Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ροντέο το συνέδριο – Τέλος οι εκλογές μετά από κόντρα Γεροβασίλη με Κασσελάκη - Κουρελόχαρτο το καταστατικό από τους «νεο-προεδρικούς»

Ροντέο το συνέδριο – Τέλος οι εκλογές μετά από κόντρα Γεροβασίλη με Κασσελάκη – Κουρελόχαρτο το καταστατικό από τους «νεο-προεδρικούς»

Δεν προσφεύγουν στις κάλπες για εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, μετά από σκληρή κόντρα Κασσελάκη - Γεροβασίλη. «Αν θέλεις εκλογές σε 10 ημέρες κάντες μόνος σου» είπε η Γεροβασίλη, ζητώντας τήρηση καταστατικού - «Επεσαν οι μάσκες δεν πάμε σε εκλογές» τα λόγια Κασσελάκη

Πρωτόγνωρες καταστάσεις καταγράφονται στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την τέταρτη ημέρα, με τη διαδικασία να τινάζεται στον αέρα λίγο πριν την ολοκλήρωση των ομιλιών και την έναρξη των ψηφοφοριών.

Μετά τη σκληρή κόντρα Όλγας Γεροβασίλη και Στέφανου Κασσελάκη σε λάιβ μετάδοση, δεν θα γίνουν εκλογές για πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Σοκαρισμένοι και σε σύγχυση οι σύνεδροι και όσοι παρακολούθησαν το συνέδριο, ενώ παρασκηνιακά γίνονται έντονες διεργασίες.

Το σκληρό μπραντ ντε φερ

Η έντονη κόντρα ξεκίνησε μετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη που ζήτησε εκλογές στις 10 Μαρτίου, με την Ολγα Γεροβασίλη να απορρίπτει την ημερομηνία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι εκείνος έθεσε ζήτημα εκλογών λέγοντας «βρείτε μου αντίπαλο και πάμε» και ότι αν θέλει εκλογές στις 10 Μαρτίου «να τις κάνεις μόνος του».

Η κυρία Γεροβασίλη ζήτησε τήρηση του καταστατικού, που προβλέπει διεξαγωγή εκλογών σε ένα μήνα μετά την ανακήρυξη των υποψηφίων προέδρων. Μάλιστα έδωσε στον Στέφανο Κασσελάκη την επιλογή να αποσύρει την πρόκληση, ώστε με τη σειρά της να αποσύρει την υποψηφιότητά της.

Ακολούθησε ένα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ τους, με παρεμβάσεις από το προεδρείο και τον Σωκράτη Φάμελλο μέχρι να καταλήξουμε στο «οι μάσκες έπεσαν εκλογές δεν θα γίνουν» του κ. Κασσελάκη.

«Παιδιά αρκετά, έπεσαν οι μάσκες. Δεν πάμε σε εκλογές, πάμε μπροστά», ήταν ειδικότερα η παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη ενώ διεξαγόταν η ψηφοφορία πρότασης για μη διεξαγωγή εκλογών που νωρίτερα κατέθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος και συνυπογράφουν Γιώργος Τσίπρας και Νίκος Παππάς.

Εξηγήσεις που καταλήγουν σε παρεξηγήσεις

Το συνέδριο τινάχτηκε στον αέρα, ωστόσο οι εργασίες συνεχίστηκαν αν και τα μάτια όλων ήταν στραμμένα στο παρασκήνιο και στις δηλώσεις στελεχών, κύκλων, προεδρείου πρωτίστως για να καταλάβουν τι έγινε, αλλά και το γιατί.

Από την πλευρά του Στεφάνου Κασσελάκη το πρώτο σχόλιο ήταν ότι είναι ξεκάθαρο ότι η Ολγα Γεροβασίλη δεν ήθελε εκλογές, από την στιγμή που είπε πως δεν θα κατέβαινε στις εκλογές της 10ης Μαρτίου.

Επισήμως η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δώρα Αυγέρη τόνισε πως το συνέδριο ομόφωνα-ομόθυμα επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο, λέγοντας πρόεδρο έχουμε επομένως δεν χρειάζονται εκλογές πάμε με εδραιωμένη την εμπιστοσύνη στις επόμενες εκλογικές μάχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με εντολή να τα αλλάξουμε όλα, ξεκάθαρα.

Η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν ενιαία, πάμε σε εκλογές -αφού ανέγνωσε το κείμενο του Τσίπρα, της Γεροβασίλη- θα πάμε σε εκλογές για τους λόγους που εξήγησε. Αυτή ήταν η ενιαία πρόταση. Βγαίνει η συντρόφισσα Όλγα και λέει «αν θέλεις να πας σε εκλογές στις 10 του μηνός πήγαινε μόνος σου». Άρα δεν αποδέχθηκε την πρόταση του προέδρου, είναι ξεκάθαρη και επομένως παρέλκει το αίτημά της για εκλογές. Μάλλον παρέλκει η δήλωση παρουσίας της από την πλευρά της για εκλογές» είπε χαρακτηριστικά.

Με ανάρτησή της στα social media η Ολγα Γεροβασίλη αναφέρει πώς «το συνέδριο αποφάσισε να συνεχίσουμε ως έχουμε, να μην απευθυνθούμε στη βάση και στα μέλη του #ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ.
Παρότι το πρότεινε ο Πρόεδρος του Κόμματος. Η απόφαση του συνεδρίου ως κυρίαρχου σώματος είναι απολύτως σεβαστή. Τώρα θα συμβάλω και θα συμβάλουνε όλοι, με όλες μας τις δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό μπροστά στην επερχόμενη εκλογική μάχη. Δε θα σταματήσω να επιμένω όμως στην άποψη ότι η κρίσιμη πολιτική προϋπόθεση για επιτυχημένη πορεία είναι ο Πρόεδρος να σταματήσει να λειτουργεί διχαστικά και πολωτικά. Άλλωστε αυτό του είπε και το συνέδριο στην πρόκληση του «βρείτε μου αντίπαλο».

Η ομιλία Κασσελάκη πριν το χάος

«Δεν έχετε ιδέα πόσο το εκτιμώ. Και εγώ σας αγαπάω εξίσου ίσως και περισσότερο», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με τους σύνεδρους να τον χειροκροτούν.

«Τώρα είναι η ώρα για όλα ή για τίποτα», τόνισε και ξεκαθάρισε πως «δεν γίνεται να μην πάμε σε εκλογές».

Στη συνέχεια, ο Στέφανος Κασσελάκης ευχαρίστησε «μέσα από τη ραγισμένη καρδιά μου», όπως είπε, όσους υποστηρίζουν ότι δεν χρειάζονται εκλογές. «Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω γιατί αυτό δεν γίνεται», είπε και διάβασε απόσπασμα από την ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο ανέφερε ότι μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε τον λόγο στα μέλη μας.

Αφού ανέφερε ότι θα σεβαστεί ό,τι αποφασίσουν οι σύνεδροι, σημείωσε ότι θα πει την αλήθεια του.

Επίσης, διάβασε απόσπασμα από τη χθεσινή ομιλία της Όλγας Γεροβασίλη και ζήτησε «να ανοίξουμε όλοι τα μάτια και να ψηφίσουμε με βάση την πραγματικότητα που έχουμε απέναντί μας».

«Πώς θα μπορούσα να μείνω πρόεδρος χωρίς εκλογές υπό αυτές τις συνθήκες; Την Πέμπτη μπήκα στο συνέδριο ολόκληρος, πληγωμένος μεν από την αμφισβήτηση μηνών αλλά ολόκληρος. Πώς μπορώ να βγω την Κυριακή, κομμένος κομματάκια;», αναρωτήθηκε.

«Εσείς ψηφίσατε, αλλά κάποιοι δεν σας άκουσαν. Αν χρειαστεί, θα φωνάξουμε δυο φορές. Αν κάποιος βγήκε την πρώτη φορά επειδή τον φύτεψαν, την δεύτερη φορά δεν ξαναβγαίνει. Τη δεύτερη φορά βγαίνεις μόνο αν έχεις ριζώσει στην κοινωνία», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο καταστατικό του κόμματος, που προβλέπει εκλογές σε έναν μήνα, σχολίασε ότι «επιτρέπεται από το καταστατικό μας εφόσον επίκεται διενέργεια εκλογών» και ζήτησε να μην υπάρξει ένας μήνας προεκλογική περίοδος για τις εσωκομματικές εκλογές

«Πάνω από έναν μήνα διαφωνούντες στα κανάλια για να μην μείνει τίποτα όρθιο. Σηκωθείτε όρθιοι και πάρτε το κόμμα στα χέρια σας», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Κάποιοι έχουν σταυρώσει τα χέρια. Τι κάνουμε απέναντι σ’ αυτούς τους λίγους που θεωρούν τους εαυτούς τους τους ταγούς και τους καθοδηγητές; Τι κάνουμε εμείς οι πολλοί που ήρθαμε από τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Κρήτη, τη διασπορά, απέναντι στους λίγους που ήρθαν από διαδρόμους και ναι, μυστικούς δείπνους;».

Στο σημείο αυτό ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε να διεξαχθούν οι εκλογές στις 10 Μαρτίου.

«Εκλογή προέδρου στις 10 Μαρτίου και άμεσες καταστατικές αλλαγές. Τις έχει ανάγκη το κόμμα. Πρόεδρος που θα πάει κατευθείαν στις ευρωεκλογές, δεν μπορεί να γίνει. Πρόεδρος υπό προθεσμία που θα του βάλουν την κλεψύδρα δεν μπορεί να γίνει. Πρόεδρος που δεν θα περάσει από νέα κάλπη ενώ το ζήτησε ο ιστορικός ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ και ενώ υπάρχει εσωκομματική αντιπολίτευση, δεν μπορώ να γίνω. Πρόεδρος όμως στις 10 Μαρτίου με ανοιχτό ορίζοντα τις εθνικές εκλογές, μπορώ να γίνω».

«Για να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ χρόνο. Για να αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για το τζάκι του Κυριάκου Μητσοτάκη και όχι για μας. Για να έχει ο πρόεδρος ξεκάθαρη εντολή ριζικής ανανέωσης για να πετύχει τον συλλογικό μας στόχο. Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επανίδρυση, νέα όργανα, αξιοπιστία, αξιοκρατία, ανάσα δημοκρατίας τώρα, λύτρωση τώρα, αντεπίθεση τώρα απέναντι σε ό,τι σε καίει. Σας αγαπώ πάρα πολύ, δεν θα σας προδώσω ποτέ και θα νικήσουμε», κατέληξε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Τι προηγήθηκε

Στο συνέδριο ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο Στέφανος Κασσελάκης εισήλθε στην αίθουσα, με τους παευρισκόμενους να τον χαιρετούν, να τον αγκαλιάζουν και τον χειροκροτούν.

Λίγο πριν ανέβει στο βήμα για την ομιλία του ο πρόεδρος αντάλλαξε χειραψία με την Όλγα Γεροβασίλη και τον Σωκράτη Φάμελλο.

Στο συνέδριο και ο Τάιλερ Μακμπέθ

Ο σύζυγος του Στέφανου Κασσελάκη δίνει το «παρών» στο συνέδριο. Ο Τάιλερ Μακμπέθ έχει πάρει τη θέση του δίπλα στην Κυριακή Μάλαμα και περιμένει να ανέβει στο βήμα ο πρόεδρος του κόμματος για την ομιλία του.

Ακρίτα: Έχουμε πρόεδρο και με αυτόν θα προχωρήσουμε

Κατά των εκλογών τάχθηκε η Έλενα Ακρίτα, υποστηρίζοντας κατά την ομιλία της ότι «έχουμε πρόεδρο, με αυτόν θα συνεχίσουμε και θα προχωρήσουμε μπροστά».

«Δεν είναι δυνατόν να ψηφίζουμε κάθε πέντε μήνες αρχηγό μέχρι να μην είναι πια ο Κασσελάκης», συμπλήρωσε και χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «σκληρό καρύδι».

Κασιμάτη: Ναι σε εκλογές – Η Όλγα Γεροβασίλη δεν έπρεπε να εκφράσει τώρα αυτήν την ιδιοκτησιακή λογική

Υπέρ των εκλογών τάχθηκε από το βήμα του συνεδρίου η Νίνα Κασιμάτη, εκφράζοντας την γνώμη «ότι η Όλγα Γεροβασίλη δεν έπρεπε να εκφράσει τώρα αυτήν την ιδιοκτησιακή λογική».

Στο συνέδριο η Όλγα Γεροβασίλη

Παρούσα στο Tae Kwon Do ηΌλγα Γεροβασίλη, παρακολουθεί τις ομιλίες της τέταρτης ημέρας του συνεδρίου.

Φλαμπουράρης: Θα στηρίξω τη φίλη μου Όλγα Γεροβασίλη

«Αν γίνουν εκλογές με τις καταστατικές, αναγκαίες δημοκρατικές διαδικασίες, εγώ όπως ήδη γνωρίζετε λόγω αντικειμενικών παραγόντων, ιστορίας, κοινής πορείας, όλα τα χρόνια βαθιάς εκτίμησης, θα στηρίξω τη φίλη μου, συντρόφισσά μου Όλγα Γεροβασίλη γιατί πιστεύω ότι τούτη την κρίσιμη ώρα η εμπειρία πρέπει να συμβαδίσει με την τόλμη και τα δύο αυτά τα έχει η Όλγα», έκανε γνωστό από το βήμα του συνεδρίου ο Αλέκος Φλαμπουράρης.

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός εκτίμησε πως «βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι» και τόνισε ότι «χρειάζεται ενότητα, αγώνας».

«Είμαστε σύντροφοι και όχι αντίπαλοι και ανταγωνιστές. Είμαι περήφανος για την κυβέρνηση της Αριστεράς με μπροστάρη πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Βασιλειάδης: Ιστορικές οι στιγμές

«Οι στιγμές είναι ιστορικές και πρέπει να απαντήσουμε σήμερα χωρίς να προσπαθήσουμε να κοροϊδέψουμε ο ένας τον άλλον. Πρέπει να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Δεν μπορούμε να βάζουμε συνεχώς νέες προθεσμίες», είπε ο αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βασιλειάδης.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ την λύσης των εκλογών.

Νοτοπούλου:  Το κόμμα βρίσκεται σε μία παρατεταμένη κρίση

«Η κατάσταση δεν είναι καλή. Δεν μπορούμε να βουλιάζουμε και να παριστάνουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Το κόμμα μας μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται σε μία παρατεταμένη κρίση» σημείωσε η Κατερίνα Νοτοπούλου από το βήμα του Συνεδρίου.

Ας δούμε την εικόνα του συνεδρίου μας, άρνηση συμμετοχής και συνθήκες αρένας. Πώς γίναμε έτσι και γιατί σύντροφοι; Μαζί δεν αγωνιστήκαμε για το άνοιγμα και την αλλαγή; Μαζί δε ματώσαμε; Γιατί γίναμε ο χειρότερός μας εαυτός; είπε και πρόσθεσε πως με αυτά και με αυτά όμως πέφτουμε σε κενό, όπως εύστοχα μας προειδοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παππάς: Οποια ψηφοφορία γίνει στο συνέδριο να γίνει με κάλπες

Σε περίπτωση που δεν πάει σε εσωκομματικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σημαίνει ότι ανανεώνεται η εμπιστοσύνη στον Στέφανο Κασσελάκη, επισήμανε ο τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Παππάς, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του 4ου συνεδρίου.

«Αν το σώμα αποφασίσει να μην πάμε σε εκλογές, σημαίνει ότι ανανεώνεται η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο Κασσελακη», είπε και πρόσθεσε πως «όποια ψηφοφορία γίνει στο συνέδριο να γίνει με κάλπες. Όχι με ανάταση χειρός».

Σημειώνεται ότι η θητεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι τριετής και άρα λήγει το 2026.

Δείτε φωτογραφίες

Μικρή προσέλευση συνέδρων το πρωί της Κυριακής

Sports in

Πετάει για την πρόκριση στην Πόλη ο Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός αναχωρεί σήμερα (17/4, 10:35) για την Κωνσταντινούπολη, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει την Φενέρμπαχτσε στο δεύτερο παιχνίδι των προημιτελικών του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024