Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Ο συνοριακός φόρος άνθρακα θα συμβάλει ελάχιστα στη μείωση των εκπομπών ρύπων

ΕΕ: Ο συνοριακός φόρος άνθρακα θα συμβάλει ελάχιστα στη μείωση των εκπομπών ρύπων

Έκθεση της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης αναφέρει πως ο συνοριακός φόρος άνθρακα, δεν θα έχει τον αντίκτυπο που προσδοκά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή δασμών στις εισαγωγές υψηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα θα μπορούσε να πλήξει τις αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, αλλά είναι απίθανο να οδηγήσει σε μεγάλες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ανέφερε η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB) σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Ο μηχανισμός συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (CBAM) εισήχθη για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες, ότι η αγορά πρώτων υλών εκτός ΕΕ, είχε θέσει μεγάλα τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού εκτός της εμβέλειας του συστήματος εμπορίας εκπομπών.

Σχεδιάστηκε για να εξισώσει τους όρους ανταγωνισμού και να κάνει τους ξένους προμηθευτές να πληρώνουν την ίδια τιμή άνθρακα με τους εγχώριους, ακόμη και αν δεν υπόκεινται σε Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) ή φόρο άνθρακα στην πατρίδα τους. Η ADB δήλωσε ότι το CBAM αναμένεται να μειώσει τις ασιατικές εξαγωγές προς την ΕΕ, ιδίως από τη δυτική και νοτιοδυτική Ασία, ενώ ο χάλυβας από την Ινδία είναι επίσης πιθανό να δεχθεί πλήγμα.

Ένας από τους στόχους της CBAM ήταν να δοθούν κίνητρα στις οικονομίες εκτός ΕΕ να επιβάλουν αυστηρότερες δικές τους πολιτικές για το κλίμα

Αλλά οποιαδήποτε μικρή μείωση των εκπομπών θα αντισταθμιζόταν γρήγορα από τη συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής έντασης άνθρακα σε ολόκληρη την Ασία και οι μηχανισμοί για την ανταλλαγή τεχνολογίας μείωσης των εκπομπών θα ήταν πιο αποτελεσματικοί, είπε. «Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια σχετικά περιορισμένη πολιτική αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Neil Foster-McGregor, ανώτερος οικονομολόγος της ADB. «Εισάγεται μόνο στην ΕΕ (και) καλύπτει μόνο έξι τομείς».

Στα ζητήματα των εκπομπών ρύπων η ΕΕ, φαίνεται πως έχει πάρει αποφάσεις που δεν είναι πάντα επιστημονικές. Όπως με τα πετρελαιοκίνητα που «έκλεβαν» στους ρύπους.

Για εμπορικό προστατευτισμό κατηγορεί η Κίνα την ΕΕ

«Με τον τρόπο που αυξάνεται η κλίμακα της παραγωγής, ακόμη και αν κάνουμε αυτή την τιμολόγηση του άνθρακα ευρύτερα σε όλο τον κόσμο, θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε αύξηση των εκπομπών, εκτός αν δούμε μια θεμελιώδη αλλαγή στις τεχνικές παραγωγής», πρόσθεσε. «Η CBAM θα μπορούσε να συγκεντρώσει έσοδα ύψους περίπου 14 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030 και τα έσοδα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την παροχή χρηματοδότησης για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες για την απαλλαγή της παραγωγής από τον άνθρακα», δήλωσε ο Foster-McGregor.

Ένας από τους στόχους της CBAM ήταν να δοθούν κίνητρα στις οικονομίες εκτός ΕΕ να επιβάλουν αυστηρότερες δικές τους πολιτικές για το κλίμα. Εάν τα κράτη εξαγωγής μπορούν να αποδείξουν ότι έχει ήδη καταβληθεί φόρος άνθρακα, η εισφορά CBAM θα μειωθεί. Η Ινδία έχει ήδη συζητήσει το ενδεχόμενο επιβολής εξαγωγικών φόρων στα προϊόντα που καλύπτονται από το CBAM και πωλούνται στην Ευρώπη, και η Κίνα επεκτείνει το ΣΕΔΕ της, ώστε να καλύπτει εξαγωγικούς τομείς όπως ο χάλυβας.

Η Κίνα προειδοποιεί την Ευρώπη να μην χρησιμοποιεί το κλίμα ως δικαιολογία για να εμπλακεί σε εμπορικό προστατευτισμό. Η ΕΕ έχει αντιμετωπίσει περισσότερη κριτική και πιο συγκεκριμένα πως κάνει πίσω στους στόχους για την κλιματική αλλαγή χρησιμοποιώντας τις αμυντικές δαπάνες ως πρόσχημα. Αντίστοιχα οι επιλογές της ΕΕ για το κλίμα έχουν ξεσηκώσει και τον αγροτικό κόσμο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Sports in

Πόσα χρήματα έχει κερδίσει μέχρι στιγμής ο Ολυμπιακός από την ασύλληπτη ευρωπαϊκή του πορεία

Αυτά είναι τα συνολικά έσοδα του Ολυμπιακού φέτος από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024