και να χάσει τις προθεσμίες, με αποτέλεσμα να μην προχωρήσουν. 

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθυστερήσουμε καθόλου. Οφείλουμε να είμαστε γρήγοροι και αποτελεσματικοί, πάντα όμως στο πλαίσιο των νόμων και των κανονισμών λειτουργίας. 

Σκληρή αλήθεια

Πού βρίσκεται το θέμα με τη διαχείριση του Ναυαγίου, μετά την έκκληση που κάνατε; 

Οι ζημιές που έχει υποστεί το σκαρί του Ναυαγίου είναι πολλές και σοβαρές, κάποιες, δυστυχώς μη αναστρέψιμες. Για αυτό το λόγο και ζητάμε την αποκλειστική διαχείρισή του, για να σώσουμε ότι σώζεται. Για να μιλάμε την γλώσσα τις αλήθειας, όποιες παρεμβάσεις και εάν γίνουν ποτέ δεν θα είναι το ίδιο. Δεν πρόκειται να έρθει στην κατάσταση που ήταν, όχι όταν προσάραξε πριν από 40 χρόνια, αλλά ούτε σε αυτή που ήταν πριν από 10 χρόνια. Γίνονται σειρά επαφών και έχουμε αποστείλει τα σχετικά αιτήματα και υπομνήματα στα αρμόδια Υπουργεία και περιμένουμε τις σχετικές απαντήσεις οι οποίες εκτιμούμε ότι θα είναι θετικές για την παραχώρηση της διαχείρισης του Ναυαγίου στο Δήμο Ζακύνθου. 

Εμείς είμαστε εδώ, θέλουμε να το διαχειριστούμε ως τοπική κοινωνία. Κανένας δεν “πονάει” το Ναυάγιο περισσότερο από τους Ζακυνθινούς και είμαστε υποχρεωμένοι να το στηρίξουμε. Έχουμε τη θέληση και τη δυνατότητα και είμαστε έτοιμοι. 

Τι περιμένετε από τη νέα Διοίκηση που θα προκύψει στην ΚΕΔΕ; 

Από αυτό το κορυφαίο αυτοδιοικητικό όργανο περιμένω να πραγματοποιήσει την διοικητική μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση έτσι ώστε σύμφωνα με το άρθρο 102 του Συντάγματος να υπάρξουν Δήμοι που θα διαθέτουν λειτουργική αυτοτέλεια και οικονομική ανεξαρτησία και θα υποστηρίζονται από επαρκείς, θεσμοθετημένους πόρους. 

Να διεκδικήσει την απόδοση πόρων κατά τρόπο δίκαιο ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση να μπορέσει να ενισχύσει τα οικονομικά της και να ξεπαγώσει την αναστολή προσλήψεων προκειμένου να εξασφαλίσει επάρκεια προσωπικού. Να λειτουργήσει σε ένα σύγχρονο περιβάλλον με ταυτόχρονο βηματισμό όλων των δήμων της χώρας, μικρών και μεγάλων, νησιωτικών και ορεινών. Να εξασφαλίσει την αναβάθμιση του κύρους των αιρετών του θεσμού μας. 

*Συνέντευξη στην Εύη Σαλτού

Sports in

Μιλγουόκι Μπακς: Τα δεδομένα για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 6 (pic)

Τι συμβαίνει με την κατάσταση της υγείας των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Ντέιμιαν Λίλαρντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024