Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βίντεο: Αρπακτικό ψάρι αλλάζει χρώμα ακαριαία καθώς επιτίθεται

Βίντεο: Αρπακτικό ψάρι αλλάζει χρώμα ακαριαία καθώς επιτίθεται

Το ριγωτό μάρλιν φαίνεται ότι ανάβει φλας για να προειδοποιήσει την υπόλοιπη ομάδα του και να αποφύγει τραυματισμούς.

Το ριγωτό μάρλιν, μακρόστενο ψάρι με ρύγχος που θυμίζει ξιφία, είναι κορυφαίο αρπακτικό του ωκεανού και ένα από τα ταχύτερα ζώα του κόσμου, με επιθέσεις που ξεπερνούν τα 80 χιλιόμετρα την ώρα.

Έχει όμως και ένα άλλο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό, αποκαλύπτει η ανάλυση μιας σειράς βίντεο που τραβήχτηκαν από ψηλά με drone.

Το αρπακτικό των τριών μέτρων, το οποίο συνήθως κυνηγά σε ομάδες, αλλάζει απότομα χρώμα την ώρα που επιτίθεται σε κοπάδια ψαριών, αναφέρουν γερμανοί ερευνητές στην επιθεώρηση Current Biology.

Οι ανοιχτόχρωμες ρίγες του ξαφνικά «φωτίζονται» την ώρα της επίθεσης και επανέρχονται στο αρχικό τους χρώμα αμέσως μετά.

«Η αλλαγή χρώματος είναι σπάνιο φαινόμενο στους θηρευτές και ακόμα περισσότερο σε θηρευτές που κυνηγούν σε ομάδες» σχολίασε η Αλίσια Μπερν του Πανεπιστημίου «Χούμπολντ» στο Βερολίνο, επικεφαλής της μελέτης.

«Αν και ήταν γνωστό ότι τα μάρλιν μπορούν να αλλάζουν χρώμα, είναι η πρώτη φορά που αυτό συνδέεται με το κυνήγι ή οποιαδήποτε κοινωνική συμπεριφορά».

Η επικρατέστερη εξήγηση, λέει η ερευνητική ομάδα, είναι ότι το αρπακτικό αλλάζει χρώμα για να προειδοποιήσει τα άλλα μάρλιν και να αποφύγει ενδεχόμενο τραυματισμό από το αιχμηρό ρύγχος τους. Δεν αποκλείεται πάντως να προκαλεί και σύγχυση στις σαρδέλες.

Επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να εξετάσουν αν το ριγωτό μάρλιν αλλάζει χρώμα ακόμα και όταν κυνηγά μόνο, ή αν υπάρχουν και άλλα σαρκοφάγα ψάρια που κάνουν το ίδιο.

Όπως είπε η Μπερν, «έχουμε ήδη συλλέξει βίντεο της κυνηγετικής συμπεριφοράς του [ψαριού] ιστιοφόρου και του [ψαριού] κυνηγού και είδαμε ότι οι χρωματικές αλλαγές είναι ακόμα πιο έντονες».

Sports in

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ αποκλειστικά στο in: «Μπορούμε να περάσουμε την Άστον Βίλα»

Στην συνέντευξή του στο in o «Μέντι» - όπως θέλει να τον αποκαλούν- δηλώνει ότι η ομάδα κατεβαίνει για να κερδίσει όλους τους αγώνες, ακόμη και την Άστον Βίλα. Μιλά για τα πέναλτι που δεν βλέπει, τον Τζολάκη, για τα παιδικά του χρόνια, το αγαπημένο του σύστημα και το VAR.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024