Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ η επόμενη ημέρα: Οι πόλοι και οι ενδιάμεσοι στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές

ΣΥΡΙΖΑ η επόμενη ημέρα: Οι πόλοι και οι ενδιάμεσοι στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές

Το «έπεσαν οι μάσκες» είναι το πλέον επίκαιρο. Ο Πρόεδρος θα αρχίσει να «παίρνει κεφάλια»; Όμως, ο κόσμος αναγνωρίζει ότι οι ψηφοφόροι δεν θα δώσουν άλλο χρόνο στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο». Με αυτή τη φράση στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν τον τόνο της επόμενης ημέρας, ώστε να ηρεμήσουν τα πνεύματα, μετά το πέρας του επεισοδιακού 4ου Συνεδρίου. Φαίνεται, όμως, πως κάνουν επίσης το σταυρό τους να μην υπάρξει ένας νέος γύρος εσωστρέφειας και αυτό εστιάζει στις επόμενες κινήσεις του Προέδρου, κυρίως ως προς τις πολιτικές θέσεις και τη σύνθεση των οργάνων. Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να εξαϋλωθεί ως αντιπολιτευτικός πόλος καταγράφοντας μεγάλες απώλειες στις ευρωεκλογές.

Ο τελευταίος μήνας, οι δημοσκοπήσεις και στο τέλος το Συνέδριο ανέδειξαν τους πόλους ενός κόμματος το οποίο ήδη είχε διασπαστεί στις προηγηθείσες εσωκομματικές εκλογές. Οι τελευταίες εξελίξεις ανέδειξαν ξεκάθαρα τις συμμαχίες και τις επιδιώξεις, ενώ ο μεγάλος χαμένος παραμένει το κόμμα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να περνά διαρκή υπαρξιακή κρίση.

Οι Κασσελακικοί

Οι πόλοι είναι εντελώς διακριτοί αφού το «έπεσαν οι μάσκες» είναι το πλέον επίκαιρο. Καταρχάς, πλανάται το ερώτημα εάν ο πρόεδρος θα αρχίσει να «παίρνει κεφάλια», βάζοντας απέναντι του όσους τον αμφισβήτησαν ανοιχτά στο Συνέδριο ή τελικά θα ρίξει το βάρος στη μάχη των ευρωεκλογών. Από χθες πάντως οι στενοί τους συνεργάτες αλλά και ο ίδιος μιλά για αλλαγές και για μετασχηματισμό του κόμματος και τονίζουν ότι χρειάζεται «ένα κόμμα μακριά και πέρα από παιχνίδια συσχετισμών και ισορροπιών».

Ο Στέφανος Κασσελάκης θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές

Ενδιαφέρον έχει η συνεχής αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη στον όρο «Δεξιά του Μητσοτάκη», τόσο στο συνέδριο, όσο και στις δημόσιες τοποθετήσεις του . Και επαναφέρει το πρόσημο Αριστερά, το οποίο ακόμα είναι ασαφές αν το αναφέρει για να δώσει πολιτικό στίγμα ή εξαιτίας των κομματικών αντανακλαστικών. Είναι ζητούμενο, επίσης, να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς εννοεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στον μετασχηματισμό. «Δεν κοιτάμε πίσω. Όλες μας οι δυνάμεις συστρατεύονται, οργανώνονται και διατάσσονται, προκειμένου να πετύχουν τη μεγάλη δημοκρατική αλλαγή που χρειάζεται η Ελλάδα. Έχουμε θέσεις με σαφή κοινωνική αναφορά. Έχουμε ανοιχτούς διαύλους με την κοινωνία. Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε το καλό της χώρας μας, με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και την προκοπή του λαού μας. Είμαστε κάτι παραπάνω από αισιόδοξοι. Είμαστε αριστεροί και είμαστε αληθινοί», δήλωσε ο κ. Κασσελάκης στην Εφημερίδα των Συντακτών τη Δευτερα το πρωί.

Όπως ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης «το συνέδριο έδωσε μια σαφή εντολή μετασχηματισμού του κόμματος», προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρειάζεται «ένα δυνατό κόμμα, το κόμμα των μελών, με νέες διαδικασίες, με νέους τρόπους οργάνωσης· ένα κόμμα μακριά και πέρα από παιχνίδια συσχετισμών και ισορροπιών». Εξάλλου, o Κασσελάκης πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά του στέλνοντας το μήνυμα προς όλους τους εσωκομματικούς του «αντιπάλους» και προς στον κόσμο.

Οι προβληματισμένοι εκτός κάδρου

Δεύτερον υπάρχει ο κόσμος εντός και εκτός Σύριζα που βλέπει προβλήματα και μία κοινωνία να περιμένει από την αξιωματική αντιπολίτευση να βρει πατήματα και λόγο ύπαρξης. Αναγνωρίζουν ότι οι ψηφοφόροι δεν θα δώσουν άλλο χρόνο, ενώ εκκρεμούν μάχες όπως για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τους αγρότες, την ακρίβεια κλπ.

Η απόφαση του Συνεδρίου κατέστησε ότι δεν χρειάζεται εσωστρέφεια και ότι πρέπει να ενισχυθεί η πολιτική συλλογικότητα. Δηλαδή, ότι απαιτείται συνεδρίαση οργάνων που θα μπορέσουν να δώσουν πολιτική τεκμηρίωση. Άρα, η ενότητα και η συλλογικότητα , όπως τονίζει μία μεγάλη δεξαμενή στελεχών, πρέπει να είναι τα βασικά στοιχεία των αριστερών και προοδευτικών κομμάτων.

Οι ενδιάμεσοι και της επομένης μέρας

Οι σύνεδροι ψήφισαν την πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου να μη γίνουν εκλογές. Από μόνος του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ μπήκε στη μέση εμφανιζόμενος ως ειρηνοποιός και εκπρόσωπος όσων ήταν κατά των εκλογών στην παρούσα φάση. Αν και ο ίδιος έχει εκφράσει προβληματισμό για την πορεία του κόμματος, βγήκε μπροστά κομίζοντας μαζί με τους κ.κ. Νικο Παππα και Γιώργο Τσίπρα την πρόταση να ακυρωθεί κάθε συζήτηση για εσωκομματικές εκλογές. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι ευρωεκλογές δεν θα φέρουν ανακατατάξεις.

Στιγμιότυπο από το 4ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Η εν λόγω τριάδα φαίνεται ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο τις κομματικές ισορροπίες τόσο προς τη μάχη των ευρωεκλογών, όσο και μετά τις ευρωεκλογές. Φανηκε στο Συνέδριο πως η παρασκηνιακές τους παρεμβάσεις έφεραν τα πάνω – κάτω.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in , συνομιλητές του Νίκου Παππά αξιολογούν ως θετική την πολιτική απόφαση του Συνεδρίου και ο ίδιος τάσσεται κατά της εσωστρέφειας, υπερ της πολιτικής συλλογικής λειτουργίας και δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στον Πρόεδρο.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Γιώργος Τσίπρας -που αποτελεί μέλος της τριανδρίας (Φάμελλος-Παππάς-Γ. Τσίπρας) που η θέση τους για τη μη διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών πέρασε στο συνέδριο- υπογράμμισε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» πως «κανείς δεν έχει ποτέ λευκή επιταγή ούτε ο Αλέξης Τσίπρας είχε».

Σε ερώτηση αν θα αμφισβητηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης από την Όλγα Γεροβασίλη απάντησε ότι «το συνέδριο έληξε και πάμε ενωμένοι τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές. Το κρίσιμο είναι να πάμε καλά στις ευρωεκλογές. Το νόημα της απόφασης είναι να πάμε καλά στις ευρωεκλογές».

Για το κλίμα του συνεδρίου είπε ότι υπήρχε ένταση που θα μπορούσε να μην είχε υπάρξει, όπως και γιουχαΐσματα που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν. Σε ερώτηση για το αν είναι ελκυστικός ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο Γιώργος Τσίπρας υποστήριξε πως «το συνέδριο εν μέρει μάς τραυμάτισε, δεν μας έκανε καλό, αλλά έχουμε 3 μήνες μπροστά μας να διορθώσουμε την εικόνα αυτή».

«Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να είναι πρόεδρος σε ομηρία, θα κριθεί στις ευρωεκλογές, όπως όλοι μας, ορίζοντας τετραετίας δεν υπάρχει ούτε στη ζωή», δήλωσε από την πλευρά του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Χρήστος Γιαννούλης, υπογραμμίζοντας ότι είναι ώρα αυτοκριτικής.

Εξηγώντας τον λόγο που εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κερδισμένος, ο  βουλευτή Ηλείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Διονύσης Καλαματιανός μιλώντας στο MEGA. Όσον αφορά τη συζήτηση τους «υπονομευτές» που άνοιξε ξανά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τον Στέφανο Κασσελάκη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «όλα τα στελέχη εκπροσωπούμε τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπάρχουν υπονομευτές στον ΣΥΡΙΖΑ, όλοι αγωνιούμε και μαχόμαστε για να είναι δυνατός, γιατί είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση του τόπου και οφείλουμε θεσμικά και ουσιαστικά να κάνουμε τη δουλειά μας».

Όσοι έμειναν… και όσοι έμειναν στην άκρη

Μπορεί να μη μπηκε καν σε ψηφοφορία η πρόταση για εκλογές στο χθεσινό Συνέδριο, η Όλγα Γεροβασίλη πάντως βγήκε μπροστά, και εκ του αποτελέσματος δημιούργησε έναν πόλο εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Της έδωσε ένα ρόλο, μαζί με όσους έμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ από την παλιά φρουρά, και δεν έφυγαν, ούτε έδωσαν λευκή επιταγή στον Στέφανο Κασσελακη. Αποτελεί πλέον την εσωκομματική αντιπολίτευση και το δεύτερο ισχυρό πόλο στο κόμμα. Τα στελέχη αυτά συμφωνούν με την λογική να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη μάχη των εκλογών ενωμένο, αλλά με πολιτικές θέσεις και σίγουρα προειδοποιούν για διάλυση στην περίπτωση ενός κακού αποτελέσματος.

Μετά την απόφαση του 4ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, η Όλγα Γεροβασίλη προέβη σε ανάρτηση σχετικά με την απόφαση του συνεδρίου να μη γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου. Η αντιπρόεδρος της Βουλής ανέφερε αρχικά «Το συνέδριο αποφάσισε να συνεχίσουμε ως έχουμε, να μην απευθυνθούμε στη βάση και στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Παρότι το πρότεινε ο Πρόεδρος του Κόμματος.»Στη συνέχεια ανέφερε: «Η απόφαση του συνεδρίου ως κυρίαρχου σώματος είναι απολύτως σεβαστή.» και συνέχισε λέγοντας: «Τώρα θα συμβάλλω και θα συμβάλλουνε όλοι, με όλες μας τις δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό μπροστά στην επερχόμενη εκλογική μάχη.»

Ο Κώστας Ζαχαριάδης επιχείρησε να ρίξει τους τόνους, λέγοντας πως «λίγο σιγά τους τόνους και εμείς, γιατί καμιά φορά χρειάζεται και καμία αυτοσυγκράτηση, η αμετροέπεια γενικώς δεν κάνει καλό. Όλο αυτό που λέμε για την αμετροέπεια και την αλαζονεία του κυβερνητικού συστήματος του κυρίου Μητσοτάκη κτλ, να κοιτάμε και καμιά φορά και εμείς τους τόνους μας στο εσωτερικό, να μην είμαστε αμετροεπείς και υπερβολικοί με τους ανθρώπους με τους οποίους κάθε μέρα είμαστε δίπλα».

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Γιάννης Ραγκούσης, που με την τοποθέτησή του στο συνέδριο βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» πως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας «υπήρξαν στιγμές που δεν μας έκαναν υπερήφανους και δεν θα θέλαμε να κρατήσουμε στη μνήμη μας».

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, παρά τη σχετική σεναριολογία, ήταν από τους πρώτους που εγκατέλειψε την κούρσα και ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Ολες αυτές τις ημέρες επισης δεν έδωσε ιδιαίτερο παρόν και έμεινε στο παρασκήνιο. Απλώς, την περασμένη Παρασκευή ο Διονύσης Τεμπονέρας είχε συνάντηση με την Όλγα Γεροβασίλη για να συζητήσουν την υποψηφιότητα κοινής αποδοχής.

Sports in

Οργή λαού κατά Αλαφούζου και Τερίμ: «Μόνο πίκρες αυτός ο θίασος, ντροπή σας» (pics+vid)

«Έκρηξη» και στα social media κατά του ιδιοκτήτη και του προπονητή του Παναθηναϊκού για τη νέα αποτυχημένη χρονιά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024