Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: «Ξεφορτώθηκαν» στην Αϊτή ρύζι με διπλάσιο αρσενικό και κάδμιο από το επιτρεπτό

ΗΠΑ: «Ξεφορτώθηκαν» στην Αϊτή ρύζι με διπλάσιο αρσενικό και κάδμιο από το επιτρεπτό

Την ώρα που ο FDA, έχει αρκετά χαλαρά όρια για αρσενικό, κάδμιο και άλλα βαρέα μέταλλα, ποσότητες ρυζιού που δεν πέρασαν τα τεστ του FDA, πωλήθηκαν στην Αϊτή.

Οι αμερικανικές εξαγωγές ρυζιού στην Αϊτή, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών του βασικού βασικού βασικού τροφίμου της χώρας, περιέχουν ανθυγιεινά επίπεδα αρσενικού και καδμίου, βαρέων μετάλλων που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Η Αϊτή είναι μεταξύ των κορυφαίων αγοραστών ρυζιού στην Αμερική, μαζί με το Μεξικό και την Ιαπωνία, και οι φθηνές εισαγωγές είναι πιο προσιτές από τις τοπικές επιλογές στο έθνος της Καραϊβικής, το φτωχότερο κράτος στο δυτικό ημισφαίριο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι μέσες συγκεντρώσεις αρσενικού και καδμίου ήταν σχεδόν διπλάσιες στο εισαγόμενο ρύζι σε σύγκριση με το προϊόν που καλλιεργείται στην Αϊτή, με ορισμένα εισαγόμενα δείγματα να υπερβαίνουν τα διεθνή όρια.

Σχεδόν όλα τα δείγματα εισαγόμενου ρυζιού υπερέβαιναν την ελαστική σύσταση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για κατανάλωση από παιδιά

Σχεδόν όλα τα δείγματα εισαγόμενου ρυζιού υπερέβαιναν την ελαστική σύσταση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για κατανάλωση από παιδιά. Η μελέτη δεν αξιολόγησε τα επίπεδα τοξινών σε άλλες χώρες εισαγωγής. Η μελέτη, η οποία απέδωσε την κυριαρχία του εισαγόμενου ρυζιού σε χαμηλότερους εισαγωγικούς δασμούς και σε μακροχρόνιες συμβάσεις που υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια πολιτικών αναταραχών στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και τη δεκαετία του 1990, ανέφερε ότι η Αϊτή εισάγει σχεδόν το 90% του ρυζιού της, σχεδόν αποκλειστικά από τις ΗΠΑ.

Ο μέσος Αϊτινός καταναλώνει 85 κιλά ρύζι τον χρόνο. Αυτό τον θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς τα βαρέα μέταλλα συσσωρεύονται στον οργανισμό.

Διπλάσιες ποσότητες αρσενικού και καδμίου ακόμα και από τα χαλαρά όρια των ΗΠΑ

Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο οποίος βοήθησε να προωθηθούν οι επιδοτήσεις αμερικανικού ρυζιού στην Αϊτή, χαρακτήρισε αργότερα την κίνηση αυτή «λάθος», λέγοντας ότι είχε πλήξει την τοπική παραγωγική ικανότητα. Η μελέτη επεσήμανε επίσης τα σχετικά χαλαρά όρια των ΗΠΑ για τις συγκεντρώσεις αρσενικού και καδμίου, τα οποία μπορούν να διαρρεύσουν τόσο από ανθρώπινες όσο και από φυσικές πηγές και να μολύνουν τα τρόφιμα και το νερό. Το ρύζι είναι ιδιαίτερα επιρρεπές στην απορρόφηση αυτών των μετάλλων.

Η έκθεση ανέφερε τη Λουιζιάνα, το Τέξας και το Αρκάνσας ως κορυφαίες πολιτείες εξαγωγής. Όταν οι ερευνητές διεξήγαγαν τη μελέτη το 2020, διαπίστωσαν ότι οι κάτοικοι της Αϊτής κατανάλωναν κατά μέσο όρο 85 κιλά ρύζι ετησίως, σε σύγκριση με 12 κιλά στις ΗΠΑ, θέτοντας ιδιαίτερα τους νέους Αϊτινούς σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σχετικές επιπλοκές στην υγεία τους.

«Διατηρώντας ένα σύστημα που εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από το αμερικανικό ρύζι, η Αϊτή εισάγει ένα σημαντικό ποσό κινδύνου» αναφέρεται εντός της έκθεσης.

Ανταγωνιστικό για τους ντόπιους αγρότες που έχουν υψηλότερα κόστη, κακό για την υγεία

«Η εισροή αμερικανικού ρυζιού στην Αϊτή δεν είναι μόνο οικονομικά βίαιη για τους Αϊτινούς peyizan (σ.σ αγρότες) που αγωνίζονται να πουλήσουν το τοπικό τους προϊόν, αλλά και βίαιη απέναντι στη μακροπρόθεσμη υγεία των Αϊτινών καταναλωτών», αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση ζητούσε τη διενέργεια ηθικής έρευνας για τους αμερικανούς εξαγωγείς ρυζιού, μέτρα για την ενίσχυση του γεωργικού τομέα της Αϊτής και επισήμανε την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των κανονισμών ασφάλειας τροφίμων της χώρας.

Μια βίαιη σύγκρουση μεταξύ βαριά οπλισμένων συμμοριών έχει εξαπλωθεί στις γεωργικές εκτάσεις της Αϊτής, ανεβάζοντας περαιτέρω τις τιμές των τροφίμων. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και ότι περίπου το 40% του πληθυσμού πεινάει. Η Αϊτή γνωρίζει πολύ δύσκολες στιγμές εξαιτίας επιδημιών που έχουν ξεσπάσει και της βίας συμμοριών που προσπαθούν να ελέγξουν ολόκληρες πόλεις. Δράση στην πολύπαθη χώρα έχει αναλάβει και ο ΟΗΕ.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024