Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Amazon: Νέο chatbot για επιχειρήσεις κόντρα στη Microsoft

Amazon: Νέο chatbot για επιχειρήσεις κόντρα στη Microsoft

Το προϊόν, που ανακοινώθηκε στο συνέδριο Reinvent της Amazon Web Services (AWS) στο Λας Βέγκας, προορίζεται για χρήση στην εργασία.

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της το 1994, η Amazon έχει λανσάρει μια σειρά εφαρμογές για τελικούς χρήστες. Υπάρχουν εργαλεία για τη διαχείριση των εφοδιαστικών αλυσίδων, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα κρυπτογραφημένα μηνύματα, τις βιντεοκλήσεις, την εξυπηρέτηση πελατών και την προβολή μάρκετινγκ. Καμία από αυτές ωστόσο δεν έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία, και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της Amazon Web Services -της θυγατρικής που από το 2006 παρέχει κατ΄ απαίτηση πλατφόρμες υπολογιστικού νέφους και API σε ιδιώτες, εταιρείες και κυβερνήσεις- προέρχεται από τις βασικές υπηρεσίες υπολογισμού και αποθήκευσης.

Τώρα, με το λανσάρισμα του Q φιλοδοξεί να χτυπήσει Microsoft και Google εκεί όπου έχει στραφεί το διεθνές ενδιαφέρον, στα AI chatbots. Το προϊόν, που ανακοινώθηκε στο συνέδριο Reinvent της Amazon Web Services (AWS) στο Λας Βέγκας, προορίζεται για χρήση στην εργασία και αποτελεί την τελευταία προσπάθεια της Amazon να αμφισβητήσει την κυριαρχία Microsoft και Google στην τεχνητή νοημοσύνη.

Το εργαλείο μπορεί να κάνει αυτόματα αλλαγές στον πηγαίο κώδικα, ώστε οι προγραμματιστές να έχουν μικρότερο φόρτο εργασίας

Η κίνηση αυτή έρχεται ένα χρόνο αφότου η νεοφυής επιχείρηση OpenAI, που υποστηρίζεται από τη Microsoft, ξεκίνησε το chatbot ChatGPT, το οποίο ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό στη διάδοση της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης (GenAI) για τη δημιουργία κειμένου που μοιάζει με ανθρώπινο κείμενο.

Οι φήμες για την προέλευση του ονόματός του, είναι αρκετές. Η AWS διαρέει πως το Q πήρε το όνομά του από τον ομώνυμο χαρακτήρα στις ταινίες Τζέιμς Μποντ (ο επικεφαλής του Q Branch, του τμήματος φανταστικής έρευνας και ανάπτυξης της Βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας που είναι επιφορτισμένο με την επίβλεψη άκρως απόρρητων τεχνολογιών πεδίου) ή από τον χαρακτήρα Q στις τηλεοπτικές σειρές Star Trek.

Οι δυνατότητες

Στην demo έκδοση που είναι διαθέσιμη, αρκετές από τις λειτουργίες του είναι δωρεάν. Μόλις τελειώσει η περίοδος προεπισκόπησης, κάποιες για επαγγελματίες χρήστες θα κοστίζουν 20 δολάρια ανά άτομο το μήνα, ενώ μια έκδοση με πρόσθετα χαρακτηριστικά για προγραμματιστές και εργαζόμενους στον τομέα της πληροφορικής θα κοστίζει 25 δολάρια ανά άτομο το μήνα. Το Copilot για το Microsoft 365 και το Duet AI για το Google Workspace για επαγγελματίες εργαζόμενους κοστίζουν και τα δύο 30 δολάρια ανά άτομο το μήνα.

«Το Q μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν τις δυνατότητες της AWS και να επιλύσουν προβλήματα. Θα μπορούν να συνομιλούν μαζί του σε εφαρμογές επικοινωνίας, όπως το Salesforce Slack και τις εφαρμογές επεξεργασίας κειμένου των προγραμματιστών λογισμικού», εξήγησε ο Adam Selipsky, διευθύνων σύμβουλος της AWS, στη σκηνή του Reinvent.

Το εργαλείο μπορεί να κάνει αυτόματα αλλαγές στον πηγαίο κώδικα, ώστε οι προγραμματιστές να έχουν μικρότερο φόρτο εργασίας, ενώ η υπηρεσία θα μπορεί να συνδεθεί με περισσότερα από 40 εταιρικά συστήματα. Ως αποτέλεσμα, με το Q, οι χρήστες μπορούν να συζητούν πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στο Microsoft 365, το Dropbox, το Salesforce και το Zendesk, μαζί με την υπηρεσία αποθήκευσης δεδομένων S3 της AWS.

«Το AWS Q θα αλλάξει το παιχνίδι για τους πελάτες του AWS που έχουν μια πληθώρα επιλογών υπηρεσιών, οι οποίες συχνά επικαλύπτονται για να διευκολύνουν την περιήγησή τους», διευκρίνισε ο Steven Dickens, αντιπρόεδρος και επικεφαλής πρακτικής στο Futurum Group, μια εταιρεία ερευνών στον κλάδο της τεχνολογίας. «Η AWS έχει αντισταθεί στην παρόρμηση να φτιάξει έναν βοηθό AI για κάθε υπηρεσία του χαρτοφυλακίου της και, ως αποτέλεσμα, περιμένουμε όλοι να δούμε το Q να υιοθετείται ευρέως τους επόμενους μήνες τόσο από τους προγραμματιστές όσο και από τους διαχειριστές του cloud».

Πηγή: OT.gr

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024