Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Οι εκλογές που δεν ήθελε ο Κασσελακης και η «ψηφοφορία» αλαλούμ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Οι εκλογές που δεν ήθελε ο Κασσελακης και η «ψηφοφορία» αλαλούμ

Δεν μπήκε σε ψηφοφορία η πρόταση του προέδρου για εκλογές, αλλά η πρόταση Φαμελλου-Παππα. «Είχαμε το εξής ευτράπελο, ο Κασσελάκης να προκαλεί εκλογές και οι άνθρωποι του να δουλεύουν για το αντίθετο».

Χωρίς κάλπες και με μία διαδικασία  που προσέφερε αρκετό παρασκήνιο – και προβληματισμό για την πολιτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ – ο Στέφανος Κασσελάκης έλαβε μεν παράταση έως τις ευρωεκλογές, χωρίς λευκή επιταγή δε.

Στο 4ο Συνέδριο, η όλη εικόνα (από τη στιγμή της απόφασης για εσωκομματικές εκλογές κατά την πρώτη ημέρα και έως στο να μη γίνουν εν τέλει) γράφει ιστορία ως προς τα εσωκομματικά δρώμενα του ΣΥΡΙΖΑ ( και όχι μονον). Παρότι ήταν ο νυν προέδρος που πρότεινε διεξαγωγή εκλογών για νέα ηγεσία στις 10 Μαρτίου τελικά η πρόταση δεν μπήκε σε ψηφοφορία, αλλά μόνον η πρόταση Φαμελλου-Παππα που εν ολίγοις ήταν κατά των εκλογών.

Από εκεί και πέρα, το παρασκήνιο πλούσιο, καθώς τα πηγαδάκια δεν δείχνουν νίκη του Κασσελάκη, αφού δεν μπήκε καν η πρότασή του σε ψηφοφορία. Και αυτό παρότι όπως λένε στους διαδρόμους είναι προφανές ότι είχε την πλειοψηφία σε ένα συνέδριο 2.800 συνέδρων που στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν εκλέχτηκαν αλλά ορίστηκαν. Επομένως, αν πραγματικά ήθελε εκλογές θα κέρδιζε.

Από το περιβάλλον της Όλγας Γεροβασίλη κάνουν λόγο για ένα ευτράπελο. Ο Στ. Κασσελάκης να προκαλεί εκλογές από τη βάση και οι άνθρωποι του Κασσελάκη να δουλεύουν για το αντίθετο.  Από την άλλη, το περιβάλλον Κασσελάκη αναφέρει ότι το συνέδριο ομόφωνα-ομόθυμα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο, λέγοντας ότι πρόεδρο έχουμε επομένως δεν χρειάζονται εκλογές

«Είχαμε το εξής ευτράπελο, ο Κασσελάκης να προκαλεί εκλογές και οι άνθρωποι του να δουλεύουν για το αντίθετο».

Με την μπάλα λοιπόν ξανά στο γήπεδο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τον αγώνα, όμως δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν τη διαιτησία. Αυτό απορρέει κυρίως από τον τρόπο με το οποίο έγιναν δεκτές προτάσεις επί της αναβολής των προεδρικών εκλογών και από την ψηφοφορία- που δεν ήταν ψηφοφορία – με την ανάταση των χεριών, γεγονός που προκάλεσε αρκετή συζήτηση και παρασκήνιο.

Και αυτό γιατί κανονικά πηγαίνοντας προς την κατάληξη του Συνεδρίου, διαμορφώθηκαν τρεις προτάσεις.

– Μία των τριών στελεχών να μη γίνουν εκλογές
– μία του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη που ήταν «πακέτο» δηλαδή, εκλογή ηγεσίας και μάλιστα στις 10 Μαρτίου
– και η πρόταση της Γεροβασίλη που ήταν εκλογή ηγεσίας, αλλά με τήρηση του καταστατικού, δηλαδή μετά από έναν τουλάχιστον μήνα.

Όμως ουσιαστικά αυτές οι τρεις προτάσεις δεν κατέβηκαν στο σώμα ως τέτοιες. Αυτό που είχαμε, ήταν ο διάλογος του Στέφανου Κασσελάκη και της Όλγας Γεροβασίλη, όπου ο πρώτος της ζήτησε να αποσύρει την υποψηφιότητά της και να μην πάνε σε εκλογές, αυτή απάντησε εάν είναι να γίνουν στις 10 Μαρτίου, τότε ας τις κάνει μόνος του, και η παρέμβαση του Σωκράτη Φάμελλου, λίγο πριν την ψηφοφορία, που τάχθηκε κατά των εκλογών.

Όταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας και χωρίς να έχει γίνει σαφές ποιες προτάσεις ήταν ακόμη «στο τραπέζι», το προεδρείο πρόταξε την πρόταση για να μη γίνουν εκλογές και μέσα στο χάος που δημιουργήθηκε, με συνέδρους να αναρωτιούνται «τι ψηφίζουμε;», ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε την παρέμβασή του λέγοντας «δεν πάμε σε κάλπες» και με ανάταση των χειρών έληξε η διαδικασία.

«Η κ. Όλγα Γεροβασίλη απέσυρε την υποψηφιότητά της»

Από την πλευρά Κασσελάκη θεωρείται ότι η Όλγα Γεροβασίλη απέσυρε την υποψηφιότητά της άρα δεν υπήρχε και λόγος να συνεχιστεί η διαδικασία, γεγονός το οποίο όμως η κ. Γεροβασίλη δεν αποδέχεται. Και σε όλη αυτή την εικόνα της κολοκυθιάς, ο Πάνος Ρήγας στην προσπάθεια του να εξηγήσει στους δημοσιογράφους τι έγινε, μάλλον περιέπλεξε την εικόνα. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ρήγας, ζήτησε από την κ. Γεροβασίλη να διευκρινίσει πλήρως την πρόταση και αυτή είπε πως αν είναι να πάμε στις 10 του μηνός σε εκλογική διαδικασία, τότε «κ. Κασσελάκη πήγαινε μόνος σου». Επομένως, δεν υπήρχε υποψηφιότητα, καθώς  όπως αναφέρουν από το περιβάλλον του προέδρου υπήρξε αποδοχή του Στέφανου Κασσελάκη από το συνέδριο για να πάμε συντεταγμένα στη μάχη των ευρωεκλογών.

Χωρίς λευκή επιταγή

Αδιαμφισβήτητο είναι ότι ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης έχει λίγους μήνες για να αποδείξει ότι τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του έχουν ήδη απήχηση στην κοινωνία, με πολιτικές θέσεις και ιδέες. Να ανατρέψει, δηλαδή, την παρούσα εικόνα των μετρήσεων και να διαψεύσει όσους προειδοποιούν για διάλυση στις ευρωεκλογές.

Εάν το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θεωρηθεί ότι ήταν μία μικρογραφία του πώς θα είναι το κόμμα το επόμενο διάστημα, τότε ο βαθμός δυσκολίας για να εξέλθει το κόμμα από την περιδίνηση μεγαλώνει.

Αν και στο Συνέδριο πρωταγωνίστησε το ζήτημα της προεδρικής εκλογής, ο προβληματισμός μεταξύ των μελών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπαρκτός. Στα πηγαδάκια, ακόμα και αυτοί που ήταν κατά των εσωκομματικών εκλογών, δεν έκρυβαν ότι το κόμμα περνά μία ιστορική στιγμή για το μέλλον του. Χρειάζονται αλλαγές και όχι άλλα λάθη, με θέσεις και χωρίς εσωστρέφεια.

Η ενότητα είναι ένα από τα ζητούμενα, καθώς το κλίμα είναι τεταμένο, ωστόσο υπάρχει μία κοινή γραμμή στη βάση ότι χρειάζεται αγώνας έως τις ευρωεκλογές και να μην αφεθεί το πολιτικό παιχνίδι της χώρας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Βασικό προαπαιτούμενο, όπως αναφέρουν πολλά στελέχη, είναι η σαφής πολιτική θέση του κόμματος, με διάλογο, και όχι μόνον η επικοινωνία.

Τί έγινε- Το χρονικό

Τα κενά και όσα προηγήθηκαν έφεραν αρκετά ερωτήματα ως προς τη διαδικασία και φυσικά έφερε το προεδρείο σε μία θέση να εξηγήσει τις σκιές στην εν λόγω διαδικασία. Δηλαδή, ως προς την ημερομηνία των εκλογών, όπως προβλέπει το καταστατικό, και επίσης ως προς τις προτάσεις για να τεθούν προς ψήφιση στο Συνέδριο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επιθυμούσε ουσιαστικά να μην τηρηθεί το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ζητώντας την προσφυγή στις κάλπες στις 10 Μαρτίου, κάτι, που ρητά δεν προβλεπόταν από το καταστατικό. Τελικά, κατατέθηκε πρόταση από τους Σωκράτη Φάμελλο, Νίκο Παππά και Γιώργο Τσίπρα που προέβλεπε μη εκλογή νέου προέδρου και επιβεβαίωση από το συνέδριο της εμπιστοσύνης του στον πρόεδρο κόμματος, ώστε «να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών».

Εκείνη τη στιγμή, αμέσως μετά την ομιλία του κ. Φαμελλου, ξεκίνησε η ψηφοφορία επί της πρότασης, δια ανάτασης των καρτών των συνέδρων. Όταν φάνηκε ότι η πρόταση περνάει ο Στέφανος Κασσελάκης σηκώθηκε και τόνισε: «Παιδιά, αρκετά. Έπεσαν οι μάσκες, δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά», διαλύοντας τη διαδικασία.

«Ο Στέφανος Κασελακης στην πραγματικότητα ποτέ δεν ήθελε εκλογές»

Από περιβάλλον της Όλγας Γεροβασίλη σημειώνουν ότι η πρώτη ανάγνωση του αποτελέσματος είναι ότι ο Πρόεδρος ζήτησε εκλογές και δεν πέρασε η πρότασή του στο συνέδριο. Και εξηγούν ότι δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Από το περιβάλλον της αναφέρουν οτι ο Στέφανος Κασελακης στην πραγματικότητα ποτέ δεν ήθελε εκλογές και ότι είναι προφανές ότι είχε την πλειοψηφία σε ένα συνέδριο 2.800 συνέδρων που στη μεγάλη πλειοψηφία τους δεν εκλέχτηκαν αλλά ορίστηκαν. Αν ήθελε πραγματικά εκλογές λοιπόν θα το κέρδιζε. Αντιθέτως, όπως αναφέρουν οι ίδιοι συνεργάτες, δεν το τόλμησε αλλά έβαλε τους δικούς του ανθρώπους να δουλεύουν για τη συλλογή υπογραφών για να μη γίνουν εκλογές.

Και αναφέρουν δηκτικά: «Είχαμε συνεπώς το εξής ευτράπελο. Ο Στ. Κασσελάκης να προκαλεί εκλογές από τη βάση και οι άνθρωποι του Κασσελάκη να δουλεύουν για το αντίθετο. Γνωρίζοντας βεβαίως ότι η θέση «ας μη κάνουμε τίποτα» είναι πιο ελκυστική, πιο εύκολη από την επίπονη θέση «να δώσουμε διέξοδο τώρα». Στο συνέδριο αυτό πράγματι έπεσαν οι μάσκες. Αλλά όχι για την Όλγα Γεροβασίλη. Είχε το σθένος να δηλώσει παρούσα στην πρόσκληση. Στο συνέδριο έπεσαν οι μάσκες για μια σειρά από στελέχη που υποκριτικά στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη με ημερομηνία λήξης. Ίσως τελικά όλοι αυτοί θα έπρεπε να είχαν προβλέψει το συνέδριο αυτό να τελειώσει τη Κυριακή των Βαΐων και όχι σήμερα».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως το συνέδριο ομόφωνα-ομόθυμα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο

Επισήμως η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δώρα Αυγέρη τόνισε πως το συνέδριο ομόφωνα-ομόθυμα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο, λέγοντας πρόεδρο έχουμε επομένως δεν χρειάζονται εκλογές πάμε με εδραιωμένη την εμπιστοσύνη στις επόμενες εκλογικές μάχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με εντολή να τα αλλάξουμε όλα, ξεκάθαρα. «Η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν ενιαία, πάμε σε εκλογές -αφού ανέγνωσε το κείμενο του Τσίπρα, της Γεροβασίλη- θα πάμε σε εκλογές για τους λόγους που εξήγησε. Αυτή ήταν η ενιαία πρόταση. Βγαίνει η συντρόφισσα Όλγα και λέει «αν θέλεις να πας σε εκλογές στις 10 του μηνός πήγαινε μόνος σου». Άρα δεν αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου, είναι ξεκάθαρη και επομένως παρέλκει το αίτημά της για εκλογές. Μάλλον παρέλκει η δήλωση παρουσίας της από την πλευρά της για εκλογές» είπε χαρακτηριστικά.

Με ανάρτησή της στα social media η Ολγα Γεροβασίλη αναφέρει πώς «το συνέδριο αποφάσισε να συνεχίσουμε ως έχουμε, να μην απευθυνθούμε στη βάση και στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024