Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τα ευρωπαϊκά κέντρα δεδομένων αντιμετωπίζουν έλλειψη… χώρου

Τα ευρωπαϊκά κέντρα δεδομένων αντιμετωπίζουν έλλειψη… χώρου

Οι φορείς εκμετάλλευσης κέντρων δεδομένων επεκτείνονται τάχιστα. Αλλά ο κατάλληλος χώρος και η πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια δεν συμβαδίζουν

Η έλλειψη χώρου στα ευρωπαϊκά κέντρα δεδομένων επιδεινώνεται καθώς η αυξανόμενη ζήτηση για τεχνητή νοημοσύνη συγκρούεται με τις περιορισμένες δυνατότητες επέκτασης.

«Δεν φαίνεται στον ορίζοντα ανακούφιση», δήλωσε στο Reuters ο Κέβιν Ρέστιβο, επικεφαλής έρευνας για τα ευρωπαϊκά κέντρα δεδομένων στο CBRE (Global Commercial Real Estate Services), κατά τη διάρκεια διάσκεψης για τον κλάδο στο Άμστερνταμ την Τρίτη.

Η ταχύτητα επέκτασης και ο χώρος, δεν συμβαδίζουν

Οι φορείς εκμετάλλευσης κέντρων δεδομένων, δηλαδή εταιρείες όπως η Amazon, η Microsoft, η Google, η Meta και η Oracle και η ByteDance (ιδιοκτήτρια του TikTok) επεκτείνονται όσο πιο γρήγορα μπορούν.

Αλλά ο κατάλληλος χώρος και η πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια δεν συμβαδίζουν. Η CBRE προβλέπει ότι τα μέσα ποσοστά κενών θέσεων στις μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης – δηλαδή Φρανκφούρτη, Λονδίνο, Άμστερνταμ, Παρίσι και Δουβλίνο – θα μειωθούν στο νέο χαμηλό του 8,2% το 2024, αφού τελειώσει το 2023 στο προηγούμενο ιστορικό χαμηλό του 10,6%.

Και ενώ οι αυξανόμενες τιμές των data center είναι ένα φωτεινό σημείο στην ευρωπαϊκή αγορά εμπορικών ακινήτων και οι φορείς εκμετάλλευσης επωφελούνται, «υπάρχει λιγότερος χώρος από ποτέ για τις επιχειρήσεις, για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις», δήλωσε Ρέστιβο.

Αν και η χωρητικότητα σε αγορές δεύτερης κατηγορίας όπως το Βερολίνο, το Μιλάνο, η Ζυρίχη και η Βαρσοβία αναμένεται να επεκταθεί κατά περισσότερο από 10% φέτος, τα ποσοστά κενών θέσεων μειώνονται επίσης.

Ο Στάιν Γκρόουβ,  ο οποίος διευθύνει την Ολλανδική Ένωση Κέντρου Δεδομένων, είπε ότι οι εκκλήσεις για ευρωπαϊκή «κυριαρχία» στο cloud computing και την τεχνητή νοημοσύνη δεν ήταν ρεαλιστικές. Η Amazon, η Microsoft και η Google έχουν την επιρροή να πληρώσουν για τα σπάνια τσιπ που κατασκευάζονται από τη Nvidia για τα κέντρα δεδομένων, είπε.

«Υπάρχουν μεγάλοι και μικροί φορείς καλής ποιότητας, στον χώρο των ευρωπαϊκών φορέων εκμετάλλευσης cloud, αλλά δεν έχουν το μέγεθος των αντίστοιχων Αμερικανών ή Κινέζων παικτών και δεν έχουν τα ίδια σύνολα εργαλείων που μπορούν να δώσουν στους πελάτες τους», είπε.

Εν τω μεταξύ, δεν υπάρχει συνεκτικό ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση της συμφόρησης του ηλεκτρικού δικτύου ή των ζωνών, συμπεριλαμβανομένης της αντίληψης «όχι στην αυλή μου».
«Αν δεν θέλετε το κέντρο δεδομένων, αλλά θέλετε τα υπόλοιπα, αυτό δεν είναι ρεαλιστικό», είπε χαρακτηριστικά ο Γκρόουβ.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024